Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Se toinen Pellon metallibändeistä

Vuonna 2008 Pellon kunnassa perustettu Home Style Surgery on saanut kehuja energisistä keikoistaan. Joensuussa yhtye soittaa Trauma Gallery -albuminsa biisejä sekä yhden uuden kappaleen. Kuva: Juho Mäntyranta Vuonna 2008 Pellon kunnassa perustettu Home Style Surgery on saanut kehuja energisistä keikoistaan. Joensuussa yhtye soittaa Trauma Gallery -albuminsa biisejä sekä yhden uuden kappaleen. Kuva: Juho Mäntyranta
Vielä vuonna 2008 Pellon kunnassa Tornionjokilaaksossa oli hyvin rajallisesti harrastusmahdollisuuksia. Jos halusi harrastaa yhtään mitään erikoisempaa, piti valita joko urheiluseuran tarjonnasta tai aloittaa itsenäinen soittoharrastus.

Niihin aikoihin 13–14-vuotiaat kitaristit Joonas Hiltunen ja Jussi Keränen, laulaja Joel Mäntyranta sekä basisti Tommi Lakka valitsivat jälkimmäisen. Jo ennen esikoulua kitaraa soittanutta Hiltusta lukuun ottamatta kaikki muut olivat musahommien suhteen ensikertalaisia, sellaisia kotioloissa rämpyttelijöitä.

Harrastusmahdollisuuksia vähemmän Pellon kunnassa oli metallidiggareita. Alan bändejäkin oli tasan kaksi: Mäntyrannan, Hiltusen, Keräsen ja Lakan Slasher sekä jokin toinen, jonka nimeä kukaan ei enää muista.

Kun nelikko kaipasi riveihinsä rumpalia, he soittivat samassa kaveriporukassa hengailleelle Joni Järlströmille. Ei haitannut yhtään, ettei Järlström osannut soittaa rumpuja. Hauskaa sinällään, että nykyään hän on bändikavereidensa mielensä yksi parhaista rumpaleista.

Iron Maidenin, Metallican, Slayerin, vähän Lordin ja vielä vähemmän Dion jalanjälkiä aluksi seuranneesta kokoonpanosta tuli hyvin nopeasti yhtye, joka halusi lainabiisien sijaan soittaa omaa musiikkia. Vuodessa nimikin vaihtui nykyiseksi, Home Style Surgeryksi.

Mitä sille toiselle pellolaiselle metallibändille kuuluu, siitäkään ei ole mitään havaintoa, mutta Home Style Surgery aloittaa tänään keskiviikkona neljän keikan mittaisen Janoary Thrash Bash -kiertueensa Vantaalla yhdessä imatralaisen Antabus-yhtyeen kanssa. Kiertueen seuraaville pysäkeille mukaan liittyy myös joensuulainen Maniac Abductor. Lauantaina kiertue huipentuu Joensuuhun rockklubi Marksiin.

Idea kiertueesta sai alkunsa reilu vuosi sitten, kun Home Style Surgery oli soittamassa Marksissa. Maniac Abductorin kanssa heillä oli aluksi puhetta yhteisestä Joensuun-keikasta, mutta kun samaan kelkkaan lyöttäytyi vielä Antabus, neljän keikan kiertue alkoi tuntua Rovaniemeltä keikka-autoon hyppäävistä huomattavasti kuluystävällisemmältä vaihtoehdolta.

Joensuuta lukuun ottamatta kiertueen keikkojen sopimisesta ovat huolehtineet lappilaismetallistit. Puhelinhaastatteluun tavoitettujen muusikoiden mukaan kolmen bändin yhteiskiertueen kokoaminen on ollut melkoista sovittamista ja säveltämistä.

– Sähköpostilla toimimista ja puhelimella soittelua, yhteisiä sopimuksia, välillä vähän tinkaamista ja välillä ei, aloittaa Keränen.

– Mitähän tässäkin on, kolmessa bändissä varmaan lähemmäs 15 eri henkilöä, Hiltunen jatkaa.

– Ja siinä on 15 ylimääräistä muuttujaa heti, Mäntyranta tarttuu nauraen.

– Mutta yllättävän helposti kaikki sujui, olisi voinut olla hankalampaakin, Hiltunen kiteyttää.

Omaleimaista thrash metallia soittava Home Style Surgery on julkaissut useita demoja ja omakustanteita. Yhtyeen tärkein julkaisu on viime kesän kynnyksellä ilmestynyt kokopitkä albumi, Trauma Gallery.

DIY-hengessä toteutetulla debyytillä on pitkä taustatarina. Vuonna 2014 viisikko alkoi mureta Pellosta ympäri Suomea Rovaniemelle ja Jyväskylään. Yhtyeen treenis siirtyi Rovaniemelle, ja meni muutama vuosi, ennen kuin yhtye oli saanut levyllisen biisejä studiokuntoon. Vuonna 2016 metallistit menivät lopulta Kemiin Tico Tico -studiolle ja saivat purkitettua siellä rummut ja kitarat. Loput, kuten lauluraidat ja kitarat, he äänittivät aina kun ehtivät muun muassa treenikämpällä ja tietokoneen ääressä makuuhuoneessa. Vierähti vuoden 2017 loppupuolelle, kunnes levy alkoi olla valmis.

Sen jälkeen lappilaisille pälkähti päähän, että omakustanteiden jälkeen he haluavat albumilleen julkaisijan.

Alkoi kauhea promoaminen ja etanapostin nakkelu eri levy-yhtiöille. Iltaliasta lopulta nappasi, sillä täkäläinen Punishment 18 Records kiinnostui. Albumin julkaisuun hurahti vielä puolivuotinen.

– Italiassa oli mielenkiintoinen ja hauskakin juttu, että välillä meillä oli englanninkin kanssa kielimuuri. Vaikka koemme olevamme aika taitavia kyseisen kielen kanssa, välillä oli hyvin monitulkintaista tekstiä. Sen kanssa meni vähäsen vekslatessa, Mäntyranta hekottelee.

Joensuun-keikalla yhtye soittaa Trauma Galleryn biisejä sekä yhden uuden kappaleen. Kiertueella bändillä on hieman erikoisempi kokoonpano, sillä basisti Tommi Lakka jää kotiin pian syntyvän perheenlisäyksen takia.

– Meillä on nyt etelän päässä varabasisti harjoittelemassa biisejä. Katsotaan, miten sen kanssa käy, Hiltunen päättää.

Kommentoi

Hae Heilistä