Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Muskan vauhti ei hyydy

70-luvulla ahkerasti Joensuussa keikkaillut Muska on viime vuosina käynyt kaupungissa harvakseltaan. Nyt hän viettää koko viikonlopun Joensuussa. 70-luvulla ahkerasti Joensuussa keikkaillut Muska on viime vuosina käynyt kaupungissa harvakseltaan. Nyt hän viettää koko viikonlopun Joensuussa.

Eläkeläiset, aina vauhti päällä. Erityisen hyvin tämä pätee Marija Babitziin, 65, eli Muskaan, jolle Suomen valtio myönsi vuonna 2015 taiteilijaeläkkeen. Eläkkeelle rokkari ei silti ole ehtinyt, sillä ahkerasti keikkaileva, omat keikkansa myyvä Muska suunnittelee jatkavansa esiintymistä niin kauan kuin vain voi.

Myös keikkatauoilla paljon matkustelevan laulajan kompassina on usein musiikki.

Edellisen ulkomaanreissunsa Muska teki helmikuussa.

– Olin Miamissa pari viikkoa ja kävin esimerkiksi Bad Companyn ja Van Morrisonin konserteissa. Yhden viikon olin Meksikossa Cancunissa ja viikon Nykissä, jossa olen ollut varmaan 40 kertaa, Karjalan Heilin haastatteluun tavoittama laulaja luettelee ja muistuttaa asuneensa avopuolisonsa Hannu ”Kalahande” Salakan kanssa Los Angelesissa vuosina 1987–1994.

Nähtävyydetkin, kuten Elviksen Graceland, Sun Recordsin ja Staxin studiot sekä muut olennaisuudet ovat Suomen ensimmäiselle naisrokkarille tuttuja osoitteita.

 

 

Ensikosketuksensa rockmusiikkiin Muska sai 50-luvun lopulla, jolloin Babitzin perhe asui Helsingissä Kaivopuistossa. Huvilakadulla oli pieni baari, jonka ulkopuolelle Muska veljiensä Sammyn ja Kirkan kanssa kerääntyi kuuntelemaan kadulle kantautuvaa oudon kiehtovaa musiikkia. Baarin jukeboksi soitti Elvistä, Little Richardia ja muuta sen ajan rockia.

Muskan oma laulajanura käynnistyi vuonna 1969. Hänen ohjelmistossaan oli muun muassa Janis Joplinia ja Tina Turneria, ja niihin aikoihin Muska oli ainoa suomalainen naispuolinen rocklaulaja. Pari ensimmäistä vuotta hän keikkaili Kirkan ja Dannyn kesäkiertueilla, kunnes vuonna 1971 Muska julkaisi ensimmäisen singlensä, Kirjoita postikorttiin. Love Records kiinnostui naisrokkarista, ja pari vuotta myöhemmin levy-yhtiö julkaisi Muskan esikoisalbumin Muska. Ajalleen tyypillisesti levy sisälsi suomennettuja coverbiisejä Chuck Berrystä Sladeen, ja mukana oli myös legendaarinen Krokotiilirock. Levyllä soitti pitkä liuta huippumuusikoita, kuten Albert Järvinen, Pekka Pohjola sekä Ronnie Österberg.

Orfeus- ja The Hot Dogs -yhtyeidensä kanssa keikkaillut Muska ei muista, että naispuolinen rokkari olisi sen kummemmin herättänyt 70-luvulla kummastusta, vaikka ala muutoin olikin hyvin miehinen.

Keikkailu sen sijaan oli hyvinkin erilaista, jos vertaa vaikkapa nykyhetkeen. Keikkapaikat olivat tanssilavoja ja seurojentaloja, ja festareitakin oli käytännössä vain Ruisrock ja muutama muu.

Keikkatahti oli melkoinen ja matkat ikimuistoisia.

– Meillä saattoi olla esimerkiksi talvella seurojentaloilla kaksi 45-minuuttista keikkaa illassa. Ensimmäisen jälkeen kamat kasaan ja toiseen mestaan, ja yöllä takaisin kotiin lumimyrskyssä jostain Pohjanmaalta tai Savosta, Musta kuvailee.

 

 

Pitkän uran tehneen Muskan fanit ovat ikääntyneet idolinsa matkassa. Laulaja uumoilee, että suurin osa faneista on noin viisikymppisiä, mutta mukana on myös nuorta porukkaa. Tosin viime vuosina nuorisoa on näkynyt keikoilla tavallista vähemmän, sillä Muskan mukaan rap-musiikki on tehnyt tepposensa.

– Suomessa aina innostutaan niin helvetin voimakkaasti johonkin virtaukseen, että kohta mummotkin räppää, hän kiteyttää.

Tulevana viikonloppuna Muskalla on Joensuussa kaksi keikkaa: perjantaina Pub Kolumbuksessa ja lauantaina Las Palmasissa. Klubikeikoilla laulajaa säestää kaksi kitaristia: Salakka sekä Henri Björklöf. Ohjelmisto koostuu Muskan tutuista hiteistä ja hyviksi havaituista covereista, ja setissä on ainakin Kirkan Leijat, Sammyn Daa-da daa-da sekä Baddingin Tähdet, tähdet.

Joensuussa Muska on poikennut keikalla lukuisia kertoja, eikä aina ole mennyt niin kuin Strömsössä. Eräänkin kerran Joensuun-keikan jälkeen paluumatkalla olleen Muskan keikkabussi leimahti palamaan Kiteen kohdalla.

– Nopeasti vain ulos ja rumpulaatikolla kannoimme lunta palokohteisiin. Selvisimme! laulaja muistelee.

Kommentoi

Hae Heilistä