Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Juhannus ja joulu joka päivä

Sekä Remixin että Kapteeni Lammisen kanssa Joensuussa useasti käynyt Juha Lamminen ei muista kaupungista yhtään huonoa keikkaa. Sekä Remixin että Kapteeni Lammisen kanssa Joensuussa useasti käynyt Juha Lamminen ei muista kaupungista yhtään huonoa keikkaa.

Keväällä 2015 Juha Lammisen oli tunnustettava itselleen: Nyt on pakko pysähtyä ja hypätä pois kyydistä.

Vuodesta 2008 porilaisen Remixin laulajana Suomea ristiin rastiin kiertäneelle Lammiselle oli kertynyt bilebändin matkassa yli 500 esiintymistä, ja yhtyeestä oli koko ajan kehittymässä jotain aina vain huikeampaa. Lamminen eli ja hengitti Remixiä, jonka ohella hänellä oli vastuullinen päivätyö ja paljon muuta elämää. Siinä sivussa hän unohti huilata.

– Huomaamattani ajauduin tilanteeseen, että en ollut tyyliin kolmeen vuoteen pitänyt yhtään vapaapäivää. Vaikka olisi kuinka mukavaa puuhaa, jossain vaiheessa se raja tulee siinäkin niin sanotusti vastaan, puhelinhaastatteluun tavoitettu Lamminen täsmentää.

Jättäydyttyään pois Remixistä hän oli niin loppuun palanut, etteivät minkäänlaiset esiintymishommat kiinnostaneet ensimmäisen vuoden aikana lainkaan. Kun paha olo alkoi vähitellen hellittää, Lamminen huomasi kuitenkin ajattelevansa, ettei hän voi huijata itseään. Kerran muusikko on aina muusikko, ja tässä tapauksessa se tarkoitti vuonna 2002 alkunsa saaneen Kapteeni Lammisen kaivamista esiin naftaliineista.

 

Pomarkkulaislähtöinen Lamminen oli opiskeluaikoinaan mukana järjestämässä Porin ensimmäistä, kaikkien korkeakouluopiskelijoiden yhteistä pikkujoulutapahtumaa. Ensimmäisiin Bar Kinossa pidettyihin pikkujouluihin ei ollut vielä esiintyjää, joten Lamminen aloittelevana muusikkona päätti luoda tapahtuman ohjelman itse. Kapteeni Lammisen ensimmäinen, Monty Pythonin mukaan nimetty lentävä rock’n roll circus nähtiin joulukuussa 2002, ja show’n vierailevana artistina poikkesi muun muassa Jussi Hakulinen.

Pikkujoulukeikan jälkeen Lammisen vanhoista soittokavereistaan kokoama Kapteeni Lamminen teki 2000-luvun alkupuolella harvakseltaan keikkoja ympäri Suomen, pääasiassa opiskelijatapahtumissa. Lammisen liityttyä Remixiin Kapteeni Lamminen hiljeni kokonaan.

Kapteenin uutta tulemista siivitti sattuma. Vuonna 2016 Lamminen kutsuttiin erään porilaisen bändin solistiksi synttärikeikalle Tampereelle. Tuuraavana kitaristina keikalla taituroi mies nimeltä Kim Wirzenius, jonka kanssa Lamminen ajautui keskusteluun. Rupattelun lopputuloksena kaksikko päätti herättää Kapteeni Lammisen taas henkiin.

Lammisen ja Wirzeniuksen lisäksi yhtyeessä soittaa basisti Milla Heinonen ja rumpali Jimi Hautamäki.

Muiden bilebändien tavoin myös Kapteeni Lammisen show koostuu tunnetuista lainakappaleista. Ideana ei ole vain soittaa covereita, vaan tarjota jotain paljon suurempaa.

– Minua ainakaan ei kauheasti kiinnosta, jos joku vain soittaa lainakappaleen, eikä se ole ideana koko bilebändibisneksessä. Tavoitteena on luoda kokemus niiden biisien kautta ja saada ihmiset hyvälle mielelle, herättää tunteita, Lamminen selventää.

Kapteeni Lammisen setissä on aina mukana esimerkiksi Dingoa, Kaija Koota ja Leevi and the Leavingsin Pohjois-Karjala. Ohjelmiston tuoreimpana lisäyksenä bilebändillä on viime lauantaina jäähyväiskeikkansa heittäneen Cheekin biiseistä koottu potpuri.

– Siinä haastetaankin pomarkkulaista iskelmälaulajaa ihan kunnolla, Lamminen lisää naurahtaen.

 

 

Viittä viimeistä vuottaan Remixissä Lamminen kuvailee sanoilla ”jatkuva juhannus ja joulu joka päivä”. Se tarkoitti sitä, että hän oli Remix-Juhana vuorokauden jokaisena tuntina, kaikkina viikonpäivinä.

Kapteeni Lammisena hän ei tee enää samaa virhettä. Bilebändillä on selkeä aikataulu, johon on merkitty sekä keikkaviikonloput että lomat. Jatkuvia keikkaputkia Lamminen ei ikävöi, vaan tavoitteena on pitää Kapteeni Lammisen tahti sellaisena, että se tuntuu oikeasti kivalta.

Vapaa-ajalla Lammista on hyvin vaikea houkutella mukaan bileisiin.

– Nykyään olen varmaan aika rauhallinen; laitan ruokaa, olen skidien kanssa ja käyn katsomassa jääkiekkopelejä, koska teen aika paljon yhteistyötä Ässien kanssa. Minun bileeni tulevat enemmänkin työn kautta.

Kommentoi

Hae Heilistä