Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Yksinäinen löysi ympärilleen ihmisiä

Matti Sakarin ensimmäisen albumin aikoihin hänestä puhuttiin vielä folk-artistina, mutta enää muusikko ei halua lokeroida itseään tiettyyn tyylisuuntaan, vaikka mielellään soittaakin mies ja kitara -keikkoja. Kuva: Niko Jouhkimainen Matti Sakarin ensimmäisen albumin aikoihin hänestä puhuttiin vielä folk-artistina, mutta enää muusikko ei halua lokeroida itseään tiettyyn tyylisuuntaan, vaikka mielellään soittaakin mies ja kitara -keikkoja. Kuva: Niko Jouhkimainen
Suurin piirtein vuosi sitten laulaja-lauluntekijä Matti Sakari käynnisti mesenaattikampanjan, jonka tavoitteena oli hankkia rahoitusta hänen toiselle albumilleen. Kampanja sujui hyvin, minkä myötä muusikko pääsi työstämään tulevaa levyään, jonka parissa häneltä humahtikin lähes koko viime vuosi.

Albumi on nyt valmis, ja perjantaina Matti Sakari julkaisee siltä ensimmäisen kappaleen, Yö.

Jännittynein mutta samalla helpottunein mielin julkaisuhetkeä odotteleva muusikko kuvailee singleä hänen tähän asti bändisoitannollisimmaksi biisikseen.

– Kun tein sen demon, se oli selkeästi akustinen kitara ja laulu -versio, mutta kun vein sen bändille, se vinksahti vähän toiseen suuntaan. Siitä tuli yllättävänkin menevä biisi. Periaatteessa hyvinkin minun tyyliseni, mutta bändi on vienyt sitä mielestäni hauskaan suuntaan, Matti Sakari eli Matti Mikkelä tuumaa.

Singlen ohella perjantaina saa ensi-iltansa myös Niko Jouhkimaisen kappaleelle ohjaama ja kuvaama road trip -henkinen musiikkivideo, jolla Matti Sakari bändeineen kurvailee eri puolilla Pohjois-Karjalaa ja vähän Pohjois-Savonkin puolella.

Mesenaattikampanjansa aikana Matti Sakari vihjaili, että hänen toisella julkaisullaan olisi mahdollisesti tuottaja.

Kuka, sen joensuulaismuusikko piti silloin vielä visusti salaisuutena, mutta nyt tuottajasta voi puhua jo nimen kera. Hän on muun muassa folk-yhtye Viitasen Piian musiikkia tuottanut Oona Kapari.

Matti Sakarin mukaan yhteistyö helsinkiläisen Kaparin kanssa sujui todella hyvin.

– Hän jätti minulle mukavasti sen osan mitä lauluntekijänä teen, eikä minun tarvinnut keskittyä sellaisiin asioihin, joita en mielelläni tee, kuten sovitusten hinkkaamista. Levylle tuli paljon sellaista, mitä en olisi ikinä itse osannut saada aikaiseksi, hän jatkaa.

Kesäkuussa ilmestyvää, Valoraitoja-nimen saanutta albumia Matti Sakari kävi äänittämässä kolmessa paikassa.

Joensuussa Gurujen studiolla tallentuivat ensin bändin soittamat pohjat Heikki Marttilan avustuksella, laulut Matti Sakari kävi äänittämässä Helsingissä eräässä pikkupajassa ja lopuksi bändi kutsuttiin vielä Kaparin työpaikalle Finnvoxille laulamaan stemmoja.

Matti Sakarin ensimmäinen albumi, syksyllä 2016 ilmestynyt Kiskot kertoi yksinäisen matkamiehen lähdöstä ja paluusta kotiin. Valoraitoja liikkuu hyvin toisenlaisissa maisemissa. Sen kaikissa kappaleissa soittaa sama bändi eli basisti Sampo Kinnusen, kitaristi Niko Pentikäisen ja rumpali Eve Pietarisen muodostama Outo toive.

– Edellinen levyni tehtiin sillä tavalla, että bändi tuli vasta studioon mukaan, mutta tulevan julkaisuni treenasin bändin kanssa ensin yhdessä. Siinäkin mielessä musiikin tekeminen on ollut yhteisöllisempää, mutta myös sanoituksissa on paljon enemmän ihmisiä kuin Kiskot-levyllä, Matti Sakari summaa.

Yö-singlen julkaisun kunniaksi Matti Sakari soittaa tammi–helmikuun aikana viisi soolokeikkaa eri puolilla Suomea. Kiertäminen alkaa keskiviikkona 30. tammikuuta Joensuusta herkkupuoti Mokkamaasta.

Ilmaiskeikalla on luvassa paljon uuden levyn biisejä sekä Matti Sakarin vanhempaa materiaalia.

– Mokkamaa on aika pieni paikka, joten keikka on intiimi ja alhaisilla volyymeilla soitettu. Varmaan luvassa on jonkin verran jutusteluakin, sellainen kahvihetki, hän muotoilee.

Ennen kesäkuussa ilmestyvää albumiaan Matti Sakari julkaisee siltä vielä toisen singlen, mitä luultavimmin maalis–huhtikuussa.

Kevään hän on pyhittänyt soolokeikoille, mutta albumin julkaisun myötä suunnitelmissa on soittaa myös bändikeikkoja.

Kesäksi tiedossa on jo ainakin levynjulkaisukeikka Joensuussa sekä keikka bändin kera Rääkkylän Kihaus Folkissa.

Kommentoi

Hae Heilistä