Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Ruuhkavuosista viis, Aki Tykki elää unelmaansa

Happoradio nähtiin Ilosaarirockissa vuonna 2017. Niko Jouhkimainen Happoradio nähtiin Ilosaarirockissa vuonna 2017.

Maaliskuussa 2001 Aki Tykin, 43, elämä oli aika erilaista kuin nykyään. Niihin aikoihin hän asui Helsingin Kalliossa vuokrayksiössä ja harrasti vastaperustetun Happoradion bänditreenien ohella lähinnä kaljan juontia paikallisissa pubeissa.

Liki 18 vuotta myöhemmin, kokkiohjelman kuvauksista Karjalan Heilin haastateltavaksi kiirehtinyt Tykki esittäytyy espoolaiseksi perheenisäksi. Happoradion solisti hän on toki edelleen.

Elämänsä muutokseen syventyessään Tykki miettii olevansa iloinen, että hän on saanut kokea molemmat maailmat. Ei hän olisi halunnutkaan jämähtää Kallion kuppiloihin jossittelemaan, millaista elämä olisi voinut olla.

– Minulla on käynyt valtava tuuri musahomman kanssa. Olemme olleet sillä tavalla tylsiä, että alusta asti meillä on ollut aikomuksena ja pyrkimyksenä tehdä pitkää uraa. Emme ajatelleet, että kun menemme tekemään ensimmäistä levyämme, meistä tulee rokkitähtiä, jee jee.

– Laskimme, että läpimurtomme tulisi viidennellä levyllä. No, se tuli neljännellä. Ei tämä nykyinen tilanteeni ehkä niin kaukainen ole kuin mitä 25-vuotiaana ajattelin. En ole ikinä poissulkenut sitäkään, ettei minulla voisi olla vaikka perhe tai rivarinpätkä Espoossa. Sanotaanko, että elän unelmaani, Tykki täydentää.

 

 

18 vuodessa myös Happoradion sisäinen maailma on muuttunut. Kaikilla yhtyeen jäsenillä on nykyään jälkikasvua, minkä myötä heidän arkensa on täynnä kaikenlaista perhe-elämään liitännäistä säätöä. Alkuaikojen happismainen hengailu ei onnistukaan enää tuosta vain.

– Nyt esimerkiksi yritimme säätää tähän lähipäiville yksiä treenejä, niin ei löydy päivää, että kaikki pääsisivät kerralla, Tykki manailee.

Jatkuva säätäminen tekee bänditoiminnasta raskasta, mutta Tykki tiedostaa, että kaikissa ammateissa on ruuhkavuosien aikoihin vähän vaikeaa. Turha sitä on itkeskellä, ja toisaalta, kaiken kaaoksenkin keskellä Happoradio katsoo edelleen vahvasti eteenpäin. Siitä esimerkkinä Tykki pitää yhtyeen tammikuussa julkaisemaa uutta singleä, Tehdään jotain kaunista.

Hänen korvissaan kappale kuulostaa tuoreelta, vaikka sen tehnyt bändi alkaakin olla vanha, eikä yhtyeen tyyli, suomirock, ole tällä hetkellä sitä kuuminta hottia. Suomirock on kuitenkin se, mihin happikset itse uskovat.

– Tuntuu, että se on parasta Happoradiota aikoihin. Biisissä lauletaan, että ei jumituta ruosteiseen ankkuriin. Minun piti panna siihen, että ei saa rakastua ruosteiseen ankkuriin, mutta se ei valitettavasti mahtunut tavujen takia.

– Sillä tarkoitan, ettei saisi tyytyä rutiineihin. Meidänkin voisi olla helppoa mennä kerta toisensa jälkeen tekemään samalla sapluunalla uutta levyä.

