Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Vain rakkauslaulut puuttuvat

Viime aikoina lauluyhtye Kaiutin on harjoitellut yhdysvaltalaisen lauluyhtye Pentatonixin materiaalia. Kuvassa vasemmalta lukien: Outi Piironen, Otto Piironen, Emmi Honkanen, Eemeli Piironen, Mika Autio, Henni Laakkonen-Purmonen, Riikka Sormunen ja Anni Airaksinen-Lämsä. Viime aikoina lauluyhtye Kaiutin on harjoitellut yhdysvaltalaisen lauluyhtye Pentatonixin materiaalia. Kuvassa vasemmalta lukien: Outi Piironen, Otto Piironen, Emmi Honkanen, Eemeli Piironen, Mika Autio, Henni Laakkonen-Purmonen, Riikka Sormunen ja Anni Airaksinen-Lämsä.
Kahdeksanhenkinen lauluyhtye Kaiutin saa monet hämääntymään, sillä vastaavia kokoonpanoja ei Joensuun seudulta löydy ruuhkaksi asti.

Edellisellä keikallakin juontaja esitteli poppoon yleisölle Kaiutin-kuorona, vaikka Joensuun seudun kansalaisopiston ryhmä on laulanut a cappella -tyylillä reippaasti yli kymmenen vuotta.

Kaiuttimen laulajia kuoroksi kutsuminen ei oikeasti haittaa, onhan heistä monella kuorotausta, mutta kuorolaulantaa heiltä ei kannata odottaa. Lauluyhtyeessä kun sovitukset ovat niin paljon haastavampia.

– Kuorossa on aina monta ihmistä laulamassa yhtä stemmaa, meillä on käytännössä yksi ihminen stemmaa kohden eli tavallaan jokainen saa tuoda omia vahvuuksiaan esille.

– Meillä on hyvin erilaista osaamista ja erilaisia ääniä, ja lauluyhtyeessä ne tulevat paremmin esille kuin kuorossa, lauluyhtye Kaiuttimessa laulava Anni Airaksinen-Lämsä linjaa.

Lauluyhtye Kaiuttimen tarina sai alkunsa 90-luvulla lehmolaisesta lapsi- ja nuorisokuorosta nimeltä Hupituutti.

Kun osa kuorolaisista alkoi olla liian vanhoja Hupituutti-meininkiin, kuoronjohtaja Kalle Rintala perusti kansalaisopistoon Kaiutin-ryhmän. Aluksi Kaiutin oli myös kuoro Hupituutista yli kasvaneita varten.

Lauluyhtyeen kokoonpano on muuttunut vuosien aikana monesti, mutta nykyisessä muodossaan Kaiutin on pysynyt liki kymmenen vuotta.

Airaksinen-Lämsän lisäksi lauluyhtyeessä ovat mukana Henni Laakkonen-Purmonen, Outi Piironen, Eemeli Piironen, Otto Piironen, Riikka Sormunen, Emmi Honkanen ja Mika Autio.

Airaksinen-Lämsä luonnehtii ryhmää kuin perheeksi.

– Emme ole sillä tavalla perinteinen kansalaisopiston porukka, että meillä on riveissämme siskot, veljekset ja aviopari, ja olemme aika pitkältä ajalta ystäviä. Olemme tosi tiivis porukka. Vaikka emme laulaisi yhdessä, emme silti pääsisi toisistamme eroon.

Lauluyhtyeen jäsenten taustat ovat hyvin vaihtelevat: osa heistä on musiikin suhteen itseoppineita, osalla on soittotaustaa enemmän, toisilla vähemmän ja yhdellä on musiikista myös tutkinto.

Yhteistä on, että he kaikki ovat alun perin kontiolahtelaisia ja musiikkiharrastus on kulkenut mukana lapsesta asti.

Perjantaina Joen Kulttuuritorilla esiintyvä lauluyhtye Kaiutin on keikkaillut hyvin erilaisissa tilaisuuksissa. Listalla on ollut muun muassa hautajaisia, Jukolan viestin kutsuvierasilta, omia konsertteja, Joen yötä sekä joululaulukonsertteja.

Esittämäänsä musiikkia lauluyhtye kuvailee sanoilla kansanlauluista Michael Jacksoniin, ja Airaksinen-Lämsän mukaan Kaiutin suosiikin mahdollisimman monipuolista ohjelmistoa. Sellaisen rakentaminen on vain hyvin hankalaa, kun yhtyeessä on kahdeksan laulajaa.

– Tokihan me mielellämme laulaisimme sovituksia, joissa kaikille olisi oma ääni, mutta sellaisia on tosi vähän olemassa. Neliääniset kuorosovitukset eivät meille käy.

– Olemme kuitenkin tehneet tätä jo aika monta vuotta, että meille kappaleessa saa ollakin haastetta, Airaksinen-Lämsä lisää.

Ihan kaikenlaisia lauluja Kaiuttimen ohjelmistosta ei löydy, sillä rakkauslaulut heiltä vielä puuttuvat. Kysyntää niille kyllä olisi.

– Meitä on joskus kyselty häihin esiintymään, mutta meillä ei ole oikein häihin soveltuvia lauluja, ei ainakaan sellaisia, joita ihmiset haluavat kuulla omissa häissään.

– Ne ovat niin henkilökohtaisia ja tunteikkaita tilaisuuksia.

Joen Kulttuuritorilla lauluyhtye Kaiutin esiintyi myös viime kesänä, lähes päivälleen vuosi sitten. Tällä kertaa ohjelmistossa on kesäisen menevää, hyvän mielen musiikkia.

Mikä vetää yhtyeen taas torille laulamaan?

– Siellä on mukava käydä. Yleensä on aina aurinko paistanut, vaikka olisi muutoin ollut kuinka huono kesä, kuten viime kesäkin oli, meidän keikoillamme on aurinkotakuu. Torilavan kohdalle pysähtyy myös ihmisiä, jotka eivät ehkä muutoin tulisi meitä kuuntelemaan, joten siinä on mahdollisuus saada uusia kuulijoita. Ohikulkuliikennettä on niin paljon, Airaksinen-Lämsä vastaa.

Kommentoi

Hae Heilistä