Julkaistu 
Tiina Sormunen

Ei mitään himputtelua

Duosta viisikoksi kasvanut Luukas Oja aikoo julkaista lähiaikoina uutta musiikkia. Keikkailun yhtye aloitti lokakuussa. Tuomas Klemola Duosta viisikoksi kasvanut Luukas Oja aikoo julkaista lähiaikoina uutta musiikkia. Keikkailun yhtye aloitti lokakuussa.

Paras bändin nimi on kaksiosainen suomalaisen miehen nimi.
Viisaus löytyy vuonna 1999 valmistuneesta kotimaisesta Pitkä kuuma kesä -elokuvasta, ja sieltä Jessica Kräkin, 22, ja Iita Ylönen, 21, idean myös nappasivat. Silloiselle duolleen nimeä miettineet naiset ottivat kalenterin eteensä ja alkoivat selata sieltä nimipäiviä. Kun kohdalle tuli lokakuu ja 18. päivä, molemmat tiesivät etsinnän päättyneen. Jostain mieleen juolahti vielä sukunimi, ja siinä se sitten oli: Luukas Oja.
Nimi ja sanaleikki, josta ei ihan ensimmäisenä tule mieleen energisen suoraviivainen, naisäänellä laulettu rockpoppunkfuusio. Sen on huomannut myös Luukas Ojan ainoa Itä-Suomessa asuva, Outokummussa tanssia opiskeleva Jessica Kräkin.
– On se varmaan hämmentävä, että jos kuulee nimen Luukas Oja, ajattelee sen olevan mies ja kitara -tyyppinen ratkaisu, hän myöntää ja jatkaa:
– Ehkä siinä on myös taka-ajatuksena, että ristiriitainen nimi saattaisi jäädä mieleen.

Sammakko ja nenä
Heinävedeltä kotoisin olevat Kräkin ja Ylönen tutustuivat toisiinsa erään yhteisen ystävän syntymäpäivillä. Eri puolilla pitäjää asuneet viidesluokkalaiset eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, mutta pikkujuttujen myötä kaksikko ajautui juttusille. Ylösen mielestä Kräkin näytti ihan sammakolta ja Kräkin puolestaan tykkäsi tosi paljon Ylösen nenästä sekä upeasta lohikäärmepaidasta. Keskustelun loogisena lopputulemana oli ystävyys.
Musahommat he aloittivat lähes saman tien. Ala-asteaikojen viritelmissä oli mukana myös kaksikon yhteinen ystävä, ja triona he soittivat senhetkisiä suosikkejaan, Pikkuveli-kappaletta, Jonas Brothersin S.O.S.-hittiä ja Green Dayta. Tai oikeastaan opettelivat soittamaan, sillä basistina toimineella Kräkinillä ei ollut pianotunteja lukuun ottamatta oikein minkäänlaista kokemusta, toisin kuin kitaraa vuosia soittaneella Ylösellä. Hauskaa heillä kuitenkin oli, ja sehän oli tärkeintä.
Lukion tietämillä musajuttuihin tuli muutos. Sekä Kräkin että Ylönen olivat muuttaneet Joensuuhun, sillä molemmat opiskelivat Niinivaaran lukiossa musiikin ja ilmaisun linjalla, ja tunne siitä, että hassuttelun sijaan he haluavat tehdä musiikkia paremmin ja tavoitteellisemmin, vahvistui. Olihan Ylönen kirjoittanut heidän duolleen omia kappaleita ja lukioaikoina vakiintui nimikin, Luukas Oja.
Ylioppilaslakkia seurasi vuoden tauko, kun Kräkin opiskeli Huittisissa ja Ylönen Helsingissä kansanopistossa, minkä jälkeen kaksikko palasi Joensuuhun. He pääsivät mukaan Joensuu Rock Academy -hankkeeseen, jonka puitteissa Luukas Ojan raamit alkoivat hahmottua.
– Siinä vaiheessa oli hyvin selkeää, että tavoitteena on muutakin kuin harrastella pikkuisen. Päätimme, että haluamme bändin ympärillemme, Kräkin taustoittaa.

Kuin PMMP?
Bändi löytyi Helsingistä, jossa myös Kräkin asui vielä viime vuonna. Kitaristi Iivari Nenosen ja basisti Ilkka Nanouchen he bongasivat helposti, mutta rumpali oli jo vaikeampi tapaus. Lopulta Kräkin ja Ylönen latasivat Facebook-sivulleen vanhan videon, jossa Ylönen heittää Kräkinin päälle ruskeaa nestettä ja kirjoittivat videon oheen rumpalinhakuilmoituksen.
Vastausten paljous yllätti heidät, mutta koesoittoja tarvittiin vain yksi. Ensimmäisen rumpaliehdokkaan, Olavi Tantun kanssa homma toimi niin hyvin.
Debyyttisinglensä bändiksi kasvanut Luukas Oja julkaisi kesäkuussa. YleX-kanavalle soittoon päässeessä Muijista-kappaleessa yhtyeen meininki kiteytyy Kräkinin mukaan hyvin, vaikka singlen heruttamat PMMP-vertailut aluksi hieman pelottivatkin.
– Tiedossa oli, että pelkästään asetelma saattaa tuoda PMMP:n mieleen: on kaksi naislaulajaa ja bändi ympärillä. Musiikkityylillisestikin saattaa olla vivahteita alkupään PMMP:stä, mutta missään vaiheessa emme ole yrittäneet mennä sitä kohden, Kräkin lisää.
Aiemmin duona esiintynyt Luukas Oja soitti ensimmäisen bändikeikkansa lokakuussa Helsingissä Semifinaalissa. Kräkin kertoo jännittäneensä keikkaa koko sitä edeltäneen syyslomaviikon, mutta palautteen perusteella ensiesiintyminen sujui hyvin. Lokakuussa Luukas Oja lämmitteli myös Lasten Hautausmaata yhtyeen Joensuun- ja Lappeenrannan-keikoilla.
Lauantaina Kerubin Poppariklubilla neljännen keikkansa soittavan Luukas Ojan lähitulevaisuus sisältää uutta musiikkia.
– Suunnitteilla on julkaista lisää musiikkia. Nyt pitäisi alkaa päättää, mikä tai mitkä ovat ne seuraavat kappaleet, joita lähdemme työstämään studiokuntoon, Kräkin paljastaa.

Kommentoi

Hae Heilistä