Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Aikuisen miehen tarinasta tulee rakkauslevy

Tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan viettävä Neljänsuora on ainakin ensi vuoden tauolla. Tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan viettävä Neljänsuora on ainakin ensi vuoden tauolla.
Suomea päästä varpaisiin suunnilleen 150 keikan vuositahdilla kiertävä Neljänsuora jää vuodenvaihteen jälkeen määrittelemättömän pituiselle tauolle. Suurta suosiota nauttivan, tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan juhlistavan iskelmäyhtyeen matka päättyy vuoden viimeisenä päivänä sinne, mistä se tavallaan alkoikin, Ikaalisten kylpylään.

– Bändi on perustettu vuonna 1998, mutta aluksi ei ollut kovaa keikkailua. Vuonna 2002 voitimme Viihdyttäjä-kisan Ikaalisten kylpylässä, ja sen jälkeen keikkarintamalla on ollut aikamoista haipakkaa. Tien päällä on mennyt vuosittain noin 250 päivää.

– Olemme saaneet tehdä kahdeksan levyä, päässeet esiintymään isoille festareille, kesälavoille ja klubeille. Olemme bändi, joka on päässyt moneen paikkaan, puhelinhaastatteluun tavoitettu Neljänsuoran solisti Antti Ketonen niputtaa tunnelmiaan.

Ajatus tauosta ujuttautui Ketosen, kitaristi Juha Mäen, rumpali Johan Murtomäen, kosketinsoittaja Jarkko Pietilän ja basisti Jussi Välimaan puheisiin viime keväänä.

Keikan jälkeen rupattelemaan istahtanut yhtye pohdiskeli, mitä kaikkea Neljänsuoran juhlavuosi pitäisi sisällään ja mitä se heiltä vaatisi, ja jotenkin muusikot ajautuivat summailemaan menneitäkin. Kuinka he ovat yhtyeenä vain painaneet vuodesta toiseen eteenpäin ilman kunnollisia hengähdystaukoja. Sitten joku heitti, että mitäpä jos Neljänsuora menisi tauolle.

Seuraavaksi viisikko mietiskelikin jo mahdollisen tauon pituutta.

– Sanoin, että itse haluaisin ainakin kokeilla ensi vuoden, miten asiat etenevät tuolla soolopuolellani. Pojat tuumasivat, että ei mitään, katsotaan vaikka ensi syksynä mikä meininki silloin on, Ketonen taustoittaa.

Soolouralle Ketosta kannustaa hänen viime vuoden elokuussa julkaisemansa ensimmäinen single, Olisitpa sylissäni. Kappaleesta kasvoi megahitti, ja kun päätös Neljänsuoran tauosta sinetöityi, Ketonen päätti ihan tosissaan lähteä tunnustelemaan, miten sooloilu häneltä luonnistuisi.

Ensimmäistä soololevyään hän kertoo väkertäneensä yhdessä tuottaja Samuli Sirviön kanssa.

Valmiina on seitsemän kappaletta, ja toisen singlensä, Niin kaunis, Ketonen julkaisi viime viikolla. Kappaleen julkaiseminen jännitti, sillä debyyttisingle menestyi niin hyvin, mutta toisaalta Ketonen on myös hyvin luottavainen. Hän pitää Niin kaunis -singlen tarinaa sen verran suurena, että kuulija löytää siitä varmasti tarttumapintaa.

Ketosen sooloalbumin pitäisi ilmestyä ensi keväänä.

– Olen päässyt säveltämään ja sanoittamaan ja viettänyt muutoinkin paljon aikaa studiossa, joten levystä tulee aika omakohtainen. Keväällä tuli kuitenkin 40 vuotta täyteen, joten tästä tulee aikuisen miehen tarina ja levy, hän täydentää.

Molempien soolosinkkujen pohjavire on hyvin romanttinen, ja puhdasverisiä rakkauslaulujahan ne ovatkin. Aikuinen mies taitaa uskaltaa rakastaa?

– Rakkausasiat ovat aina olleet minulle tärkeitä. Niistä on kiva laulaa, ja fiilikseni on, että levyni nojautuu vahvasti rakkauteen, Ketonen vastaa naurahtaen.

Albumin julkaisun jälkeen Ketonen lähtee klubikiertueelle ja kesällä on tiedossa myös festivaalikeikkoja. Soolokeikoilla hänen taustallaan soittaa uusi yhtye, jonka kanssa Ketonen on jo hieman treenannut ja visioinut tulevaa. Varsinainen työ alkaa vasta tammikuussa, sillä näin marraskuussa Ketosen ajatukset ovat vielä hyvin tiukasti Neljänsuorassa.

Perjantaina Joensuussa esiintyvällä yhtyeellä on kalenterissaan vielä pitkä liuta klubikeikkoja ja osa juhlavuoden kunniaksi soitettavista yhteiskeikoistakin Lohjan kaupunginorkesterin kanssa on vielä tekemättä.

Jos Neljänsuoran taukopäätös oli pienimuotoinen järkytys Ketoselle, sitä se on ollut myös yhtyeen faneille. Moni on käynyt kysymässä häneltä, että mitäs he tekevät tauon aikana.

– Olen vain sanonut, että onneksi meitä esiintyviä artisteja on Suomessa niin paljon. Kyllä sieltä korvaava ainakin vähäksi aikaa löytyy, Ketonen kertoo ja vakuuttaa, että Neljänsuora on jäämässä vain tauolle.

Sen verran tärkeä yhtye on jäsenilleenkin.

Kommentoi

Hae Heilistä