Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Yleisölle tätä hommaa tehdään

Keikkailun ohella laulaja Mia Leivon kesään kuuluu puutarhahommia, joita hän luonnehtii sopivaksi vastapainoksi kaikille arkiaskareille. Keikkailun ohella laulaja Mia Leivon kesään kuuluu puutarhahommia, joita hän luonnehtii sopivaksi vastapainoksi kaikille arkiaskareille.
Kumpikaan Mia Leivon, 47, vanhemmista ei ole laulanut orkesterissa tai keikkaillut, mutta silti lapsuudenkoti oli täynnä musiikkia.

Keittiössä emäntänä työskennelleellä äidillä oli aina tapana laulaa töitä tehdessään, ja kotona siivousurakkaa ryydittivät kovaa soineet ja mukana lauletut Paula Koivuniemen tai vaikka Barbra Streisandin hittikappaleet. Isä puolestaan fanitti Olavi Virtaa, ja kaikki perheen kesälomareissut ja muut automatkat sisälsivät suuren määrän kaseteilta kuunneltua vanhaa tanssimusiikkia ja varsinkin Virtaa.

Vanhempien innostus tarttui hyvin varhain myös tyttäreen.

–  Olen kuulemma pienenä pinnasängyssä laulanut: Jokainen päivä on liikaa, ja pidellyt pinnasängyn kaltereista kiinni. Tuollainen muistikuva äidillä on, juhannuspäivänä Liperin lavalla Pequeno-orkesterinsa kanssa esiintyvä Mia Leivo kertoo.

Vakavammaksi ylöjärveläisen Leivon musiikki-innostus muuttui 90-luvun puolivälissä, kun hän kiinnostui karaokesta.

Leivo alkoi käydä erilaisissa laulukilpailuissa, ja vuonna 1996 hän aloitti laulutunnit. Niille äiti tosin asetti yhden pienen ehdon: Hän lupasi maksaa kymmenen laulutuntia, mikäli tytär ilmoittaa itsensä mukaan tangolaulukisoihin.

–  Eiväthän kymmenen tuntia riitä oikeasti mihinkään. Olin tietenkin ihan vihreä, kun menin kokeilemaan tangokisoja, mutta semifinaaliin asti pääsin ensimmäisellä kerralla, Leivo muistelee.

Vuonna 1998 Leivo pääsi tekemään ensimmäisiä keikkojaan duopohjalta, ja seuraavana vuonna hän meni Ikaalisten artistivalmennukseen. Koulutuksen jälkeen Leivo sai oman orkesterin ja myös laulukilpailuissa sujui. 2000-luvun alussa hän voitti muun muassa Toivo Kärki -laulukilpailun sekä Iskelmän SM:n kultainen mikrofoni -kilpailun.

Seinäjoen Tangomarkkinat-laulukilpailuun Leivo on osallistunut yhteensä kuudesti. Edellinen kerta oli viime vuonna, jolloin hän lauloi Tangokuningatarkilpailun superfinaalissa Aino Niemen kanssa voitosta. Niemi voitti, mutta yleisö äänesti Leivon suosikikseen.

Se hänelle myös riittää, sillä seitsemättä kertaa Leivo ei aio tangolaulukilpailuihin osallistua.

–  Superfinalistipaikka on sellainen, että sen jälkeen ei ole enää kuin se yksi vaihtoehto, sitten on oikeasti voitettava. Ainakaan itselleni ei kelpaa enää mikään muu sija. Siinä on kynnys lähteä enää uudestaan, hän muotoilee.

Hyvin tyytyväinen Leivo on myös titteliinsä yleisön suosikkina. Tangomarkkinoiden yleisö kun on äänestänyt hänet jo kahdesti suosikikseen: viime vuoden ohella vuonna 2010.

–  Olen ajatellut, että se on se tärkein asia. Yleisölle tätä hommaa kuitenkin tehdään, ei tuomareille eikä itselle. Vaikka saan tästä itsekin paljon, yleisö pitää tätä hommaa yllä ja heitä varten me esiinnymme.

Loppuviikosta koittava juhannus ei ole Mia Leivolle mitenkään poikkeuksellinen, sillä tuttuun tapaan hän viettää keskikesän juhlaa keikkaillen. Laulajanuransa aikana hän laskeskelee olleensa vain kahtena juhannuksena poissa tanssilavoilta.

–  Kun ensimmäinen lapsemme syntyi, silloin olin kaksi juhannusta peräkkäin keikkailematta. Siitä on nyt kymmenen vuotta aikaa, Leivo täsmentää.

Juhannustansseissa hän on huomannut olevan vähintään ripauksellisen tavallista erikoisempaa tunnelmaa, mihin luonnollisesti vaikuttavat tanssilavalle tuodut juhannuskoivut sekä ihmisten iloisuus. Toisinaan Leivo on nähnyt juhannustansseissa myös lapsia.

–  Silloin ollaan selvästikin perheen kesken liikkeellä. Ihmiset ovat sillä meiningillä, että juhannustanssit on nostalginen juttu, eikä lavalle välttämättä tulla edes tanssimaan, vaan aistimaan tunnelmaa. Ja juhannuskokkohan kruunaa kaiken, hän lisää.

Leivon ja hänen orkesterinsa settilistaan juhannus ei paljoa vaikuta, sillä kesän tanssilavakeikoilla he esittävät vanhaa tanssimusiikkia ja välillä hieman uudempaakin. Tosin juhannuksen kunniaksi orkesteri saattaa yllättää myös jollain nostalgisella, vanhemmalla valssilla.

Kommentoi

Hae Heilistä