Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Kun yksi hiljenee, muut jatkavat

Monessa bändissä mukana olleelle Juho Haapiaiselle The Everybody Knowsin keikat ovat olleet parhaita livekokemuksia. Kuva yhtyeen Kerubin-keikalta viime toukokuulta. Monessa bändissä mukana olleelle Juho Haapiaiselle The Everybody Knowsin keikat ovat olleet parhaita livekokemuksia. Kuva yhtyeen Kerubin-keikalta viime toukokuulta.
Aristoteleskin sen tiesi: hyvillä tarinoilla tuppaa olemaan alku, keskikohta ja loppu. Samanlaisen havainnon on tehnyt joensuulainen power pop -yhtye The Everybody Knows, joka soittaa perjantaina viimeisen keikkansa.

Jäähyväisiltana La Barren lavalle nousee tyytyväinen yhtye, joka on kypsytellyt lopetuspäätöstään kesästä asti.

Kalkkiviivoille ”evareita” kannustavat bänditoimintaa hankaloittavat olosuhteet, jotka voisivat pahimmillaan muuttaa The Everybody Knowsin väkisin vääntämiseksi. Sellaista kohtaloa muusikot eivät solisti Juho Haapiaisen mukaan bändilleen halua.

– Mitenkäs se rumpalimme Miikka joskus sanoi, että bändit ovat kuin kesäromanssit. Ne eivät saa jatkua yli puolta vuotta. Me olemme lainatulla ajalla niin sanotusti, pari vuottahan me olemme ehtineet tässä pyöriä.

– Asumme kaikki ympäri Suomea, ja jokaisella on tuhat muutakin projektia. Lisäksi heitimme toukokuussa parin viikon Suomen- ja Baltian-kiertueen, ja siitä jäi jotenkin niin hyvä maku suuhun.

– Olen tyytyväinen, ettei bändi jää limboon ja kuihdu vain pois, vaan uskalsimme sanoa porukassa, että eiköhän tämä homma ollut tässä, Haapiainen taustoittaa.

The Everybody Knows sai alkunsa loppuvuodesta 2015, kun yliopistolla englannin kieltä opiskelleet Jesse Gehlen ja Miikka Paananen keksivät, että olisi kiva soitella punkahtavaa rockia, sellaista Nikki & The Corvettes -tyylistä helistelyä.

Kaksikko mietti, ketä kaikkia bändiin voisi ottaa mukaan, ja kohta heidän seuraansa liittyikin kolmas englannin kielen opiskelija, Antti Ahonen bassokitaransa kanssa.

Kolmikko treenasi keskenään muutaman kuukauden, kunnes sitten eräänä kauniina baari-iltana alkuvuodesta 2016 Gehlen heitti Haapiaiselle, entiselle tuutorilleen, että tämähän voisi tulla kokeilemaan lauluhommia.

– Sehän olikin sitten ihan hemmetin hauskaa, ja pestistä tuli vakituinen, Haapiainen muistelee.

Siitä alkoi oman musiikin tekeminen ja keikkailu, joita molempia mahtui The Everybody Knowsin parivuotiseen taipaleeseen mukavasti.

Yhtyeen tuorein julkaisu, Hello Hello -ep ilmestyi toukokuussa.

Kaikenlaisia erikoistempauksiakin evarit keksivät, joista yksi vei heidät yhteiskiertueelle kanadalaisen power pop -ryhmän Fashionismin kanssa.

Puoliksi kanadalainen Gehlen ja Fashionismin kitaristi Josh olivat jo pidemmän aikaa jutelleet, että olisi siistiä järkätä jollekin Joshin bändille keikkoja Eurooppaan ja Suomeen.

Kun Gehlen sai sitten tavallista runsaammin veronpalautuksia, hän päätti käyttää rahat ostamalla kanadalaisille lentoliput, mikäli ehdotetut keikkapäivät vain sopisivat heille.

Kanadalaisethan innostuivat ja sitten pitikin enää alkaa järjestää keikkoja, jotta bändeillä olisi kiertue kierrettävänä.

– Jesse aika pitkälle järkkäsi nuo keikat. Alun perin ajatuksena oli lähteä Suomen lisäksi Ruotsiin, Norjaan ja mahdollisesti Tanskaan, mutta sieltä tuli niin hitaasti vastauksia, että oli pakko tehdä muita ratkaisuja ja pääsimme Viroon, Latviaan ja Liettuaan.

– Oli kyllä aivan uskomattomia paikkoja, mihin päästiin soittamaan, punkluolista isoihin lavoihin, Haapiainen kertoo.

The Everybody Knowsin loppuminen ei tunnu Haapiaisesta muutokselta.

Toukokuun kiertueen jälkeen bändi ei ole soittanut yhtään keikkaa ja treenikselläkin evarit pyörähtivät vasta pari viikkoa sitten. Siellä tosin sujui kuin mitään kesän mittaista taukoa ei olisi ollutkaan, biisit lähtivät tuosta vain.

Siksi Haapiainen odottaa perjantain keikkaa innolla.

– Sellainen olo on, että ai saamari, kohta on evari-keikka, pääsee rokkaamaan. Kavereita olemme keskenämme, mikään yhteydenpito ei ole vähentynyt tai loppunut. Emme vain ole enää tuolla kokoonpanolla lavoilla.

– Mutta meillähän on jokaisella bändejä enemmän ja vähemmän.

– Varmasti kyllä kierrämme ainakin toistemme keikat, jos siellä ei muita ole, hän muotoilee.

Kommentoi

Hae Heilistä