Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Unenomainen kesäloma

Ohjaaja Saara Cantell (keskellä) kertoo, että Onnelia näyttelevä Celina Fallström (vas.) ja Annelia näyttelevä Olga Ritvanen löytyivät rooleihin koekuvausten kautta. Molemmat näyttelijät tekevät esikoisroolinsa elokuvassa. Kuva: Joonas Tanskanen Ohjaaja Saara Cantell (keskellä) kertoo, että Onnelia näyttelevä Celina Fallström (vas.) ja Annelia näyttelevä Olga Ritvanen löytyivät rooleihin koekuvausten kautta. Molemmat näyttelijät tekevät esikoisroolinsa elokuvassa. Kuva: Joonas Tanskanen

Saara Cantell on ohjannut Onneli ja Anneli -sarjan kaikki osat. Sarjan ensimmäinen osa nähtiin vuonna 2014. Elokuvien käsikirjoittaja on Sami Keski-Vähälä. Uudessa elokuvassa muuttuvat niin päänäyttelijät kuin elokuvan miljöökin.

Aiemmat elokuvat on kuvattu Loviisassa. Uudessa elokuvassa siirrytään maaseutumaisemiin ja Turkuun. Edellisistä elokuvista tuttujen Aava Merikannon ja Lilja Lehdon saappaisiin astuvat nyt Celina Fallström Onnelina ja Olga Ritvanen Annelina.

Ohjaaja kertoo, että uudet näyttelijät löytyivät koekuvausten kautta.

– Aava ja Lilja ovat nyt minua pitempiä nuoria kaunottaria. Heitä ei enää voinut käyttää rooleissa. Lapsinäyttelijöiden castingin hoiti aikaisempien elokuvien tapaan hienosti Minna Sorvoja.

 

 

Aikuisnäyttelijät pysyvät samoina. Elokuvassa on tuttuun tapaan Elina Knihtilä Tingelstiinana ja Kiti Kokkonen Tangelstiinana sekä Jaakko Saariluoma Urho Ulpukkana.

Elokuvassa vilahtavat myös kansanedustaja Jani Toivola kaupunginjohtajana ja Michael Monroe unimaailman aulamestarina.

– Jani oli jo edellisessä elokuvassa kaupunginjohtajana. Jani käy rooliin hyvin, onhan hän politiikassa mukana oikeassakin elämässä.

– Myös Monroe innostui kovasti ajatuksesta. Voin nyt sanoa, että olen opettanut Michael Monroen kutomaan, Cantell nauraa.

Ohjaaja Cantell sanoo, ettei elokuvasarjan aikana saa liikaa rutinoitua.

– Täytyy kuitenkin pysyä tietoisena, että ei tehdä pelkästään sarjaa. Jottei toisteta vain samoja juttuja elokuvasta toiseen.

– Toisaalta tutun työryhmän kanssa on helpompi toimia. Puolesta sanasta jo ymmärretään mitä haetaan takaa.

 

 

Elokuvasarjan pohjana ovat Marjatta Kurenniemen (1918–2004) kirjat. Onneli, Anneli ja nukutuskello on kirjasarjan viimeinen osa. Se on julkaistu 1984.

– Tämä viimeinen osa oli itselle vierain sarjan kirjoista. Se on tullut muita myöhemmin ja olin itse kirjan julkaisun aikaan jo liian vanha lastenkirjoille.

Tämän elokuvan jälkeen uusia Onneli ja Anneli -elokuvia ei ole luvassa.

– Nyt olisi kiinnostavaa löytää uusia kirjoja joista tehdä elokuvia. Kurenniemen tai jonkun muun tuotannosta.

Cantell on tuttu myös useiden draamaelokuvien tekijänä. Onneli ja Anneli -elokuvien välissä hän ohjasi ja käsikirjoitti Suomen noitavainoista kertovan Tulen morsian -elokuvan kaksi vuotta sitten. Hän ei näe eroa siinä ohjaako elokuvia lapsi- vai aikuisyleisölle.

– Elokuvan teon vaiheet ovat samanlaiset. Tässä uudessa elokuvassa halusimme, että se on ikärajaltaan sallittu eli ettei siitä tule liian pelottavaa.

 

 

Unet ovat tärkeässä osassa elokuvassa. Elokuvan loppupuolella siirrytään hetkeksi jopa henkilöiden päänsisäisiin uniin. Ohjaaja kertoo, että satumaailman kuvittaminen ei tuottanut vaikeuksia.

– Satumaailman keksiminen oli pelkästään hauskaa. Budjetti tulee vain jossain kohdin vastaan. Piti miettiä esimerkiksi, miten nukutuskello toteutetaan ja mihin kohtauksiin efektipaukut käytetään.

Nyt Cantellia työllistää jo ainakin kaksi käsikirjoitusprojektia.

– Suunnitteilla on dokumenttielokuva näyttelijä Anneli Saulista.

– Lisäksi olen tekemässä fiktioelokuvaa sisaruksista. Sitä on tarkoitus tehdä yhteensä seitsemän vuoden ajan. Sitä kuvataan aina parin vuoden välein. Eli valmis elokuva on nähtävissä joskus 2020-luvulla.

 

 

Elokuva on sekä Olga Ritvaselle että Celina Fallströmille ensimmäinen sukellus elokuvamaailmaan.

– Äiti oli nähnyt, että lastenelokuvaan etsitään 7–9-vuotiasta tyttöä. Lähetin videon ja lopulta pääsin koekuvausten jälkeen rooliin, Ritvanen summaa tapahtunutta.

– Tämän muistaa varmasti pitkään, Ritvanen sanoo.

Fallström kuvailee, että kesäloma oli kivan erilainen verrattuna aikaisempiin vuosiin: elokuvan kuvaukset tapahtuivat nimittäin viime kesänä kesäloman aikana.

– Esiintyminen on tuttua, vaikka näyttelijän kokemusta minulla ei olekaan. Olen harrastanut cheerleadingia ja olen musiikkiluokalla, jossa pääsee aina esiintymään, Fallström kertoo.

Molemmat pitävät paljon aikaisemmista Onneli ja Anneli -elokuvista.

– Varsinkin Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen -elokuvan muistan hyvin, koska se on niin uusi, Fallström sanoo.

Ritvanen kertoo, että hänen lempielokuviaan ovat Onneli ja Anneli -leffojen lisäksi Kaisa Rastimon Myrsky-elokuva (2008) sekä Harry Potter -elokuvat.

Kurenniemen kirjasarjaa he eivät ole vielä ehtineet lukemaan.

– Äiti on kyllä lukenut niitä joskus. Yritin lukea Nukutuskello-tarinaa, mutta en sitten lukenutkaan, kun pääsin elokuvaan ja kuulin, että elokuvassa kaikki ei menekään niin kuin kirjassa, Ritvanen paljastaa.

Kommentoi

Hae Heilistä