Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Nahkaviiksihevin pitääkin olla hauskaa

Tyrantti on tiettävästi ensimmäinen suomalaisbändi, joka on julkaissut oman kaupallisen oluensa ennen ensimmäistä, kaupallista albumiaan. Tyrantilla on pian kaksi nimikko-olutta, sillä lähiaikoina Alkoihin saapuu Tyrantti Kobra II -olut. Kuva: Mitro Härkönen Tyrantti on tiettävästi ensimmäinen suomalaisbändi, joka on julkaissut oman kaupallisen oluensa ennen ensimmäistä, kaupallista albumiaan. Tyrantilla on pian kaksi nimikko-olutta, sillä lähiaikoina Alkoihin saapuu Tyrantti Kobra II -olut. Kuva: Mitro Härkönen
Hevimetallin pitää olla hauskaa. Vedettiinhän sitä jo 80-luvullakin kieli poskessa, sitä on hauska soittaa ja parhaimmillaan myös heviä kuunnellessa tekee mieli nostaa tuoppi ilmaan ja huutaa täysin palkein mukana.

Näin tuumii helsinkiläisen Tyrantti-yhtyeen laulaja-basisti Nahka-Sami, joka tietää kokemuksesta, etteivät kaikki ole hänen kanssaan samaa mieltä. Kun yhtyeen tuorein single, Rikotaan äänivalli, alkoi soida Radio Rockin taajuudella, Tyranttia huonosti tuntevat hämmentyivät. Yhtyettä on verrattu Hevisaurukseen, ja muutama on ihmetellyt, onko Tyrantti tosissaan.

Viime perjantaina debyyttialbuminsa julkaisseen yhtyeen laulaja-basistia Hevisaurus-vertailut eivät haittaa.

– Hevisaurushan on hemmetin kova bändi, sitä kuunnellaan myös meidän keikkabussissamme. Siinä mielessä vertailu on totta kai ikävää, että harvoin sitä hyvällä sanotaan. Ihmiset, jotka ovat nähneet bändimme livenä, tietävät, että olemme tosissamme, puhelinhaastatteluun tavoitettu Nahka-Sami linjaa.

Nahka-Samin, kitaristi Henkan ja rumpali Paha-Tapion esikoisalbumi Tyrantti saattaa yllättää, mikäli olet kuullut yhtyeeltä vain muutaman biisin. Levylle on koottu musiikkia Tyrantin koko kolmevuotiselta taipaleelta, ja Nahka-Samin mukaan kappaleista voi bongata muitakin vaikutteita kuin ne kaikista ilmeisimmät, Iron Maidenin ja Judas Priestin.

– Levyllä on yhdeksän kappaletta, aika korkealla liihottavia lauluharmonioita ja nopeita kitarariffejä, mutta myös sci-fi-tunnelmaa sanoitusten puolesta. Omasta mielestämme siitä tuli hyvin onnistunut, Nahka-Sami ruotii.

Kolmikolle oli alusta asti selvää, että debyytillään he haluavat panna parastaan. Nahka-Samin ohella laulajan tontilla käväisee kahden kappaleen, nimibiisin ja Mustan lesken, verran kitaristi Henkka, ja kautta albumin soitto pysyy hyvin tiukkana.

Livetilanteessa keskittymistä vaativat kappaleet pitävät myös trion skarppina. Nahka-Sami naurahtaakin Tyrantin olevan hevimetallibändi, joka ei voi esiintyä kännissä, koska ei pysty. Soittaminen olisi silloin liian vaikeaa.

Tyrantin suomenkielisyys on triolle itsestäänselvyys. Kun Tyrantin ensimmäiset riffit syntyivät, biisivastuun jakavalle Nahka-Samille ja Henkalle tuli sellainen olo, että bändin kielen täytyy olla suomi.

– Sillä tavalla saamme osaltamme tuotua jotain uutta genreen, jota on kaluttu 30 vuotta. Toistaiseksi suomi on vaikuttanut toimivan. Sanoitukset tuntuvat menevän ihmisille suoraan kalloon, ja on ollut hienoa huomata heti ensimmäisestä kiertueesta asti, myös Joensuussa, että ihmiset laulavat biisejä mukana, Nahka-Sami lisää.

Tyrantin debyyttiä hän suosittelee kaikille, jotka yhtään syttyvät vanhan koulukunnan hevimetallille, johon suomen kieli ja omasta kynästä lähtöisin olevat lyriikat tuovat uudenlaista raikkautta.

Hyvälle tuulellekin nahkaviiksiheviksi luonnehditusta Tyrantista saattaa tulla.

– Yksi kaveri kysyi, että anteeksi, saako naurattaa, kun kuuntelee? Sanoin, että totta helvetissä, sehän on hieno tunne. Tärkeintä, ettei naura meille vaan meidän kanssamme. Tämä ei ole huumoribändi, mutta tämän parissa varmasti viihtyy, Nahka-Sami summaa.

Perjantaina Tyrantti ja helsinkiläinen speed metal -bändi Ranger aloittavat Nahka-Fest 2019 -nimisen kiertueensa Joensuusta rockklubi Marksista. Illan kolmantena paikallisväriä tykittää joensuulainen Killing Attack.

Jokavuotiseksi kaavaillun Nahka-Festin kolme muuta pysäkkiä ovat Etelä-Suomessa: Helsingissä, Lahdessa ja Tampereella. Joensuu valikoitui kiertuepysäkiksi Tyrantin edellisen Joensuu-visiitin mentyä niin hyvin. Lokakuussa 2017 La Barressa esiintynyt trio sai soittaa täydelle tuvalle.

Tyrantin jäsenillä on myös pari joensuulaista kaveribändiä, Maniac Abductor ja hiljattain tauolle jäänyt Groke’s Clan.

– Kun lähdimme ensimmäisiä Suomen-kiertueita tekemään, oli itsestään selvää, että haluamme tulla nimenomaan Joensuuhun keikalle. Lisäksi kun tietää, kuinka hyvä seuranta siellä on metallimusiikille. Sen suurempia yhteyksiä minulla kaupunkiin ei ole, mitä nyt isäni on kotoisin Lieksasta. Lasketaan melkein paikalliseksi, Nahka-Sami hymähtää.

Kommentoi

Hae Heilistä