Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Matias Kangas julkaisee Joulun ihmeen

Vuosi sitten Matias Kangas soitti ensimmäisen uudenvuodenyön keikkansa La Barressa, tänä vuonna vuorossa on toinen eli kyllähän se jo perinne alkaa olla. Kuva: Tiina Sormunen Vuosi sitten Matias Kangas soitti ensimmäisen uudenvuodenyön keikkansa La Barressa, tänä vuonna vuorossa on toinen eli kyllähän se jo perinne alkaa olla. Kuva: Tiina Sormunen
Uudenvuodenyönä toiset juhlivat ja toiset, Matias Kankaan, 28, kaltaiset, ovat töissä. Ravintola La Barressa uudenvuoden perinteisen keikkansa soittavalle trubaduurille tilanne on tuttu, sillä samanlaisissa olosuhteissa Kangas hyvästeli myös vuoden 2017. Silloin hänen keikkasettinsä koostui Leevi and the Leavings -raidoista ja muista lainabiiseistä, tänä vuonna Kangas soittaa yhden setillisen omia kappaleita ja toisen covereita.

Ja varsin mielellään soittaakin. Motiiviensa taustoittamisen Kangas aloittaa siteeraamalla Tapio Rautavaaraa.

– Voi kuinka pieninä palasina onkaan leipäni maailmalla. Tällaisena opiskelijaihmisenä minulla ei ole ihan äärimmäisen isot tulot eli keikasta saa hynäskyä, mutta kyllä minä totta kai tykkään soittaa ihmisille. Erityisesti, jos heidän fiiliksensä siitä jotenkin paranee, hän muotoilee.

Pienestä pitäen laulujen ja laulamisen parissa viihtynyt Kangas jatkaa luonnehtimalla muusikon hommia kutsumusammatiksi.

– Monestihan ne keikat ovat sellaisena aikana, jolloin kuka tahansa tervejärkinen ihminen olisi kotona nukkumassa. Tämä on niitä niin sanottuja linjavalintoja.

Jonkinlainen valinta lienee myös joululevy, koska maanantaina 17. joulukuuta Matias Kangas julkaisee neljä biisiä sisältävän demon. Ennen ravintola Kerubissa pidettyä haastattelutuokiota demolla ei ollut vielä nimeä, mutta sitä kysyttäessä Kangas kaivelee muutamassa sekunnissa jostain ajatustensa syövereistä otsikon Foliota tukkaan ja mukkaan. Myöhemmin se paljastuu ex tempore -henkiseksi työnimeksi, sillä haastattelua seuraavana päivänä Kangas korjaa demonsa nimeksi Joulun ihme. Se nimi myös pysyy.

Nimestään huolimatta julkaisu ei ole mitään perinteistä tipe-tipe tip-tap -tonttuilua, vaan demopaketista kuoriutuu aiempaa kantaa ottavampi Kangas.

Musiikki ja harmoniat edellä biisejä kirjoittava trubaduuri tarvitsee lyriikoidensa innoittajaksi yleensä jonkin tunnetilan tai ajatuksen. Viime aikoina Kankaan lyyrisen suonen on saanut sykkimään sosiaalinen media, mikä kuuluu myös Joulun ihmeellä. Pohjavire on ärtynyt, sillä Kankaasta on fiksua käsitellä ikäviä tunteita tekemällä niistä biisejä.

Yhdeksi kimmastuksen aiheuttajaksi hän mainitsee niin sanotut tolkun ihmiset.

– Olemalla olevinaan tolkun ja järjen ääni, objektiivinen ihminen, joka ei ole oikein millään puolella, on minusta aivan raivostuttavaa. Sellainen ajattelu mahdollistaa kauheita asioita, Kangas niittaa.

Kännykällä äänittämiään biisejä hän ei kokoa fyysiseksi levyksi, mutta julkaisupäivänä ne löytyvät muusikon Youtube-kanavalta.

Alun perin Lieksasta kotoisin olevalle, syksyllä 2010 Joensuuhun muuttaneelle Matias Kankaalle musiikki on antanut paljon. Seitsemisen vuotta trubaduurihommia tehneelle muusikolle tekstien kirjoittaminen ja kitaran soittaminen olivat aluksi terapiaa, ja ne auttoivatkin häntä pääsemään yli möö möö -elämäksi kutsumastaan hieman huonommasta kaudesta.

Paitsi itseään, Kangas auttaa myös muita tekemillään biiseillä. Marraskuun lopulla hän käynnisti Helsinki Missio -järjestön sivuilla keräyksen, jonka lahjoitukset suuntautuvat yksinäisyyden vastaiseen työhön. Keräyksensä täkyiksi hän äänitti kolme yksinäisyyttä käsittelevää laulua. Kankaan keräys on voimassa joulukuun 27. päivään asti.

Kankaan mukaan Suomessa on tällä hetkellä iso määrä yhteiskunnallisia ilmiöitä, joita julkiset tahot eivät tue tarpeeksi tai oikealla tavalla. Yksi niistä on yksinäisyys.

– Koin, että tämä on sellainen asia, johon ihmiset voisivat reagoida vähän enemmän. Tietysti nämä kaikki ovat sellaisia asioita, mitä julkisen vallan pitäisi mielestäni ottaa kontolleen eikä yksityisihmisten tai kolmannen sektorin, Kangas pohtii.

– Yksinäisyys on ilmiö. Vaikka se on yksilön ongelma, mutta kun se on tarpeeksi monella yksilöllä, se onkin yllättäen koko kansakunnan ongelma. En minä väitä, että pelastan maailman lykkäämällä muutaman biisin nettiin, mutta ainakin minulla on sellainen olo, että olen tehnyt edes jotain.

Kommentoi

Hae Heilistä