Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Tarvitseeko lauluntekijä risaisen rakkauselämän, Else Johanna?

Alkuvuodesta X Factor -ohjelmassa mukana ollut joensuulainen Else Johanna aloitti syyskuussa lauluntekijäopinnot Helsingissä. Jyri Keronen Alkuvuodesta X Factor -ohjelmassa mukana ollut joensuulainen Else Johanna aloitti syyskuussa lauluntekijäopinnot Helsingissä.

Kysymys on laaja, mutta niin on vastauskin, kun laulaja-laulunkirjoittaja Else Johanna, 19, alkaa ruotia laulujensa inspiraation lähdettä.

Se kun on elämä, noin tiivistetysti.

– Inspiroidun kaikista arkisista jutuista, elämäntapahtumista ja ihmissuhteista, vivahteista. Saattaa olla päiviä, jolloin on jokin fiilis, josta syntyy biisi, Else Johanna lisää.

Sellaisista hetkistä ja aineksista syntyi myös hänen elokuun lopussa julkaisemansa toinen singlebiisi, Heijastin. Kappale sai alkunsa, kun Else Johanna istui eräänä talviyönä akustinen kitara sylisään ja alkoi kirjoittaa laulunsanoja suoraan omasta elämästään.

 

 

Kaikki alkoi päiväkirjasta, jonka joensuulainen Else Johanna sai joskus ala-asteikäisenä. Hän alkoi kirjata päiväkirjaansa omia tekemisiään ja tunteitaan, aluksi hyvin lyhyesti ja sen kummemmin sisältöjä miettimättä. Vähitellen kirjoittaminen kuitenkin kehittyi, ja Else Johanna alkoi päiväkirjamerkintöjensä ohella raapustaa tarinoita ja runoja.

12-vuotiaana Else Johanna inspiroitui kumminsa esimerkin innoittamana kitaransoitosta. Laulaminen ei vielä silloin käynyt edes mielessä, ja kitaraankin hän teki tuttavuutta tavoitteenaan päästä soittamaan sitä johonkin bändiin.

Laulu tuli kuvioihin yläasteella, jolloin Else Johanna liittyi mukaan koulun kuoroihin. Opettajat kannustivat häntä kokeilemaan myös yksinlaulua, ja yhdeksännen luokan päättöjuhlassa Else Johanna esiintyi koko koulun edessä esittäen ensimmäistä kertaa oman laulunsa.

– Mutta silloin minulla ei ollut vielä aavistustakaan Else Johannasta, hän nauraa.

Matka Else Johannaksi alkoi jo seuraavana syksynä. Stellan edesmenneen laulajan Marja Tahvanaisen kehotuksesta hän haki syksyllä 2015 mukaan Joensuun Popmuusikoiden kaksivuotiseen Joensuu Rock Academy -hankkeeseen ja pääsi mukaan.

Yläasteelta lähtiessään hän muistelee olleensa vielä täysin raakile, mutta hankkeen myötä hihaan tarttui rutkasti kokemusta ja yhteistyökumppaneita. Myös oma tekijyys löysi suunnan.

Artistinimi sen sijaan vielä puuttui. Sen löytymisessä muusana toimi pakko.

– Minulla oli vuosi sitten keikka Ilosaarirockissa ja tuli viesti, että kahden viikon sisällä pitäisi päättää artistinimi. Parikymmentä tuhatta käsiohjelmaa oli menossa painoon, ja nimen pitäisi olla siinä, Else Johanna, oikealta nimeltään Johanna Kovalainen muistelee.

 

 

Viime keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut Else Johanna muutti elo–syyskuun vaihteessa Helsinkiin, jossa hän aloitti vuoden pituiset opinnot lauluntekijälinjalla HEO-kansanopistossa. Hänen tavoitteenaan on omistautua nyt täysillä kirjoittamiseen ja kehittyä entisestään lauluntekijänä.

Kehitystä on Else Johannan mukaan jo tapahtunutkin, sillä hän pitää tuoretta singlejulkaisuaan parempana kuin ensimmäistä, vuosi sitten kesäkuussa ilmestynyttä Jotain uutta -kappaletta.

– Heijastin on minulle tosi tärkeä biisi, on ollut jo ihan tekovaiheesta asti. Omasta mielestäni se on tunteellisempi kuin ensimmäinen singleni, se tuo enemmän oikeaa tunnetta ilmi.

Molemmissa julkaisemissaan poplauluissa Else Johanna laulaa rakkaudesta, ehkäpä hivenen risaisesta ja varjoisasta sellaisesta. Kitarapainotteinen Heijastin-kappalekin kertoo rakkaudesta hetkellä, jolloin pimeys ja epävarmuus ottavat vallan.

Tarvitseeko lauluntekijä inspiroituakseen rikkinäisen rakkauselämän?

– Ei välttämättä. Biisinhän voi kirjoittaa vaikka lähipiiristä, mitä on nähnyt vierestä. Se on myös inspiroivaa. Ei se tarkoita, että oman rakkauselämän tarvitsi olla ihan riekaleina, vaikka onhan biiseissäni paljon omia näkemyksiäni ja elämäntilanteita, suhteita ja vähän kaikkea, Else Johanna vastaa.

 

 

Keikkoja Else Johannalla ei ole kalenterissaan ainakaan lähiaikoina. Kirjoitustyöhön keskittymisen ohella hänen tavoitteenaan on selkiyttää myös bändikuvioita, sillä tähän asti Else Johannan taustamuusikot ovat olleet hyvin vaihtuvaista sakkia. Nyt ajatuksissa on kerätä hieman vakinaisempi ryhmä.

Julkaisujen suhteen artisti etenee ainakin toistaiseksi kappale kerrallaan. Unelmana on kuitenkin tehdä kokonainen albumi, sitten joskus.

– En näe, että minulla olisi hirmuinen kiire sen asian kanssa. Haen vielä suuntaani, mihin päin tästä lähden eikä vielä ole vakiintunut, mitä haluan koko ajan tehdä. Että jos näkisin biisijulkaisujenkin osalta, mikä niissä tuntuu hyvältä ja mikä ei niin hyvältä, Else Johanna summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä