Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Ujosta Elvis-fanista varttui iskelmälaulaja

Kontiolahtelainen Tiina Jormanainen eli Tiina Helinä on tehnyt kahdeksan vuotta töitä sen eteen, että hänestä tulisi yksi Suomen iskelmätaivaan artisteista. Tällä viikolla hän otti uuden askeleen kohti unelmaansa. Kontiolahtelainen Tiina Jormanainen eli Tiina Helinä on tehnyt kahdeksan vuotta töitä sen eteen, että hänestä tulisi yksi Suomen iskelmätaivaan artisteista. Tällä viikolla hän otti uuden askeleen kohti unelmaansa.
Kesken haastattelun kontiolahtelainen iskelmälaulaja Tiina Jormanainen, 47, eli Tiina Helinä purskahtaa nauruun ja arvelee, että hänen vastauksensa taisi lähteä hieman rönsyilemään.

Vain hetkeä aiemmin Tiina Helinä oli kertonut olleensa teininä niin ujo, että tuskin sai sanaa suustaan, ja nyt hän on pitänyt liki viisiminuuttisen monologin aiheesta ”miten minusta tuli iskelmälaulaja”.

– Aihe kun on hyvä, niin heti löytyy jutunaihetta, Tiina Helinä virnistää.

Kontiolahden Kunnasniemen kylässä syntynyt Tiina Helinä sai rytmin vereensä jo lapsuudenkodissa. Hänen isänsä oli ammattimuusikko, joka tanssiorkesterin rumpalina säesti muun muassa Tapio Rautavaaraa ja Annikki Tähteä. Äiti puolestaan oli kova laulamaan, ja joinain iltoina hän saattoi laulaa Tiina Helinän kanssa laulukirjasta kaikki laulut läpi.

Musiikillista osaamista oli myös lähisukulaisissa. Tiina Helinän edesmennyt setä oli hyvä haitaristi ja kitaristi, ja enokin osasi soittaa kitaraa ja laulaa.

Teininä tosiaan ujolla ja hiljaisella Tiina Helinällä oli tapana leikkiä koulussa idoliaan Elvistä, ja toisinaan hän antoi jopa laulunäytteitä matkimalla rockin kuningasta. Sen sijaan tangon pariin häntä vetivät aivan toisenlaiset artistit, Olavi Virta ja Laila Kinnunen, joiden laulutaidossa ja äänessä oli jotain perin viehättävää.

Tangomarkkinoiden karsintoihin Tiina Helinä osallistui ensimmäisen kerran 80- ja 90-lukujen taitteessa. Huvitörmällä pidettyihin karsintoihin lähtiessään hän löi vetoa kavereidensa kanssa, jotka olivat varmoja, ettei ujo nainen uskalla osallistua.

– Sanoin, että takuulla menen sinne ja sittenhän minä osallistuin. Sain hyvän kokemuksen ja positiivista kannustusta. Seuraavana vuonna osallistuin uudestaan ja olinkin karsinnoissa illan kuningatar ja pääsin ensimmäistä kertaa Tangomarkkinoiden semifinaaliin, Tiina Helinä muistelee.

Hän osallistui Tangomarkkinoiden karsintoihin vielä muutaman kerran ja pääsi aina semifinaaliin asti, kunnes vuonna 1995 Tiina Helinä meni naimisiin ja sai lapsen. Laulaminen jäi taka-alalle 15 vuodeksi.

Sisällä kyti kuitenkin halu laulaa ja nousta vielä joskus estradille, ja avioeron jälkeen Tiina Helinä palasi musiikin pariin. Helposti se ei käynyt, sillä julkinen laulaminen tuntui tauon jälkeen kauheimmalta ikinä.

Jännitys alkoi pikkuhiljaa kaikota, ja vuonna 2012 Tiina Helinä kävi voittamassa Kainuun Tangolaulukisan. Seuraavana vuonna hän julkaisi ensimmäisen singlensä ja lauloi Tangomarkkinoiden semifinalistiksi 16. parhaan joukkoon. Vuonna 2017 Tiina Helinä huomasi, että hän voi ikänsä puolesta osallistua Tangoseniori-laulukilpailuun ja lähti mukaan. Tuloksena naisten sarjan voitto.

Tiina Helinä sai intoa lähteä toteuttamaan seuraavaa unelmaansa, ensimmäistä pitkäsoittoaan. Liperiläisen Mika Tarkkosen studiolla äänitetty Huokaus huulillani ilmestyi toukokuussa ja sai hyväksyvän vastaanoton. Radiotoimittajien Kuukauden levy -äänestyksessä se sijoittui kolmanneksi.

Esikoislevyllä on 11 kappaletta, joista yksi on Tiina Helinälle erityisen tärkeä: Onni Muikun säveltämä tango Höytiäisen taika.

Kappale on tehty Tiina Helinän toiveiden mukaisesti.

– Taustalla on tragedia, kun enoni, jonka kanssa minulla oli tiivis musiikillinen yhteistyö, hukkui poikansa kanssa Höytiäisellä veneonnettomuudessa vuonna 2015, hän lisää.

Keikkoja Tiina Helinä tekee muun muassa harmonikkataiteilija Mika Tarkkosen kanssa. Tänään lauantaina heillä on Kaupungin illassa yksin -konsertti Joensuussa Pakkahuoneella, ja loka-marraskuussa kaksikko heittää Kontiolahdella kyläkiertueen.

Viime vuonna Kontiolahden kunta palkitsi Tiina Helinän kulttuuripalkinnolla. Idean kyläkiertueesta keksi kunnan kulttuuritoimi, ja kaikenikäisille sopivan Syysunelmia-kiertueen tarkoituksena on viedä musiikin ilosanomaa vähän syrjäisemmillekin seuduille.

Syyskuussa Tiina Helinä osallistui Tampereella järjestettyyn Musa-gaalaan, jossa palkittiin Kuukauden levyn tehneitä artisteja. Paikalla oli iskelmämusiikin kerma, ja gaalan kautta laulaja sai tärkeitä kontakteja.

Yksi niistä vei hänet tämän viikon keskiviikkona studioon, äänittämään uutta musiikkia.

– Tällä kertaa minun ei tarvitse itse toimia tuottajana. Pari kappaletta tehdään ja ne julkaistaan ehkä loppuvuodesta tai heti ensi vuoden alussa. Nimiä en saa paljastaa, mutta voin sanoa, että aika merkittäviä ihmisiä on taustalla, Tiina Helinä kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä