Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

The Rebellion tietää mitä haluaa

The Rebellion-trion Markku Sivosen, Pate Frimanin ja Miika Räätärin ajatuksena ei ole kopioida vanhaa rockabillya, vaan päivittää se 2000-luvulle. Lokakuussa trio julkaisi ensimmäisen ep-levynsä. Kuva: Kari Muona The Rebellion-trion Markku Sivosen, Pate Frimanin ja Miika Räätärin ajatuksena ei ole kopioida vanhaa rockabillya, vaan päivittää se 2000-luvulle. Lokakuussa trio julkaisi ensimmäisen ep-levynsä. Kuva: Kari Muona
Ensivaikutelmalla on merkitystä, minkä tuntuu tiedostavan myös joensuulainen rockabilly-trio The Rebellion. Lokakuun lopussa ensimmäisen ep-levynsä julkaissut kokoonpano kun vihjaa debyyttinsä tittelillä, We Know What We Want, tietävänsä mitä haluaa.

Kuulostaa nälkäiseltä ja uhmakkaalta, ja sellainen The Rebellion bändinä myös on, vakuuttelee liperiläisen ostoskeskuksen kahvilaan maanantai-iltapäivänä istahtanut kitaristi-laulaja Petri ”Pate” Friman.

–  Ep:n nimi tuli levyn aloittavasta biisistä, I Know What I Want, joka on uhoa tihkuva rakkauslaulu. Meillä on ollut alusta asti ajatuksena tehdä musiikkia omilla ehdoillamme ja sellaista musiikkia, josta itse tykkäämme. Emme mieti, tykkäisikö siitä joku muu.

–  Ep:n nimi heijastaa varmaan sitä asennetta, hän linjaa.

Ilman musiikkinäytteitä bändin on aika vaikea hankkia itselleen keikkoja. Siitä The Rebellion-trionkin ajatus ep-levystä sitten lähti. Alun perin Frimanin, basisti Markku Sivosen ja rumpali Miika Räätärin suunnitelmissa oli äänittää vain pari biisiä, mutta kun homma lähti niin mukavasti käyntiin, kappaleiden määrä kaksinkertaistui.

We Know What We Want -ep:llä on kolme The Rebellionin omaa, Frimanin käsialaa olevaa kappaletta: I Know What I Want, Goodbye Josephine ja Oil & Gasoline.

–  Kaikki ovat ihan uusia kappaleita, tosin ep:n päättävä Oil & Gasoline on yli kymmenen vuotta vanhasta demosta. Olen joskus aikoinaan tehnyt sen pöytälaatikkoon ja nyt tuntui, että bändi sekä hetki on sille oikea. Se oli myös riittävän erilainen kappale, että ajattelimme panna sen mukaan, Friman täydentää.

Ep:n neljäs raita on lainakappale, Billy Idolin tuttu kasarihitti White Wedding. Friman, Sivonen ja Räätäri jammailivat biisiä joskus treeneissä ja saivat idean, että mitä jos kappaleesta yrittäisi muokata rockabillya.

–  Ehkä siinä vähän sellaista potkua on, mutta ei se hirveästi muuttunut. Sitä on tosi hauska soittaa, ja White Wedding on keikoilla yleisölle hieman yllättävä biisi ja nimenomaan positiivinen yllätys, Friman huomauttaa.

Pitkän linjan muusikoista koostuva The Rebellion on bändinä vielä tuore tuttavuus. Trio sai alkunsa, kun Wild Willie & Big Deal jäi tauolle vuoden 2017 alussa.

Frimanilla oli sen verran soittohaluja, että hän halusi jatkaa samantyylisen, persuksille potkivan rockin veivaamista ja alkoi etsiä ympärilleen uusia bändikavereita. Sivonen sekä trion alkuperäinen, viime keväänä pois jättäytynyt WW & BD -rumpali Tuukka Riikonen löytyivät helposti.

The Rebellion sai lentävän lähdön. WW & BD -yhtyeelle oli sovittu kevääksi 2017 muutamia keikkoja, mutta koska se ei ollut vielä halukas tekemään paluuta, vasta muutaman kuukauden kasassa ollut The Rebellion otti keikat kalenteriinsa.

Sittemmin trio on sopinut, ettei se ala kiertää väkisin Esson baareja tai paikkoja, joissa The Rebellion soittaisi kolmelle kuuntelijalle.

Rockabilly on musiikkityylinä sen verran marginaalissa, että yhtye tekee mieluummin täsmäiskukeikkoja, joissa yleisö on samalla aaltopituudella kuin he.

Tällaisia tulevia keikkojaan The Rebellion on julkistanut kaksi: Tammikuussa yhtye soittaa North Karelia Tattoo Fest -tapahtumassa Nurmeksessa ja kesäkuussa Mikkelin Visulahdessa kansainvälisessä moottoripyörätapahtumassa.

–  Nyt tietenkin, kun tämä levymme räjäyttää suosion kattoon, voimme mennä minne vain, Friman naurahtaa.

Näin saattaa myös käydä, sillä haastattelua seuraavana päivänä Friman lähettää sähköpostia ja kertoo saaneensa tiedon, että The Rebellion on alkanut soida Espanjassa rockabillyyn keskittyneessä radio-ohjelmassa.

Viiden aktiivisesti toimivan yhtyeen kanssa operoivan Frimanin eniten tv:stä tuttu kokoonpano lienee viime keväänä X Factor -kisassa mukana ollut Pate Friman & Orient Express.

Kilpailusta ennen live-lähetyksiä tipahtanut 12-jäseninen orkesteri on viettänyt viime aikoina hiljaiseloa julkisuudesta, mutta Frimanin mukaan ihmiset käyvät edelleen nykimässä hänen hihaansa tv-ohjelman tiimoilta.

Parrasvaloihin Pate Friman & Orient Express palaa 5. joulukuuta, jolloin yhtye esiintyy Kerubi live -tapahtumassa Joensuun areenalla. Joulukuuksi sillä on tiedossa myös yksityistilaisuuksia sekä vähän äänityksiä.

–  Katsellaan sitten taas ensi vuonna, mitä sinne voisi keksiä. Tarkoituksena olisi siirtää pääpaino lainabiiseistä omaan musiikkiin, ja siinä mielessä homma on työstövaiheessa.

–  Coverlinjalla voisi jatkaa ikuisesti, mutta kyllä se tuo bändille identiteettiä, jos on omaa musiikkia, Friman toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä