Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Kolme ja puoli minuuttia viihdettä

Tänä syksynä kahdesti Joensuussa esiintyvän Pasin ja Anssin oikeat nimet on helppo googlata, mutta haastatteluissa bileduo haluaa esiintyä artistinimillään. Tänä syksynä kahdesti Joensuussa esiintyvän Pasin ja Anssin oikeat nimet on helppo googlata, mutta haastatteluissa bileduo haluaa esiintyä artistinimillään.
Ensimmäisen kerran Pasi ja Anssi tapasivat toisensa vuonna 2004 silloisessa Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa, jossa molemmat opiskelivat digitaalisen musiikin käsittelyä ja kaupallista musiikkia. Ystävystynyt kaksikko intoutui tekemään yhdessä elektronista musiikkia, minkä myötä kehkeytyi muutamia biisejä sekä keikkoja.

Opintojen jälkeen kiire ja elämä veivät molempia niin, että yhteydenpito hiipui: Pasi kiersi erinäisten bändien matkassa teknikkona ja kiertuemanagerina Suomessa ja Keski-Euroopassa, Anssi puolestaan keskittyi studiotuotantoihin Tampereella.

Hurahti kymmenen vuotta ennen kuin kaksikon tiet jälleen ristesivät.

Taustatarinan mukaan Pasi työskenteli silloin duunarina lentokentällä ja Anssi talonmiehenä Meilahden sairaalassa.

Kuulumisten ja tekemisten kertaamisen jälkeen puhe siirtyi nopeasti musiikkiin, eikä mennyt kauaa, kun kaksikko löysi paitsi toisensa myös tiensä studioon.

– Meillä molemmilla on omalaatuinen huumorintaju ja mietimme, pitäisikö sitä panna musiikiksi. Aloimme tehdä kimpassa sessioita, ja meillä oli ihan älyttömän hauskaa, puhelinhaastatteluun tavoitettu Pasi taustoittaa.

Puolen vuoden tiiviin biisinkirjoitussession aikana duo kirjoitti yhdessä kolmisenkymmentä kappaletta. Vähitellen Pasin ja Anssin mielessä alkoi kypsyä ajatus, että muidenkin olisi hyvä kuulla heidän musiikkiaan ja löytää duo. Samalla he saisivat vastauksen, pureeko heidän huumorinsa muihin, vai kannattaisiko bileduo pitää omana salaisena projektina myös jatkossa.

Tekemistään kappaleista kaksikko valitsi ensisinglekseen biisin Kakkuu järvellä, jonka he julkaisivat vuosi sitten kesällä. Samalla estradille saapasteli bileduo Pasi ja Anssi.

Hyvin pian tuli selväksi, että salaisuudesta kannatti tehdä julkinen. Bilekansa löysi ja ihastui Pasiin ja Anssiin ja vaati lisää musiikkia – ja sitä se myös sai. Singlet, kuten Tää on se maa, Mahtava peräsin ja pulleat purjeet sekä tuorein, heinäkuussa julkaistu iPanema ovat pyörineet tiuhaan suoratoistopalveluissa.

Ruuhkaa on piisannut myös Pasin ja Anssin Youtube-kanavalla, sillä kappaleidensa kylkiäisiksi kaksikko on tehnyt aina myös musiikkivideon. Niissä, kuten Pasin ja Anssin musiikissakin, on hyvin paljon vaikutteita suomalaisesta sketsiviihteestä. Onhan kaksikko kasvanut Kummelin ja Studio Julmahuvin parissa.

– Itselleni on aina ollut hyvää vastapainoa kaikelle duunille, että voin katsoa puoli tuntia Kummelia ja nauraa vedet silmissä. On mahtavaa, jos sen saman pystyisi kääntämään musiikiksi, että voisimme tarjota ihmisille kolme ja puoli minuuttia viihdettä, joka saisi heidät hymyilemään, ehkä nauramaan.

– Huumorin kautta pystyy käsittelemään vakavampiakin aiheita, jos haluaa. Se antaa siihen hyvät puitteet, Pasi linjaa.

Pasissa ja Anssissa on myös häivähdys 90-luvun dancea, ja syy siihenkin löytyy menneisyydestä.

Pasi kertoo kuunnelleensa ysäriä nuorena paljonkin, sillä lapsuudenkodin postilaatikkoon tipahti joka kuukausi Fazerin musiikkikerhon kuukauden levy. Usein se oli joko Hittibuumi, Hit Mix tai jokin muu kokoelma, joka oli täynnä Dr. Albania, Pandoraa, Basic Elementiä ja muuta dancea.

– Olen pieneltä paikkakunnalta Pomarkusta kotoisin. Siellä ei ollut mitään levykauppoja, joten sitä mitä tuli kotiin postin mukana, kuunneltiin. Kun sitten täysi-ikäistyin, levyjä kuunneltiin autossa ja samat biisit soivat diskoissakin koko ajan. Ja soivat ilmeisesti edelleen, Pasi naurahtaa.

Bileduon ystävät saavat piakkoin uutta kuunneltavaa ja katsottavaa, sillä Pasi ja Anssi julkaisee seuraavan singlensä joko syyskuun lopulla tai lokakuun alussa.

– Siihen tehdään myös musavideo. Sen suunnittelu alkaa heti, kun biisi on valmis, Pasi kiteyttää.

Kommentoi

Hae Heilistä