Julkaistu 
Tiina Sormunen

Sokkelin kuivumista odotellessa

Kaarle Viikate eli Kalle Virtanen vihjaa, että Viikatteella on ensi vuodelle suunnitteilla yhtä jos toista. Emil Helotie Kaarle Viikate eli Kalle Virtanen vihjaa, että Viikatteella on ensi vuodelle suunnitteilla yhtä jos toista.

Loppukesän louhinta 2018 -kiertueen viikonloppuna aloittanut Viikate lyö kesän jälkeen hanskat naulaan – hetkeksi.

Jotenkin lämmin ja onnistunut olo ihmisenä, miksei myös yhtyeenä.
Näin tiivistää Kaarle Viikate eli Kalle Virtanen maanantaitunnelmiaan, kun takana on viikonloppuna soitetut Loppukesän louhinta 2018 -kiertueen ensimmäiset keikat.
– Tunnelmat ovat aika mukavat kyllä. Varmaan johtuu tästä mahtavasta kesästä, mutta kun alkukesästä ei ollut tuota linja-autossa istumista ja kun sinne nyt pääsi, on jotenkin taas ihan mahtavaa, perjantaina yhtyeensä keikkabussissa Joensuuhun kaartava Kaarle Viikate hehkuttaa.

Kultakalan muisti
Viikatteen laulaja-kitaristilla on muitakin syitä muikisteluun. Rautalankametallia soittava Viikate julkaisi viime perjantaina uutta musiikkia, ja neljä kappaletta sisältävä Tuulenhuuhtomat-ep on saanut hyväksyvän vastaanoton.
Kaarle Viikatteen mukaan viime keväänä äänitetyn ep:n päätösbiisistä, Suruton, on pidetty paljon, mutta ääniä on ropissut tasaisesti myös julkaisun muille raidoille.
– Kokonaisuutena skaala on suht laaja ep:n kappaleiden luonteessa, ja ihmiset ovat panneet sen ilolla merkille, Kaarle Viikate täsmentää.
Onnistumisen tunnetta lisää myös kultakalan muisti. Kaarle Viikate on tehnyt yhtyeensä riveissä musiikkia jo 22 vuotta, ja kilometrien myötä julkaisujen syntytarinat alkavat olla hyvin samansuuntaisia. Leipiintymisen vaaraa ei kuitenkaan ole, sillä lauluntekohommissa lyhyestä muistista on iso ilo.
– 30 sekuntia muistaa asioita, sitten kovalevy tyhjäksi ja kaikki on taas uutta ja ihanaa, hän vertaa.
Lisää uutta Viikate-musiikkia on luvassa korkeintaan lähivuosina. Kun yhtye on soittanut elokuun lopulla kesäkiertueensa viimeisen keikan, sen jälkeen Kaarle, Simeoni, Arvo ja Ervo lyövät hanskat vähäksi aikaa naulaan. Kaarle Viikate vihjaa, että ensi vuodeksi yhtye on suunnitellut vähän yhtä ja vähän enemmän toista, mutta aikataulusta hän ei vielä osaa sanoa mitään.
– En uskalla kertoa suunnitelmista yhtään mitään, ettei tule kauheaa pettymystä, kun mitään ei tapahdukaan, kun emme ole saaneet tarvittavia asioita haltuun.
– Eli jotain on tapahtumassa, mutta seuraavien hommien alustustyöt ovat siinä vaiheessa, että perusta pitää valaa niin sanotusti kunnolla ja antaa sokkelin kuivua ennen kuin lähtee tiedottelemaan tarkemmin, hän summaa.
Kaarle Viikate myös pitää sanansa, sillä kun toimittaja yrittää tivata häneltä lisätietoja, vastauksena on vain kohteliasta naurua.
Täytyy siis vain malttaa odottaa.

Jukan ja Markon kaa
Täysin toimettomana Kaarle Viikate ei sokkelin kuivumista varro.
Hänen ja Marko Haaviston vuonna 2015 julkaisema yhteisalbumi Laulu tuohikorteista on saamassa jatkoa, sillä alkukesän lomansa aikana Kaarle kirjoitti levylle tulevat kappaleet. Äänitykset on tarkoitus aloittaa syksyllä, ja maistiaisia saattaa tipahdella jo tänä vuonna.
Kaarle Viikate kuvailee uutta materiaalia esikoisen kaltaiseksi, mutta tällä kertaa jytinkiä on enemmän, mikä meinaa twistin juhlaa.
– Kyllä sieltä löytyy kesäyön hentoa valoakin eli rauhallisempaa osastoa. Minusta tuntuu, että jo Tuohikortilla olleet elementit ovat yhä olemassa, nyt vain syvennämme ilmaisua.
Ennen äänityshommia Kaarle Viikate ehtii myös kiertää Suomea Aknestikista tutun, elokuussa uuden sooloalbumin julkaisevan Jukka Takalon kanssa. Kaksikon Joensuuhunkin saapuva kolmas kiertue kantaa nimeä Iltamat syyskuussa, ja se sisältää heidän vuorovedoin esittämiään lauluja ja tarinoita.
Harvakseltaan akustisia keikkoja tehnyt Kaarle Viikate soittaa iltamissa omia toivelaulujaan.
– Lainabiisejä tyyliin Rautavaaraa ja Helismaata, Tuohikortti-kappaleitakin on ollut joskus setissä, samoin Poutahaukkoja sekä Viikatteen levyttämiä lainakappaleita Motörheadia tai Mana Manaa, riippuen tunnelmasta.
– Ja sitten joitain Viikatteen kappaleita, joita muut jätkät eivät suostu keikoilla soittamaan ja jotka taittuvat mies ja kitara -formaattiin. Sellaisia maltillisimpia paloja, en mie kyllä Pohjoista viljaa siihen settiin tule ottamaan, Kaarle Viikate ruotii.

Kommentoi

Hae Heilistä