Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Katse kenkiin ja välillä yleisöön

The Here Todays eli Juho-Perttu Markkanen, Miikka Paananen, Mikael Paananen ja Teemu Korpinurmi juhlistivat ensisinglensä julkaisua syyskuun lopulla La Barressa ja soittivat samalla kolmannen keikkansa. The Here Todays eli Juho-Perttu Markkanen, Miikka Paananen, Mikael Paananen ja Teemu Korpinurmi juhlistivat ensisinglensä julkaisua syyskuun lopulla La Barressa ja soittivat samalla kolmannen keikkansa.
The Here Todays -yhtyeen ensimmäinen keikka taisi sujua varsin mallikkaasti.

Noin vuosi sitten syksyllä perustettu joensuulaisnelikko oli päätynyt soittamaan kulttuurikahvila Laiturin bändi-iltaan hivenen sattumalta kuluvan vuoden loppiaisiltana. Kun yhtye oli saanut veivattua oman lyhyen settinsä loppuun ja soittajat nousivat lavalta, saman tien heitä lähestyi Poppariklubia Kerubissa pyörittävä Tiia Joensuu.

Joensuulla oli nelikolle yksi kysymys: Kiinnostaisiko The Here Todaysia keikka Kerubissa?

– Mikä oli kyllä aikamoinen yllätys, kun olin juuri soittanut omankin elämäni ensimmäisen keikan, yhtyeen laulaja-kitaristi Teemu Korpinurmi, 29, muistelee.

Joensuun kysymykseen hämmentynyt yhtye vastasi myöntävästi.

Sattumasta ja jammailusta käynnistyi myös The Here Todaysin tarina.

Entiset työkaverit, Korpinurmi ja kitaristi Miikka Paananen, ajautuivat vuosi sitten rupattelemaan, että voisi olla ihan hauskaa käydä soittelemassa joskus yhdessä. Soittopaikkakin oli tiedossa, sillä Paanasella oli punkbändi, jolla oli treeni-kämppä teollisuusalueella.

– Minulla itselläni ei ole mitään aiempaa bändikokemusta, ja kävimme muutaman kerran kahdestaan jammailemassa. Sen jälkeen Miikka ehdotti, että hän voisi pyytää veljeään Mikaelia mukaan soittamaan vaikka bassoa, ja hänellä on myös yksi kaveri, joka osaa soittaa rumpuja, Korpinurmi taustoittaa.

Sekä Mikael Paananen että rumpali Juho-Perttu Markkanen lähtivät mukaan kaksikon soittohommiin, ja nelikko kävi muutaman kerran kolistelemassa yhdessä treeniksellä. Bändiä he eivät kuitenkaan vielä silloin olleet perustamassa.

Kunnes sitten eräs Miikan kavereista keksi järjestää Laiturille keikkaillan ja etsi sinne oman bändinsä lisäksi toista esiintyjää. Hän tiedusteli Miikalta, olisiko hänellä mahdollisesti sellaista bändiä, joka voisi tulla Laiturille esiintymään.

Miikka välitti kysymyksen eteenpäin soittokavereilleen, ja totta kai he innostuivat. Sitten pitikin vain alkaa treenata entistä ahkerammin ja keksiä nimi porukalle, josta oli tullut bändi.

– Miikka sen taisi keksiä: The Here Todays. Nimi tulee brittiläisen The Chameleons-yhtyeen helkkarin hyvästä biisistä. Olemme myös ottaneet paljon vaikutteita heistä ja muista post-punk-bändeistä, Korpinurmi kertoo.

Ensimmäisen nettisinglensä, Umbrellas, The Here Todays julkaisi syyskuun lopulla. Viime kesänä äänitetty kappale esittelee nuoren joensuulaisen yhtyeen, joka maistiaisensa perusteella vannoo kaikuisan ja maalailevan vaihtoehtorockin nimeen.

Singlen saama vastaanotto on Korpinurmen mukaan ollut toistaiseksi hyvin positiivinen.

– Kaikki ovat kehuneet, että on freesin kuuloista kamaa, hän lisää.

Kesän studiosessioista yhtyeelle jäi myös toinen kappale, joka on vielä toistaiseksi työpöydällä kursittavana. Joensuulaisnelikon tavoitteena on saada kakkossingle pian valmiiksi, ja seuraavana luonnollisena siirtona on haalia kalenteriin niin paljon keikkoja kuin mahdollista.

Tähän mennessä yhtye on soittanut kolme keikkaa Joensuussa, mutta kitaristi Miikan muutettua opiskelemaan Turkuun ja basisti Mikaelin lähdettyä työn perässä Helsinkiin heillä on ajatuksena yrittää saada keikkoja myös niihin kaupunkeihin.

Post-punkin ohella The Here Todays mainitsee lajikseen shoegazingin, kenkiin tuijottelun, joka on 80-luvun lopulla Briteissä keksitty vaihtoehtorockin tyylisuunta. Se viittaa esiintyjien usein poissaolevaan olemukseen ja soittajien efektipedaaleihinsa keskittymiseen.

Tällaista jurmottamistako se The Here Todayskin on livenä?

– Kyllä se välillä menee sinne kurkisteluksi, mutta ehkä kenkiin tuijottelu tulee vaikuttajien suunnalta, jossa onkin tuijoteltu meitä enemmän sinne kenkiin. Kyllä me otamme katsekontaktia myös yleisöön ja pyrimme tarjoamaan mahdollisimman hyvänkuuloisen ja kenties hyvännäköisen show’n, muun muassa My Bloody Valentine -, Slowdive- ja Diiv-yhtyeistä vaikuttunut Korpinurmi muotoilee.

Kommentoi

Hae Heilistä