Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

20 vuotta Kalle Päätalona

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Kalle Päätalo juhlii julkaisemalla uutta musiikkia. Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Kalle Päätalo juhlii julkaisemalla uutta musiikkia.

Maaliskuun 26. päivä tulee täyteen 20 vuotta Perttu Lepän esikoiselokuvan Pitkä kuuma kesä ensi-illasta. Kesäiseen Joensuuhun ja suomirockin syntymävuoteen 1980 sijoittuva musiikkielokuva kertoo fiktiivisestä Kalle Päätalo -nimisestä yhtyeestä ja sen vaiheista.

Elokuvasta tuli ilmestyessään hitti, minkä myötä valkokankaalla seikkailleelle Kalle Päätalo -yhtyeelle alkoi sataa keikkatarjouksia. Kun suomirock-yhtye vastasi tarjouksiin aina myöntävästi, muutamassa vuodessa fiktiivisestä Kalle Päätalosta tuli totta.

20 vuodessa yhtyeen soittajat ovat vaihtuneet useita kertoja, mutta kaksi on pysynyt mukana alusta asti: laulaja Mikko Hakola ja kitaristi Pate Friman.

Hakola myös näytteli Pitkä kuuma kesä -elokuvassa Kalle Päätalon keulahahmoa, Lajusta. Puhelinhaastatteluun tavoitettu, nykyisin Nokialla asuva laulaja naurahtaa, kun häneltä tiedustelee, jäikö rooli niin sanotusti päälle.

Näin ei ole päässyt käymään.

– On niin monen sattuman summa, että tämä on edelleen tässä. Jos joku olisi silloin sanonut, että 20 vuoden kuluttua muuten vielä soitatte, en olisi uskonut, Hakola hymähtää.

 

 

Idean fiktiivisen bändin oikeista keikoista heitti ilmoille Pitkä kuuma kesä -elokuvan tuotantoyhtiö. Se ehdotti, että Kalle Päätalo voisi soittaa elokuvan ensi-iltakiertueella, ja Pate Frimania pyydettiin opettamaan amatöörinäyttelijöille, miten biisit soitetaan. Friman oli mukana myös kiertueella.

Ensi-iltakiertueen jälkeen Frimanilla vahvistettu, elokuvasta tuttu kokoonpano, Hakola, rumpali Timo Lavikainen, basisti Olli Sorjonen ja kitaristi Jimi Pääkallo, soitti muutaman keikan yhdessä ajatuksella, että jokainen keikka olisi viimeinen.

– Kättelimme aina takahuoneessa, että morjens, kunnes meni taas muutama viikko ja pyydettiin uudestaan keikalle, Hakola muistelee.

Ensimmäisenä Kalle Päätalosta jättäytyi pois Jimi Pääkallo, ja Frimanista tuli yhtyeen ainoa kitaristi. Seuraavaksi pois lähtijäksi ilmoittautui nykyään sanomalehti Karjalaisessa toimittajana työskentelevä Sorjonen.

Useista elokuvista ja muun muassa viihdeohjelma Putouksesta tuttu Lavikainen lopetti pestinsä Kalle Päätalon rumpalina pari vuotta sitten.

– Hän kerkesi kulkea mukana 15 vuotta ennen kuin riitti, Hakola lisää.

Yhtyeen nykyinen kokoonpano, Hakola, Friman, basisti Albert Hyrönen ja rumpali Jolle Kaplas, on ollut kasassa vuodesta 2017.

 

 

Juhlavuoden kunniaksi Kalle Päätalo julkaisee tänä vuonna uutta musiikkia, ja ensimmäinen maistiainen kajahti eetteriin viime lauantaina. Vauhdikkaasti etenevällä Lukupää-kappaleella Hakolan duettokaverina laulaa Klamydia-yhtyeen solisti Vesku Jokinen. Lähiaikoina kappaleen kylkiäisiksi valmistuu sille Tampereella kuvattu musiikkivideo.

Hakolan mielestä jokainen Lukupään kuunnellut ymmärtää, miksi juuri Jokinen valikoitui singlelle mukaan.

– Se on aika Veskun tyylinen kappale, hän kun on vähän sellainen öyhöttäjä muutenkin.

Seuraavan uuden kappaleen julkaisuajankohtaa Kalle Päätalo ei ole vielä lyönyt lukkoon. Duettoja ei ole tulossa enempää, mutta Hakola paljastaa, että kappaleiden tekijöistä saattaa löytyä yllätyksellisen tuttuja nimiä.

Tyylinsä Kalle Päätalo pitää eli kaikki juhlavuotena julkaistavat kappaleet ovat ehtaa suomirockia. Hakolalle se on tyyleistä parhain.

– Mihinkä sitä vaihtamaan? Jos suomirockilla on menty 20 vuotta, ei sitä enää tässä vaiheessa vaihdeta. Sehän olisi kuin alusta aloittaisi, hän huomauttaa.

 

 

Juhlavuoteen sisältyy myös keikkoja. Alkuaikojen hurjasta 60–70 keikan vuositahdista huomattavasti rauhoittuneen Kalle Päätalon voi nähdä livenä seuraavan kerran perjantaina 15. maaliskuuta. Paikkakuntana on luonnollisesti Joensuu.

Keikkakohtaisen ohjelmistonsa yhtye valkkaa aina yleisön mukaan. Elokuvasta tuttu hitti Lootusasentoon soi tietysti jokaisella keikalla, mutta muutoin bändi kiikaroi, missä asennossa yleisön menokenkä on. Että täytyykö lyödä lisää löylyä vai alkaa hipistellä.

Joensuulaiset Kalle Päätalo tuntee sen verran hyvin, ettei keikan säveliä tarvitse erikseen arvailla.

– Se on aika rätinää, kun mennään, kovaa ja korkealta. Siellä Popedat ja muut löytävät kyllä paikkansa. Joensuussa on aina ollut mahtavia keikkoja ja siellä on niin paljon tuttujakin. Kaasu pohjassa vain loppuun asti, ei aleta jarrutella, Hakola tiivistää.

Ja kuten Kalle Päätalon toiminta-ajatukseen sopii, yhtyeen juhlavuosi voi Hakolan mukaan olla myös sen viimeinen. Sen näkee sitten ensi vuonna.

Kommentoi

Hae Heilistä