Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Kunniaa soulin kuningattarelle

The Franklins eli Otto Anttonen, Janne Parviainen, Maria Trygg, Miro Teräväinen ja Rony Kotro. Alun perin heidän piti soittaa Kerubissa sikermä soulklassikoita, mutta keikasta tulikin tribuutti Aretha Franklinille. The Franklins eli Otto Anttonen, Janne Parviainen, Maria Trygg, Miro Teräväinen ja Rony Kotro. Alun perin heidän piti soittaa Kerubissa sikermä soulklassikoita, mutta keikasta tulikin tribuutti Aretha Franklinille.
Elokuun 16. päivä muutti The Franklins -yhtyeen suunnitelmat.

Joensuun konservatorion opiskelijoista koostuva kokoonpano oli harjoitellut 60- ja 70-luvun soul- ja funkklassikoita lokakuista Ilovaariklubin keikkaansa varten, mutta maailmalta kantautunut uutinen soulin kuningattaren Aretha Franklinin poisnukkumisesta sai viisikon miettimään biisilistansa uusiksi. Listalla oli jo entuudestaan paljon Franklinin kappaleita, mutta yhtye päätti raivata sinne lisää tilaa soullegendan tuotannolle.

Huomenna torstaina Ilovaariklubin Kerubissa avaavan The Franklinsin ohjelmisto koostuu yhtä Stevie Wonderin biisiä lukuun ottamatta Franklinin yli 50-vuotisen uran suurimmista hiteistä.

– Kun tämä muuttui tribuuttikeikaksi, minulle tuli vähän enemmän paineita. Nyt ne biisit vain elävät ja tietenkin ne haluaisi tehdä mahdollisimman hyvin, laulaja Maria Trygg, 21, lisää.

– Minulla sama juttu. Hänen poismenonsa myötä aloin vain vielä enemmän kunnioittaa näitä biisejä ja haluan tehdä mahdollisimman hyvää jälkeä, basisti Janne Parviainen, 23, jatkaa.

76-vuotiaana kuollutta Aretha Franklinia pidetään yhtenä maailman parhaana ja merkittävimpänä laulajana. Hän voitti uransa aikana kaikkiaan 18 Grammy-palkintoa ja myi yli 75 miljoonaa levyä. Hittejäkin sielukasääniselle laulajalle kertyi melkoinen läjä.

The Franklins soittaa huomisen puolituntisen keikkansa pitkälti alkuperäisversioita kunnioittaen. Trygg myöntää, ettei hänen roolinsa laulajana ole se kaikista helpoin. Franklinin biisit ovat niin isoja, että kaikki tietävät ne.

– Kaikki ovat myös tottuneet siihen, miltä ne kuulostavat ja miten ne vedetään. On iso juttu lähteä vetämään niitä itse.

– Tietenkään ei pitäisi verrata alkuperäiseen, mutta onhan se tässä tapauksessa vähän hankalaa. Mutta kivaa on, koska ne ovat niin hienoja biisejä, ja jännittävää samalla, Trygg puntaroi.

Harjoituksen puutteeseen The Franklins ei ainakaan kompastu. Tryggin, Parviaisen, kitaristi-pianisti Otto Anttosen, 20, kitaristi Rony Kornon, 23, ja rumpali Miro Teräväisen, 21, muodostama yhtye aloitti harjoittelun jo viime vuonna, sillä The Franklins on popjazz-linjan opiskelijoiden ensimmäisen vuoden tutkintobändi.

Tänä syksynä soulklassikoiden sävelkulkujen tankkaamiseen on kannustanut Kerubin-keikka, ja esimerkiksi maanantaina viisikon päivä jatkui Karjalan Heilin haastattelun jälkeen treeneillä.

Mitkä sitten ovat The Franklinsin jäsenten omat suosikit Aretha Franklinin tuotannosta?

Eniten ääniä saa vuoden 1967 hitti I Say A Little Prayer, jonka kaveriksi Miro Teräväinen nakkaa balladin, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman. Maria Tryggille Respect ja Think ovat ne isoimmat.

– Ne ovat haastavia kappaleita, joten ne ovat sitäkin kautta mielenkiintoisia, hän täydentää.

Huomenna koittavalle keikalleen opiskelijat suuntaavat odottavaisin mielin. Franklinin hittejä on mukava päästä soittamaan, ja heidän Joensuun parhaaksi keikkapaikaksi kehumansa Kerubikin on tuttu paikka. Edellisen kerran The Franklins esiintyi siellä viime talvena.

Mutta miten käy torstain jälkeen, vieläkö tribuuttibändi jatkaa soittoaan?

– Sitä emme ole miettineet. Saa nähdä, Janne Parviainen vastaa ja muut tuntuvat olevan asiasta samaa mieltä.

Kommentoi

Hae Heilistä