Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Trendeistä viis, kun on tarina

Marko Haavisto näyttäytyy Ilovaarissa kahdessa eri kokoonpanossa. Marko Haavisto näyttäytyy Ilovaarissa kahdessa eri kokoonpanossa.
Kun toinen puhelu tuli, Marko Haavisto, 48, ajatteli, että kolmatta ei varmaan enää tule. Siksi hän päätti vastata ja sanoa juu.

Tällainen hetki sattui Haaviston kohdalle viime vuonna loppukesästä, kun hän sai puhelun, jossa kerrottiin Dave Lindholmin kokoavan uutta bändiä lahtelaissoittajista.

Alun perin basistiksi oli tiedusteltu Karjalaisen Japea, joka oli kuitenkin liian kiireinen soittohommissaan Tuure Kilpeläisen karavaanissa. Karjalaisen kieltäydyttyä seuraavana listassa oli Haaviston nimi.

– Minulla olisi ollut ekan kerran tilaisuus lähteä vuonna 2  000 kokoonpanoon Dave Lindholm ja Pitkät kiinalaiset. Silloin kieltäydyin Poutahaukat-kiireitteni takia, ja sillä kerralla Karjalaisen Jape meni Daven bändiin.

– Vuosien mittaan se on moneenkin kertaan harmittanut, ja minulla on ollut pieni toive, että olisi kiva vielä joskus soittaa Daven kanssa. Onhan tämä sellainen once in a lifetime -kokemus, puhelinhaastatteluun tavoitettu Haavisto perustelee.

Lindholmin uusi kokoonpano, johon Haavistokin lähti mukaan, soittaa toisen virallisen keikkansa lauantaina Ilovaarissa.

Samaisessa tapahtumassa Haavisto esiintyy Kynä ja kumppanit -keikan ohella Poutahaukat-yhtyeensä kanssa.

Kynä ja kumppanit -keikkoja Haavistolla on kalenterissaan loppuvuoteen asti, mutta myös Poutahaukat on aktivoitumassa.

Vuonna 1997 perustetulla yhtyeellä on albumillinen uutta musiikkia miksausta vaille valmiina, ja nyt Haavisto bändeineen vain odottaa, että julkaisija näyttäisi mahdollisimman pian vihreää valoa. Haaviston toiveissa on, että he saisivat vielä tämän vuoden puolella ulos vähintään singlen tai kaksi.

Tuleva julkaisu tottelee työnimeä Sysmälainen. Kolmessa päivässä keskellä pälkäneläisiä mansikkapeltoja sijainneessa studiossa äänitetyllä albumilla Haavisto kertoo peilaavansa omaa historiaansa, suhdettaan maaseutuun ja kaupunkiin. – Kirjoitin just siitä, mitä syvällä sisälläni soi. En miettinyt yhtään, onko tämä trendikästä tai kiinnostaako tämä ketään.

– Tajusin, että on tarina kerrottavana, ja jos minä en sitä kerro, ei sitä kerro kukaan muukaan, Haavisto täydentää.

Kynään ja kumppaneihin Haavisto liittyi mielellään myös siksi, että bändin muut muusikot olivat hänelle entuudestaan tuttuja soittokavereita.

Rumpali Kuja Salmiin Haavisto tutustui vuonna 1983, ja joitain vuosia myöhemmin kaksikko perusti Baddingin biisejä versioineen Badding Rockers -yhtyeen. Kitaristi Pekka ”Devil” Virtanen tuotti 90-luvulla Poutahaukkojen ensimmäisiä levyjä ja toimi muutamalla levyllä myös kitaristina.

Vaikka Kynässä ja kumppaneissa soittaa pitkän linjan muusikoita, vallitsee kokoonpanossa erittäin innostunut ilmapiiri. Alkukeväästä he äänittivät toukokuussa julkaistun singlen, Mä just about elän sekä yhden toisen, myöhemmin julkistettavan kappaleen.

Uusien kappaleiden myötä porukka huomasi, että Kynä ja kumppanit toimii.

– Dave itsekin oli sitä mieltä, että kun alkuunsa piti tehdä vain muutama sinkku ja sitten nojautua vanhaan materiaaliin, nyt meillä on kuitenkin jo albumi tulilla. Sillä on Daven ihan uusia biisejä, julkaisu on joskus syksyllä, Haavisto paljastaa.

Kommentoi

Hae Heilistä