Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Ilmaisia ämpäreitä ja muita yllätyksiä

Rehellistä suomirockia soittava Routaraja julkaisee ensi vuoden alussa uutta musiikkia. Kuvassa kitaristi Kosti T. Rautamäki ja laulaja Matti Mustalampi. Rehellistä suomirockia soittava Routaraja julkaisee ensi vuoden alussa uutta musiikkia. Kuvassa kitaristi Kosti T. Rautamäki ja laulaja Matti Mustalampi.
Suorahko lainaus ravintola Kerubin sivuilta kertoo joensuulaisen Routarajan soittavan suomirockia ylväästi esikuviensa saappaiden jälkiä seuraten. Bändin sounditkin on säädetty suoraan soittajien sydämestä pikkukaupungin taajuuksille.

Nuhaisen käheänä puhelimeen vastaava solisti Matti Mustalampi tarkentaa esikuviksi Eput, Popedan ja ehkä vähän Juicenkin sekä kitara-basso-osastolta kasarihevitilutuksen, mutta määritelmä pikkukaupungin taajuus vaatii jo hitusen monisanaisemman selvennyksen.

Mustalampi aloittaa toteamalla, ettei Routaraja yritäkään kuulostaa miltään sellaiselta, mitä yhtye ei ole. Sen suomirock ei siis edusta ainakaan mitään Helsinki-soundia.

– Emme ole Egotrippejä, emmekä lähde taivaalta kuuta hakemaan, vaan olemme nöyriä poikia. Olemme tehneet tätä niin monta vuotta, että tiedämme rajamme.

–  Eihän tällaista rehellistä suomirockia soiteta nykyään enää missään muualla kuin pikkukaupungeissa ja -kylissä, hän lisää.

Vuosi 2018 on kohdellut kaksi albumia, Poikamiehen päiväkirja (2009) ja Vielä miestä tarvitaan (2012), julkaissutta Routarajaa hyvin perinteisesti.

Alkuvuodesta joensuulaisyhtye julkaisi uuden kappaleen, Varjoton mies, ja tähän mennessä keikkakalenteriin on piirtynyt hieman yli 20 merkintää.

Kesällä Routaraja myös herätteli henkiin lähes legendaariseksi luonnehtimansa, muutaman vuoden tauolla olleen rantaterassikiertueen, minkä siivittämänä yhtye soitti Ilovaari-lauantaina keikat Jokiasemalla, Rennossa, Tuulaakissa, Romeolla ja Elinalla.

Mustalampi muistelee kiertuepäivän olleen aurinkoisen lämmin, ja keikoillakin oli mukavasti porukkaa.

– Tutut ja vähän tuntemattomatkin olivat kyselleet, että milloin teette kiertueen. Ehkä vähän vitsillä, mutta rankaisimme heitä tekemällä kiertueen oikeasti.

–  Mukavaa olisi tehdä se ensi vuonna uudestaan, jos vain sää, jaksaminen ja terveys sallivat, solisti summailee yskien.

Routaraja on myös siitä erikoinen kokoonpano, että Joensuussa vaikuttaa toinen, päällepäin hyvin samannäköinen yhtye, Rautavarasto. Routarajan tavoin sen miehistö koostuu Mustalammesta, kitaristi Kosti T. Rautamäestä, basisti Juice Stenmarkista ja rumpali Sepi ”Corkybaba” Syrjästä, mutta melkein siihen yhtäläisyydet loppuvatkin.

Rautavarasto on Routarajaa bailaavampi versio, ja bilebändinä sen ohjelmisto koostuu pelkästään coverbiiseistä.

Rautavaraston jäsenistö saattaa myös vaihdella tilanteen mukaan.

Mustalampi kutsuu Rautavarastoa bisnesideaksi, sillä coverbändiä on hänen mukaansa helpompi myydä.

– Kyllähän me Routarajallakin soitamme covereita, mutta pääsääntöisesti kuitenkin omia biisejä. Varsinkin nykyään, kun covermusiikkia on televisiossa, radiossa, kaikkialla, oman musiikin soittaminen on hankalaa, hän ruotii.

– Sitä ei arvosteta enää samalla tavalla kuin vaikka kymmenen vuotta sitten, kun aloitimme.

Lähes yhtä aktiivisesti keikkailevasta Rautavarastosta huolimatta Routaraja on nelikolle edelleen bändeistä ykkönen, sillä heillä kaikilla on halu tehdä ja soittaa omaa musiikkia.

Haastattelun alussa mainitusta Mustalammen flunssakähinästä huolestuneille tiedoksi: Routarajan torstaiseen Ilovaariklubin keikkaan sen ei pitäisi enää vaikuttaa. Tämä haastattelu kun on tehty viikko sitten keskiviikkona.

Ilovaariklubin keikalla luvassa onkin erikoismeininkiä, sillä torstai-iltana Routaraja kasvaa kuusijäseniseksi. Arsi Hornysta yhtye saa toisen kitaristin ja ensimmäistä kertaa Routarajan historiassa sen rivit täydentyvät kosketinsoittajalla, Martti ”Pantse” Orrella.

Lisäksi yhtye on suunnitellut kaikenlaisia ämpäriyllätyksiä sun muita pikkujouluihin sopivaa viihdykettä.

– Siitä sitten lähempänä, kunhan saadaan varmistettua, millainen budjetti meillä on. Ilmaisia ämpäreitä siis luvassa, Mustalampi vihjaa.

Pikkujoulukeikan jälkeen Routaraja rauhoittuu loppuvuodeksi. Ensi vuodelle yhtye ei ole sopinut vielä yhtään keikkaa, mutta tammikuussa nelikko suuntaa studioon äänittämään uutta kappaletta. Vielä nimeään hakeva kaihoisa rakkauslaulu saattaa toimia myös Routarajan avausbiisinä torstaisella keikalla.

Kommentoi

Hae Heilistä