Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Rohkeasti rytmimetsään

Outokumpulainen Elina Hautakoski kannustaa myös vanhempia hyppäämään musiikin kyytiin tutkimaan ja löytämään yhdessä lapsen kanssa. Kuva: Tiina Sormunen Outokumpulainen Elina Hautakoski kannustaa myös vanhempia hyppäämään musiikin kyytiin tutkimaan ja löytämään yhdessä lapsen kanssa. Kuva: Tiina Sormunen
Siskontyttö kysyi kerran Elina Hautakoskelta, 37, miksei tämä tee lastenmusiikkia. Onhan hän muskaritäti ja osaa kirjoittaa omia lauluja. Ja vieläpä sellainen muskaritäti, joka käyttää ryhmiensä kanssa paljon sovellettua materiaalia, joko toisten tai sitten Hautakosken itsensä tekemää.

Siskontytön ajatus ei ollut ihan mahdoton Hautakoskenkaan mielestä.

Omien lastensa myötä hän oli havainnut, että myös lapsilla on asiaa ja sanottavaa.

Näistä palasista se sai alkunsa, Hautakosken Laulumuusa-nimellä syyskuun lopulla julkaisema paketti, lastenlevy ja nuottikirja Rytmimetsässä vilisee ja soi!.

Lopullisen sysäyksen Hautakosken projektille antoi Outokummun silloinen kulttuurisihteeri Maarit Hämäläinen-Koljonen. Hän kysäisi Hautakoskelta, onko tällä mitään työn alla, sillä Pohjois-Karjalan maakuntarahastolla olisi tilaisuus, jonne kannattaisi mennä kuuntelemaan.

Hautakoski mietti, että varmaan hänellä olisi materiaalia tulossa ja päätti tarttua kulttuurisihteerin vinkkaukseen. Vuonna 2015 maakuntarahasto myönsi Hautakoskelle apurahan musiikkileikkikoulumateriaalin tekemiseen.

Projektinsa kappaleita hän testasi ja työsti lapsiryhmien kanssa Pohjois-Karjalan ensikoti ry:llä ja perhepäivähoitajien luona Outokummussa. Kappaleet muotoutuivat lapsille mieleisiksi yhdessä improvisoiden.

– Minulla oli jokin idea ja kysyin lapsilta, mitä sanoja siihen voisi panna tai sitten teimme joitain ryhmäjuttuja yhdessä, joista kappaleet jalostuivat. Sitä mukaa, kun kappaleet tulivat valmiimmiksi, vein niitä omiin muskariryhmiini, Hautakoski kertoo.

Gurujen studiolla Joensuussa viime kesänä äänitetty Rytmimetsässä vilisee ja soi! on sävellyksiä ja sovituksia myöten Hautakosken käsialaa. Kaikki levyllä soittavat muusikot ovat hänen tavoin Keski-Karjalan musiikkiopiston opettajia. Hautakoski toimi myös albuminsa tuottajana.

Levyn kattaus on hyvin monipuolinen. Mukana on muun muassa latinorytmejä, bluesia, reggaeta, räppiä, keskiaikamusiikkia, rockia ja rauhoittumislauluja. Hautakosken mukaan materiaalin tarkoituksena on soveltua sekä opetuskäyttöön että ihan vain kuunneltavaksi.

– Tavoitteenani oli saada siihen sellaista läheisyyttä ja syvyyttä, mitä lasten kanssa koin. Lasten kanssa myös aikuisten on tärkeää olla aitoja, heiltä saa kyllä palautetta, jos ei oikeasti ole. Yhdessä ryhmässä kuuntelimme tätä levyä ja heti sain palautetta, että en kuulosta yhtään itseltäni, kun tuli erityylisesti laulamani kappale, Hautakoski hymyilee.

Pakettiin kuuluva nuottikirja sisältää laulujen ohella leikkiohjeita. Sen ajatuksena on, ettei lapsen kanssa musisoivalla aikuisella tarvitse olla erityisempää pohjatuntemusta musiikista. Riittää, että on rohkeutta ja intoa hypätä musiikin vietäväksi ja on avoin improvisoinnille.

– Ohjaajillakin päiväkodeissa saattaa olla sellaisia musiikkikokemuksia, että en osaa vaikka laulaa, mikä ei välttämättä pidä lainkaan paikkaansa. Se on vähän vanhakantaista, laulu on soitin siinä missä muutkin. Nuottikirjan tarkoituksena on, että aikuinen ja lapsi saisivat molemmat musisoida ilman paineita, Hautakoski täydentää.

Nuottikirjan värikäs kuvitus on lähtöisin Hautakosken lasten, Vertin, 5, ja Unnan, 7, mielikuvituksesta. 10-vuotias isoveli Santtu Miettinen osallistui projektiin yhdellä piirustuksellaan. Unna myös laulaa yhdessä levyn laulussa, ja Verttikin on mukana Pikku sauruksen tuutulaulussa.

– En olisi itse osannut tehdä mitään tällaista, mitä lapset osaavat. Siitä olen hirmu onnellinen, että kun tämä on henkilökohtaisesti tosi tärkeä projekti, pala omaa ja lasteni elämää, se on yhdessä tehty, Hautakoski summaa.

Keski-Pohjanmaalta Halsuasta alun perin kotoisin oleva, Hämeenlinnasta 6–7 vuotta sitten Outokumpuun muuttanut Hautakoski tekee musiikkia myös omalla nimellään laulaja-lauluntekijäpohjalta. Tyyli on jatsahtava ja groove-vaikutteinen, ja niistä lauluista hän suunnittelee seuraavaa projektiaan.

Mutta miksi hänen ensimmäinen levynsä on lastenmusiikkia? Sitähän radiotkaan eivät enää soita.

Hautakoskelle musiikin merkitys on soittolistoja syvällisempi, sillä hänen mielestään musiikki tukee lasten tunne-elämää ja sen kehitystä. Musiikin avulla lapsi voi sanoittaa, miltä hänestä tuntuu ja mitä hän ajattelee.

Pienestä pitäen laulaneelle Hautakoskelle itselleenkin musiikki on iso voimavara ja merkittävä ilmaisukanava.

– Lapsissa on tulevaisuus on sanonta, ja se pitää paikkansa. Se korostuu, kun maailma on vähän liian kiireinen, eikä meillä aikuisillakaan ole aina aikaa pysähtyä. Levylläni sellaisesta asiasta puhutaan Anna mulle aikaa -räpissä.

– Muistan, kun sitä esitettiin lasten kanssa vanhemmille, vanhemmat olivat aika totisia ja kyynelsilmäisiä. Itse kun tein sitä kappaletta, se osui ja upposi, Hautakoski lisää.

Keväällä Hautakoski opettajakollegoineen soittaa muutamia konsertteja Rytmimetsässä vilisee ja soi! -albumin tiimoilta pohjoiskarjalaisissa kouluissa. Konserttien tarkemmat askelkuviot ovat vielä työn alla.

Kommentoi

Hae Heilistä