Siksi toimintatapoja pitää pölistellä. Uutta albumia Happoradiolta ei kannata odotella, sillä jatkossa yhtye aikoo keskittyä tekemään biisejä. Jos jokin niistä miellyttää heitä tarpeeksi, kappale julkaistaan singlenä. Milloin näin tapahtuu seuraavan kerran, siihen Tykki ei osaa vastata. Pölistely kun tarkoittaa myös aikarajoista luopumista.

Happoradion viimeisimmän albumin, kaksi vuotta sitten ilmestyneen Kauniin kääntöpiirin tuottajana ja studiovelhona hääri kitaristi AH Haapasalo, mutta Tehdään jotain kaunista -singlelle yhtye halusi vaihtelun vuoksi ulkopuolisen tuottajan, Jukka Immosen.

– Otimme sitten vielä parhaan mahdollisen, kaiken lisäksi. Ettei vain menisi pieleen, Tykki hymähtää.

 

 

Myös keikkarintamalla tapahtuu jotain kaunista. Happoradio oli tammi–helmikuun keikkatauolla, mutta Kalevalan päivänä yhtye aloitti kymmenen keikan mittaisen konserttisalikiertueen Turusta. Jotain kaunista -niminen kiertue päättyy Tykin ja kumppaneiden juurille eli Joensuuhun lauantaina 16. maaliskuuta.

Edellisen konserttisalikiertueensa Elefanttimarssi Happoradio soitti syksyllä 2014, minkä jälkeen yhtye on kyttäillyt mahdollisuutta tehdä sama uudestaan.

Tykin mielestä hänen yhtyeensä suomirock sopii konserttisalimiljööseen oikein hyvin.

– Varsinkin, kun meillä on levyillä sellaisia vähän hienompia kappaleita kuin ehkä ne kaikista tunnetuimmat biisit. Hienoa päästä soittamaan niitäkin ihmisille niin, että he saavat kuunnella ne rauhassa, ei tarvitse olla baaritiskillä samaan aikaan. Onhan meillä myös niin sanottuja läpituttuja lauluja, nekin soitamme viulistien ja sellistin kanssa, hän tarkentaa.

Kiertueen päättymisestä Joensuuhun Tykki on erityisen innoissaan.

– Kun on kotikaupungissa ja katsomossa on äitejä, on ihan oma tunnelmansa soittaa Itä-Suomessa tuulee -kappaletta, hän lisää.

 

 

Ahkerana keikkabändinä tunnettu Happoradio viihtyy tien päällä myös tämän vuoden. Tosin toukokuun kohdalla kalenterissa on jälleen perinteinen keikkatauko, jonka aikana suurin osa bändin jäsenistä suuntaa reissuun. Tykin perheelle se tietää reilun kahden viikon lomaa Kaliforniassa.

Kesän Happoradio painaa keikkoja niin paljon kuin pystyy, ja syksyllä kutsuu klubikiertue.

– Kyllä tässä varmaan taas aikamoinen läjä keikkoja tulee. En tiedä päästäänkö samaan kuin viime vuonna, meillä oli viime kesä aika timanttinen. Teimme 40 keikkaa, mikä on henkilökohtainen ennätyksemme, Tykki kertoo.

Keikkailua hän kuvailee Happoradion voimavaraksi. Sen turvin kun isitkin pääsevät vähän kotoa tuulettumaan kenttähommiin.

– Onhan se sellaista hauskanpitoa paljolti myös. Toki vastapainona on kamala koti-ikävä, Tykki myöntää.

Niin, kuinkas railakasta kiertue-elämää happikset nykyään uskaltavat viettää?

– Kunhan ei tule kotiin räkä poskella. Onhan se rauhoittunut, ja enemmän se on sellaista, että istutaan bäkkärillä kavereitten kanssa ja siemaillaan vähän punaviiniä. Hirveän harvoin tanssimme esimerkiksi enää pöydillä.

– Ehkä liiankin harvoin. Se on se vanheneminen sellaista, Tykki naurahtaa.

Kommentoi

Hae Heilistä