Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Kappaleita tekstien ehdoilla

Antti Autio tekee paljon keikkoja soolona, mutta välillä mukana on myös bändi. Joensuuhun hän saapuu triokokoonpanolla. Antti Autio tekee paljon keikkoja soolona, mutta välillä mukana on myös bändi. Joensuuhun hän saapuu triokokoonpanolla.
Oitin kylässä Hausjärvellä varttunut Antti Autio, 28, oli lapsena ja nuorena hiljainen poika, jolla oli vaikeuksia käsitellä omia tunteitaan. Musiikin Autio löysi elämäänsä jo varhain, sillä lapsena hän alkoi soittaa kontrabassoa, kunnes kyllästyi kuuden vuoden jälkeen ja vaihtoi akustiseen kitaraan.

Näppäilyn tuloksena syntyi omia lauluja, mutta Aution mukaan vasta 16-vuotiaana jälki alkoi olla sellaista, että hän pystyi seisomaan tekstiensä takana. Kun hän sitten esitti omia kappaleitaan, jotain tapahtui.

– Huomasin, että tällä tavalla pystyn käsittelemään monia asioita, joita en muuten pysty. Toki myös muutamien ystävien ja sukulaisten tuki ja tsemppaus on ollut erityisen merkittävää, mutta en oikein koskaan päättänyt, että minusta tulisi laulaja-lauluntekijä, Autio taustoittaa.

Sellainen hänestä kuitenkin tuli, ja torstaina Autio saapuu ensimmäiselle Joensuun-keikalleen kulttuurikahvila Laiturille.

Nykyään Helsingissä asuvan Antti Aution ensimmäinen albumi, Minä tuon mukanani sateet, ilmestyi vuosi sitten helmikuussa. Kriitikoilta paljon positiivisia huomioita kerännyt debyytti esitteli uuden polven artistin ja bändin, joka soittaa vahvaan laululyriikkaan ja polveilevaan kitarointiin pohjautuvaa suomenkielistä folkrockia.

Pohdiskelevan ja surumielisen esikoisen kappaleissa Autio lauloi luopumisesta ja toivosta.

– Albumille valikoitui kappaleita, jotka kävivät jonkinlaista keskustelua toistensa kanssa ja muodostivat löyhän narratiivin. Ensimmäisen levyn kohdalla emme missään vaiheessa päättäneet etukäteen, että tehdään jokin tietynlainen levy.

– Se vain muotoutui, ja siihen valikoitui kappaleita pitkän ajan kuluessa.

Autiolle albumin julkaisu oli merkittävä monestakin syystä. Ilman albumia hänen bändillään ei olisi kuulijoita ja toisaalta debyytin vaikutus näkyy edelleen keikkakalenterissa. Lukuisten klubi- ja soolokeikkojen ohella Antti Autio on esiintynyt tänä kesänä jo muun muassa Sideways-festareilla Helsingissä, ja Joensuun-keikan jälkeen hänen seuraava soittopaikkansa on Turun Ruisrockissa.

Autiolle oli myös tärkeää, että hänen vuosia sitten kirjoittamansa laulut löysivät paikkansa esikoisalbumilta.

– Olen ollut myös oikein ilahtunut siitä, miten ihmiset ovat löytäneet musiikkimme, hän mainitsee.

Lisää on luvassa, sillä Autio bändeineen työstää parhaillaan uutta musiikkia. Jos kaikki etenee suunnitellusti, Aution toinen albumi ilmestyy tammikuussa 2019. Artistin mukaan seuraajasta on tulossa debyyttiä sävykkäämpi ja kirkkaampi, mistä antaa osviittaa maaliskuussa julkaistu, pakahtuneen rakastuneelta kuulostava single Tehty sinulle.

Mukavasti radiosoittoa saanut single on Autiolle henkilökohtainen, mutta lähinnä siksi, että se on hänen käsialaansa.

– Mutta se ei tarkoita, että lauluni päähenkilö olisi esimerkiksi minä. Yritän tehdä kappaleita aina tekstien ehdoilla, enkä esimerkiksi pyri siihen, että kirjoittaisin asioista, jotka ovat oikeasti aina tapahtuneet tai että kappaleiden hahmot olisivat aina tosia.

Musiikin ohella teatterilla on aivan erityinen sija Aution sydämessä.

Ensikosketuksensa hän sai yläasteen koulumusikaalissa, josta Autio jatkoi nuorisoteatteriin ja myöhemmin Kallion ilmaisutaidon lukioon Helsinkiin.

Tampereen yliopiston teatterityön koulutusohjelmasta hän valmistui teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2016.

Autio on näytellyt ja säveltänyt muun muassa Meriteatterissa, Teatteri Takomossa ja Kolmas Tila -ryhmässä.

Kysymykseen kumpi menee edelle, musiikki vai teatteri, hän vastaa tasapelillä. Autio kun tekee molempia asioita työkseen.

– Minulla on molempiin vahva sisäinen polte ja välillä, kun olen keskittynyt vain toiseen, olen alkanut kaivata toista. Uskon, että olen tasapainoisempi ihminen, kun teen sekä musiikkia että teatteria, hän kiteyttää.

Kommentoi

Hae Heilistä