Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Aino ja Miihkali ei tahdo laatikkoon

Aino ja Miihkali -duon sovitusten pohjana toimivat usein kanteleella ja loop-pedaalilla luodut rytmikudokset, joiden päälle rakentuvat laulut kommentoivat maailmaa monella tavalla. Aino ja Miihkali -duon sovitusten pohjana toimivat usein kanteleella ja loop-pedaalilla luodut rytmikudokset, joiden päälle rakentuvat laulut kommentoivat maailmaa monella tavalla.
Ajatus duosta taisi olla yhteinen.

Kanteleensoittaja-laulaja Aino Ruotanen oli Tanskassa opiskellessaan kirjoittanut liudan uusia lauluja silloisen yhtyeensä kanssa. Suomeen palattuaan hän alkoi miettiä, miten kannattaisi edetä, jotta hän pääsisi esittämään laulujaan myös kotimaan yleisölle.

Vastaus, eli kitaristi Miihkali Jaatinen, löytyi läheltä, muusikkoparin yhteisestä Töölön kodista.

– Miihkali oli tietysti seurannut tätä prosessia, ja hän oli jo Tanskassakin mukana soittamassa. Ajattelimme, että saahan tästä duonakin ihan hyvän, Ruotanen taustoittaa viime keväänä perustetun Aino ja Miihkali -duon alkuvaiheita.

Toukokuusta lähtien Aino ja Miihkali on reissannut ympäri Suomea Outside the Box -kiertueensa tiimoilta. Inspiraation kiertueen nimeen duo nappasi toukokuussa julkaisemaltaan singleltä Siri’s Runaway, jossa iPhonesta tuttu tekoäly Siri ottaa hatkat jatkuvasta tavoitettavissa olemisesta.

Laatikon ulkopuolella oleminen kuvaa varsin osuvasti myös Ainon ja Miihkalin musiikkia, jota Ruotasen itsensäkin on hankala määritellä.

– Kyllähän siellä on folkia, jazzia ja minun puoleltani tulee kansanmusiikista kaikuja, Miihkalin osalta taas voimakkaampaa jazzia. Toki meillä molemmilla oma taiteilijaääni on aika uniikki ja jotenkin leikkisä, mielikuvituksekas.

– Ehkä sitä omaa termiä voisi lähteä hakemaan sieltä, mutta helpoimmat ovat etno ja jazzi, jos meidät haluaa panna johonkin laatikkoon, hän kiteyttää.

Esikoissinglen, kuten monen muunkin Aino ja Miihkali -duon kappaleen kielenä on englanti. Sittemmin duon kielivalikoima on kasvanut, ja keikoilla yleisö kuulee muutakin kuin englantia. Viikon kuluttua torstaina kaksikko esiintyy Joensuussa Sointulassa.

– Minulla on tarkoituksena ottaa muutama vironkielinen kappale settiin, ja yksi suomen- ja ruotsinkielinenkin laulu siellä jo on. On hauskaa, että on vähän eri kieliä, Ruotanen kuvailee.

Monikielisenä tahti jatkuu myös Ainon ja Miihkalin debyyttialbumilla, jonka äänitykset duo on suunnitellut aloittavansa syyskuussa.

Sekä Ruotanen että Jaatinen aloittivat musiikin ammattiopiskelunsa Joensuussa: Ruotanen opiskeli musiikkipedagogiksi Karelia-ammattikorkeakoulussa, Jaatinen muusikoksi Joensuun konservatoriolla. Myöhemmin molempien polku on kulkenut Etelä-Suomeen ja ulkomaille.

Ruotasen musiikkiopinnot ovat vieneet välillä Ruotsiin ja Tanskaan, Jaatisen Bostoniin asti. Maailma on avartunut myös keikkojen myötä, ja Ruotanen on käynyt esiintymässä yhtyeineen esimerkiksi Ghanassa ja Japanissa.

Muusikolle kokemukset ovat olleet vaikuttavia.

– Japanissakin kävi niin, että pääsin soittamaan paikallisten muusikoiden kanssa. Olihan se tosi avartavaa myös musiikillisesti. Matkoilta saa kaikenlaisia ideoita.

– Kohtaamista musiikin kanssa, uusia kulmia ja ideoita, erilaisia tapoja, joita ei olisi voinut ajatellakaan. Erilaiset maisematkin vaikuttavat tosi paljon sävellystyöhöni, Ruotanen kertoo.

Aino ja Miihkali -duon ohella molemmilla muusikoilla on niin sanotusti paljon asioita lautasellaan. Jaatinen esimerkiksi työstää parhaillaan ensimmäistä omaa levyään, banjoalbumia, ja Ruotanen puolestaan suunnittelee joulukuuksi keikkareissua Senegaliin erään yhtyeensä kanssa.

Musiikillisesta paljoudesta huolimatta Aino ja Miihkali -duo on Ruotaselle tällä hetkellä projekti numero yksi, johon hän käyttää myös eniten aikaansa.

– Aina tulee yksi vähän isompi projekti, että tekee vaikka tämän ohjelmiston valmiiksi, sitten ne elävät omaa elämäänsä ja menevät välillä vähän sivuun.

– Niihin ei tarvitse käyttää niin paljoa aikaa, kun osaa kappaleet ja voi vain mennä keikoille. Sitten voi taas keskittyä tekemään uusia biisejä jollekin toiselle bändille, Ruotanen naurahtaa.

Kommentoi

Hae Heilistä