Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Kahden ääripään välissä

Nyky-Suomen tarkkailijaksi tituleerattu Laineen Kasperi julkaisi toukokuussa albumillisen Vihapuheita ja rakkauslauluja. Nyky-Suomen tarkkailijaksi tituleerattu Laineen Kasperi julkaisi toukokuussa albumillisen Vihapuheita ja rakkauslauluja.
Kolme vuotta sitten helsinkiläinen Laineen Kasperi eli Kasperi Laine sai ajatuksen: hänen seuraavasta levystään tulisi täydellinen. Räppäri toki tiedosti kunnianhimoisen unelmansa mahdottomuuden, täydellisyyttä ei kai ole olemassakaan, mutta melko lailla täydellisille levyille altistunut muusikko tuumi, että sellaisen hän ainakin pystyisi tekemään.

Ei melko lailla täydellisenkään pykääminen helppoa ole, varsinkin, kun rap-sooloalbumi on muotona hankala. Kuka jaksaa kuunnella tunnin verran pelkästään yhtä kaveria?

Laineen Kasperi peilasi ajatuksiaan ympäröivään yhteiskuntaan. Hän huomasi, ettei ollut pattitilanteessa yksin. Jos albumin tekemisestä oli tullut vaikeaa, niin oli tullut oikeastaan kaikesta muustakin tekemisestä. Mutta miksi?

Viisi sooloalbumia julkaissut räppäri, tuottaja ja Q-teatterin hovisäveltäjä oli yrittänyt hakea aiemmillekin levyilleen jonkinlaista kokonaisteemaa, mutta nyt, ehkä ensimmäisen kerran hän tajusi, kuinka myös hänen ajatteluaan olivat ohjanneet tietynlaiset ääripäät.

Myös aika oli muuttunut erikoiseksi. Sillä, miten sanansa asettelee, on nykypäivänä todellakin merkitystä. Ja olipa kuinka huolellinen tahansa, aina löytyy joku, joka loukkaantuu ja älähtää. Helpompaa ja toisinaan turvallisempaakin olisi vaieta, mutta sitä Laineen Kasperi ei aikonut tehdä. Havainnosta muotoutui teema ja nimi räppärin kuudennelle, toukokuussa ilmestyneelle albumille Vihapuheita ja rakkauslauluja.

– Huomasin, että se mitä etsin, on jossain siellä näiden kahden ääripään, naiivin romanttisen ja aggression kuvittaman maailmankuvan, välissä. Levy on sen tutkimusta, Laineen Kasperi täydentää.

Albumilla molempia ääripäitä edustavat sketsimäiset hahmot, kaikkea vihaava Mc Vihamies sekä ituhippi Swägäri. Heidän kanssaan samassa, 67-minuuttisessa albumiuniversumissa elää, ihmettelee ja kommentoi Laineen Kasperi lukuisine ystävineen. Albumi on nimensä mukaisesti kahtiajakautunut, synkkä mutta myös vitsikäs.

Miksi ajastamme on sitten tullut ääripäiden temmellyskenttä? Nyky-Suomen tarkkailijaksi tituleeratun Laineen Kasperin mukaan syypää on ihminen, joka on onnistunut luomaan itselleen puitteet, joihin yksilötason kyvyt ja ymmärrys eivät riitä. Ihmisen voima kun on laumassa.

Räppäristä tilanne on kuin apinalle olisi annettu auto.

– Ihmisen suhde omaan teknologiaan ja ympäristöön on samanlainen. Meillä on hirveät vehkeet, mutta emme osaa vielä käyttää niitä. Ne eksyttävät meitä ja käytämme niitä väärin.

Esimerkiksi hän nostaa sosiaalisen median. Olemme pisteessä, jossa tieto liikkuu internetissä samanaikaisesti joka puolelle planeettaamme, mutta emme silti reagoi saamaamme tietoon niin laajasti kuin voisimme. Suuryritysten ja herrojen rötöstellessä ”somekansa” arvostelee jonkun ulkonäköä tai jakaa kissavideoita.

Medialukutaidon puuttuminen ja tunnepohjainen reagointi luovat yleistä hysteriaa, ja ääripäiden käsittelyssä mikä tahansa toteamus tai teko voi muuttua hyvinkin haitalliseksi. Siitä on myös Laineen Kasperilla kokemusta.

– Varsinkin, jos olen omalla tekemiselläni osoittanut tukea vaikka jossain ihmisoikeuskysymyksessä, olen yrittänyt auttaa vähäosaisempia tai heikompia, niistä olen saanut osakseni uhkailuja. Biisini sen sijaan ovat sen verran mietittyjä, että luotan niiden selittävän itsensä maalaisjärjelläkin, hän summaa.

Lappeenrantalaislähtöiselle, vuonna 2016 Suomi-palkinnon pokanneelle Laineen Kasperille Vihapuheita ja rakkauslauluja on luultavasti hänen viimeinen soololevynsä. Jatkossa räppäri seikkailee muissa yhteyksissä ja erilaisten tahojen tuottamana, mutta enää hän ei aio käyttää aikaansa sooloalbumien kaltaisten, kokonaisvaltaisten aikasyöppöjen tekemiseen.

– Tuntuu myös, että sain nyt sen, mitä olin koko ajan etsinyt yksiin kuoriin. Siitä on tyytyväinen olo.

Lauantaina Joensuuhun keikalle saapuvan artistin keikkakalenteri näyttää kesän osalta hiljaiselta, mutta siihen on hyvä syy. Laineen Kasperi on luvannut puolisolleen, että ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen hän pitää kesäloman.

Kommentoi

Hae Heilistä