Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Anna Lumolle unelmat ovat tavoitteita

Helsinkiin opintojen perässä muuttaneelle Anna Lahtiselle Joensuu on inspiroiva kaupunki. Iso osa hänen lauluistaan on syntynyt äidin puisen, satavuotiaan pystypianon ääressä. Helsinkiin opintojen perässä muuttaneelle Anna Lahtiselle Joensuu on inspiroiva kaupunki. Iso osa hänen lauluistaan on syntynyt äidin puisen, satavuotiaan pystypianon ääressä.
Vuosi sitten joensuulaislähtöinen laulaja-laulunkirjoittaja Anna Lumo eli Anna Lahtinen, 20, tuumaili duokaverinsa kanssa, että onpahan muuten mukava ja hyvä meininki. Kaksikko soitteli Ilosaarirockin Ravileirinnässä puolituntisen setin Lahtisen tunteikkaita popkappaleita, ja uuteen festaripäivään heränneet ihmiset kömpivät teltoistaan kuuntelemaan duon musisointia.

Toukokuussa Lahtinen sai yllättäen puhelun Kerubin bändibuukkaajalta ja Ilosaarirockin promoottorilta Panu Hattuselta.

– Olin lähettänyt hänelle aikaisemmin sähköpostia, että olisinko päässyt Kerubiin esiintymään. Hän vastasi, että odotellaan sopivaa rakosta. Toukokuussa hän soitti ja kertoi, että Ilosaari Loungessa olisi rako, sinne voisin tulla laulamaan, Helsingistä puhelimitse tavoitettu Lahtinen iloitsee.

Anna Lumon ja hänen bändinsä ensimmäinen Ilosaarirock-keikka koittaa perjantai-iltana.

Yhteiskoulun lukion musiikkilinjalta vuosi sitten ylioppilaaksi valmistunut Lahtinen oli alun perin suunnitellut viettävänsä valkolakin jälkeen välivuoden, mutta osallistuikin kaksiin pääsykokeisiin. Ne menivät hyvin, ja hän olisi ollut tervetullut molempiin opinahjoihin: Joensuun konservatoriolle sekä Helsingin Pop & Jazz -konservatoriolle.

Uusia tuulia, ympäristöä ja ihmisiä kaivannut Lahtinen päätti valita Helsingin.

– Heti ensimmäisenä päivänä tajusin, että olen ihan oikeassa paikassa. Saan tehdä sitä mitä olen aina halunnutkin ja pääsen kehittymään hyvässä ympäristössä, laulua opiskeleva Lahtinen linjaa.

Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana kehitystä on hänen mukaansa tapahtunutkin. Lahtinen kehuu laulunopettajaansa Elina Hjeltia, jonka kanssa hän on käynyt läpi laulutekniikkaansa ja kertoo saaneensa tältä paljon apua laulamiseen. Opintojen myötä Lahtisen arjesta on tullut myös hyvin musiikintäyteistä, sillä laulua on joka päivä ja bänditreenejäkin kolmesti viikossa.

– Äitinikin sanoi, kun syksyn jälkeen tulin käymään jouluna ja lauleskelin kotona, että olen kehittynyt hurjasti laulussa. Musiikin määrä elämässäni on kasvanut ja musiikin kuunteluun on tullut monipuolisuutta, tieto musiikista ylipäänsä on lisääntynyt huimasti, hän täydentää.

Viime vuoden elokuussa ilmestyi Lahtisen säveltämä ja sanoittama ensisingle Hetki. Julkaisun mahdollisti Joensuun Popmuusikoiden Rock Academy -hanke, jonka kelkkaan Lahtinen pääsi syksyllä 2016. Hankkeen aikana hän keksi myös artistinimen Anna Lumo ja pääsi tekemään ensimmäisen keikkansa.

– Hanke on varmaan ollut suurin ja tärkein juttu urallani tähän asti. Se antoi sellaisen tulen tekemisen alle, ja usko itseeni kasvoi hankkeen aikana tosi paljon.

– Kun unelmista tekee tavoitteita, ne alkavat toteutua. Jännä efekti, että kun paiskii määrätietoisesti hommia, kaikki on mahdollista, Lahtinen tietää.

Toisen singlensä, Jäävuori, hän julkaisi viime maaliskuussa.

Myös kolmas biisi on tuloillaan, sillä kiireisen syksyn jälkeen Lahtisen biisivarasto on alkanut jälleen karttua. Vielä laulaja ei tiedä, julkaiseeko hän kappaleen singlenä vai säästeleekö sitä levylle. Moni asia on tällä hetkellä sopivasti auki, sillä syksyllä Lahtinen on mukana eräässä television laulukilpailussa.

Perjantain Ilosaarirock-keikkaansa hän jännittää, tietysti. Aina kun vain ehtii.

– Tosi innolla odotan, mutta on tässä vielä hommaa tehtävänä. Nyt treenailemme ja teemme viimeisiä stemmasovituksia kappaleisiin, tunnin mittaisen keikan heittävä Lahtinen naurahtaa.

Loikka Ravileirinnästä festarialueelle ja Loungeen on jo iso saavutus, mutta Lahtisen unelmat ovat suurempia. Laulaja haaveilee, että viiden vuoden kuluttua hänellä olisi jonkinlainen levytyssopimus, jonka myötä hän pääsisi tekemään ja julkaisemaan musiikkia sekä esiintymään isommalle yleisölle.

– Ravileirinnästä on nyt päästy Loungeen, jos sieltä pääsisi joskus vaikka Tähtitelttaan ja sitten ehkä päälavalle. Sitä mittakaavaa ne unelmani ovat, Lahtinen toteaa ja lähettää terveisiä Panu Hattuselle.

Nimi Anna Lumo kannattaa panna muistiin.

Kommentoi

Hae Heilistä