Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Tunnelman takia mukana kiertueella

Raskasta joulua kiertää tänä vuonna neljättätoista kertaa. 
Kuva: Jarno Artika Raskasta joulua kiertää tänä vuonna neljättätoista kertaa. Kuva: Jarno Artika
Se meininki, ne kaverit ja keikoille saapuvat ihmiset sekä heidän ilonsa. Niiden innoittamana Tarot- ja Lazy Bonez -yhtyeistä tuttu laulaja Tommi ”Tuple” Salmela, 49, lähti ensimmäisen kerran mukaan Raskasta joulua -kiertueelle vuonna 2010, ja kovin samanlaisia kuopiolaisen motiivit ovat myös nyt joulun 2018 koputellessa ovella.

– Tunnelma kiertueen keikoilla on niin mahtava. Joka kerta se yllättää, miten kiertueesta on tullut ihmisille jokavuotinen perinne, torstaina oman Raskasta joulua -kiertueurakkansa Kajaanista aloittava Salmela täydentää.

Perjantaina raskasta joulua vietetään vuorostaan Joensuun areenassa. Illan solisteina konsertissa tunnelmoivat Salmelan ohella Tony Kakko, Tarja Turunen, Ville Tuomi ja Glenn Hughes.

Neljättätoista kertaa kiertävä Raskasta joulua on tänä vuonna aiempia massiivisempi, sillä marras–joulukuun aikana komppania kiertää 23 paikkakunnalla. Lahdesta 16. marraskuuta käynnistynyt kiertue päättyy 22. joulukuuta legendaariselle Köyliön Lallintalolle.

Tuple Salmela odottaa oman Raskasta joulua -kiertueensa alkua hyvillä mielin. Konserttien lipunmyynti on sujunut vilkkaasti, ja osa tulevista keikoista on myyty jo ennakossa loppuun. Innokkaan yleisön lisäksi Salmelasta on mukavaa nähdä kiertueella mukana olevia muusikoita pitkästä aikaa.

Kiertueen tunnelmaa hän kuvailee omanlaisekseen perhekaravaaniksi.

– Pääsee kuulemaan juttuja, mitä kaikkea vuoden aikana on tapahtunut. Meillä on hauska porukka, eikä kiertueilla ole koskaan ollut mitään erimielisyyksiä. Kaikilla on sama päämäärä viihdyttää yleisöä ja antaa itsestään kaikkensa, Salmela kertoo.

Tuottaja-kitaristi Erkka Korhosen vuonna 2004 ideoiman Raskasta joulua -musiikkiprojektin ajatuksena on esittää joululauluja raskaammin sovitettuina versioina, joista rauhallisen joulun ystäväksi tunnustautuva Salmela on löytänyt itselleen useita suosikkeja. Esimerkiksi hän mainitsee viimeisimmälle, vuosi sitten julkaistulle Raskasta joulua IV -albumille hänelle räätälöidyn, hieman erilaisemman joululaulun Kolmen kuninkaan marssin.

– Mutta suosikkini on ehkä edelleen Me käymme joulun viettohon, joka on hauska ralli. Tummemmasta kategoriasta pidän eniten Oi jouluyö -laulusta.

Salmelan viimeinen solistipesti tämänvuotisella kiertueella on Raskasta joulua -konserttien päätepysäkillä Köyliössä. Sen jälkeen hän rauhoittuu viettämään joulua perheensä ja sukulaistensa kesken. Suunnitelmissa on käydä appivanhempien ja Salmelan äidin luona sekä syödä niin hyvin, ettei joulupöydästä poistu täysin turvoksiin itsensä ahminut mies.

Joulun jälkeen Tuple Salmelan ajatukset ovatkin jo ihan toisaalla, tammikuussa julkaistavassa Lazy Bonez -yhtyeen kolmannessa albumissa. 13 uutta kappaletta sisältävää pakettia hän kuvailee mielenkiintoiseksi, sillä mukana on diskokomppia, tuplabasaria, kasarityylinen balladi ja yllätyksellisiä sanoituksia. Vierailevana solistina yhdellä raidalla käväisee Antti Railio.

– Se ei ehkä ole niin raskassoutuinen kuin edellinen levymme, Salmela lisää.

Julkaisun oheen Lazy Bonezilla ei ainakaan vielä ole suunnitteilla keikkoja, sillä muusikoiden päivätyöt rajoittavat hivenen kiertämistä. Kesäksi on kuitenkin jo tiedossa keikka Puolangan Lankafesteille.

Salmelan toinen yhtye, Tarot, on viettänyt hiljaiseloa jo muutaman vuoden. Vaitonaisena metalliyhtye pysyy jatkossakin, sillä Salmelan mukaan Nightwish pitää laulaja-basisti Marco Hietalan kiireisenä ja kosketinsoittaja Janne Tolsalla taas riittää rientoja Turmion Kätilöiden kanssa.

Tauolla Tarot on ollut syksystä 2016 asti, jolloin yhtyeen alkuperäinen rumpali Pecu Cinnari menehtyi.

– Emme ole vielä miettineet yhtään mitään jatkon suhteen. Annetaan ajan kulua, tunteet ovat ihmisillä vielä aika pinnassa. Pecun kuolemasta on kulunut vasta niin vähän aikaa, Salmela päättää puhelinhaastattelun.

Kommentoi

Hae Heilistä