Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

30 vuotta Helsingin vampyyrina

Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä The 69 Eyes eli Archzie, Bazie, Jyrki 69, Jussi 69 ja Timo-Timo. Ennen juhlavuotta bändi heittää best of -henkisen syyskiertueen. Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä The 69 Eyes eli Archzie, Bazie, Jyrki 69, Jussi 69 ja Timo-Timo. Ennen juhlavuotta bändi heittää best of -henkisen syyskiertueen.
Varasuunnitelmaa Jussi Vuorella, 46, ei ole koskaan ollut. Pikkulapsesta asti hänelle on ollut selvää, että hän tulee soittamaan rumpuja rockbändissä, tekemään levyjä ja heittämään keikkoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Näin on myös käynyt, ja vuodesta 1989 asti Vuori on tunnettu nimellä Jussi 69. Bändi, jossa unelmista on tullut totta, on perjantaina Joensuusta syksyn kiertueensa aloittava The 69 Eyes.

Kipinä varttua rokkariksi tarttui lapsuudenkodista.

– Minulla on huomattavasti vanhemmat isoveljet, joilla oli ihan pirusti levyjä ja olin kaikenlaisen musan ympäröimä. Kun ystävilläni oli yksi Kissin levy, minulla oli himassa isoveljieni tuhansien vinyylilevyjen kokoelma. Isäpuoleni soitti aikoinaan rumpuja Olavi Virran bändissä ja kiersi Suomea.

– Sen myötä oli luontevaa, että minäkin päädyin tekemään tällaista. Jotenkin tuntuu, ettei tämä ole yhtään sen kummempi ristiretki kuin muutkaan ammatit, puhelinhaastatteluun tavoitettu Jussi muotoilee.

Helsingin vampyyreiksi tituleerattu The 69 Eyes juhlistaa ensi vuonna kolmekymppisiään. Jussin mukaan juhlavuodeksi on tiedossa paljon erikoismeininkiä, mutta tarkemmasta sisällöstä goottirockbändi tiedottaa sitten, kun on sen aika.

Se on kuitenkin jo tiedossa, että juhlat alkavat aikaisin keväällä ilmestyvästä uudesta The 69 Eyes -albumista, jota yhtye työstää parhaillaan studiossa yhdessä tuottaja Johnny Lee Michaelsin kanssa.

Albumin rumpuraidat jo soittanut Jussi kertoo, että tuleva julkaisu sisältää kaikki klassiset The 69 Eyes -elementit. Levy on yhtyeen 12. studioalbumi.

– Kyllä se meiltä kuulostaa. Osaltani homma meni tosi sujuvasti ja nopeamminkin kuin mitä olin uskaltanut ajatella. Johnny Lee Michaelsin kanssa olemme tehneet monia levyjä, monien mielestä parhaamme, ja tutuilla kuvioilla mennään, Jussi täydentää.

Kolmekymmentävuotista reissuaan The 69 Eyesin matkassa hän kuvailee huikeaksi. Henkilökohtaisella tasolla vuosiin on mahtunut lukuisia häitä, hautajaisia ja ristiäisiä, mutta myös bändi on ehtinyt kokea monenlaista. Silti hienointa Jussista on, että bändin muusikot suhtautuvat yhtyeeseen edelleen samanlaisella intohimolla kuin kolmekymmentä vuotta sitten.

Kun unelmasta on tullut elämäntyö, sen liitokset eivät ihan pienistä vastoinkäymisistä natise.

– Näyttämisen tarvetta meillä ei ole ollut pitkään aikaan muille kuin itsellemme. Haluamme näyttää itsellemme, että näin pitkälle voimme tämän homman viedä. Tai nyt se on ehkä muuttunut kysymykseksi, kuinka helvetin pitkälle tämän bändin voi viedä, Jussi naurahtaa.

Perjantainen Joensuun-keikka innostaa Jussia kehumaan illan keikkapaikkaa Kerubia. Helsingin ulkopuolisista keikkamestoista se lukeutuu hänen mielestään Seinäjoen Rytmikorjaamon ohella Suomen mukavimpiin soittopaikkoihin.

– Homma toimii, siellä on hyvä soundi ja aina todella kovaääninen yleisö. Toki se on meille eräänlainen kotikenttäkin, koska monivuotinen äänimiehemme Tuomo ”Tumppi” Turunen on Joensuun poikia. Hänen kanssaan olemme tehneet hommia kohta parikymmentä vuotta. Meitä ennen hän työskenteli Neljän Ruusun kanssa, Jussi paljastaa ja alkaa pohtia ääneen, mitä hänen ystävilleen Ilkka Alangolle ja Petteri ”Kode” Koistiselle mahtaa kuulua.

Kumpaakaan hän ei ole nähnyt aikoihin.

Kun allekirjoittanut lipsauttaa, että Kode taitaa nykyään asua Pohjois-Karjalassa, Jussi intoutuu lähettämään terveisiä.

– Panepa siihen lehteen, että hilaa Kode perseesi perjantaina Kerubiin!

Kommentoi

Hae Heilistä