Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Loisaro yhdistelee uutta ja vanhaa

Duo Loisaro eli Katriina Loisa ja Noora Arola tarjoilevat perjantaina Laiturilla helinää ja räimettä. Duo Loisaro eli Katriina Loisa ja Noora Arola tarjoilevat perjantaina Laiturilla helinää ja räimettä.
Kaksi ja puoli vuotta sitten Joensuun konservatorion kansanmusiikin linjalla syntyi uusi trio, Trio Pellava. Alun perin yhtyeen piti olla vain kouluprojektin pituinen, mutta kun sille tarjottiin lisäkeikkoja, Trio Pellava jatkoi vielä vuoden.

Syksyllä 2016 trion viulisti jättäytyi yhtyeestä ja jäljelle jäi duo, kanteleensoittaja Noora Arola, 22, ja laulaja Katriina Loisa, 22.

Koska musiikin tekeminen sujui myös kutistuneella kokoonpanolla, Arola ja Loisa päättivät jatkaa duona. Olihan molemmilla hyvin samanlaisia ajatuksia ja visioita siitä, millaista musiikkia kaksikko tekisi yhdessä.

Jatkopäätöksen myötä Trio Pellavasta tuli duo Loisaro.

Perjantaina kulttuurikahvila Laiturilla ilmaiskeikan tarjoava Loisaro on vielä nuori yhtye, mutta joensuulaisten esiintymispaikkojen ohella duo on ehtinyt soittaa muun muassa Kaustisilla ja Folklandia-risteilyllä. Duo-musisoinnin lisäksi Arola ja Loisa ovat keikkailleet paljon myös erinäisten projektien tiimoilta.

Sekä Arola että Loisa ajautuivat musiikin maailmaan hyvin nuorina.

– Ala-asteen kakkosluokalla aloin soittaa ensin pianoa, vitosluokalla kanteletta. Yläasteella soitin klassista musiikkia ja olin mukana kamarimusiikkiyhtyeissä. Oikeastaan vasta lukiossa sijaisen kautta innostuin kansanmusiikista.

– Ennen sitä minulla oli klassisen musiikin opettaja, mutta tämän sijainen olikin kansanmuusikko. Lukiosta eteenpäin olen soittanut paljon tosi erilaisissa kokoonpanoissa, bändeissä ja muissa projekteissa, Kuopiosta kotoisin oleva Arola muistelee.

Joensuulaisen Loisan musiikkiharrastus sai myös alkunsa pianonsoitosta.

– Myös laululla on aina ollut tärkeä osa. Siitä tulikin sitten pääinstrumenttini myöhemmin ja kansanmusiikkipuolelle päädyin ihan vasta viime vuosina.

Loisaro tuo musiikissaan yhteen vanhaa kansanperinnettä ja vaikutteita monista uudemman musiikin genreistä. Duon kappaleet Arola ja Loisa tekevät yleensä yhdessä.

Tekstiksi he valitsevat usein kansanrunon tai muun perinteisen tekstin, ja sen pohjalta molemmat säveltävät jonkin osan ja esittelevät sen sitten toisilleen. Sävellyksistä alkaa yhteinen kehitystyö kohti kokonaisuutta.

– Vanhemmasta kansanmusiikkiperinteestä meillä on runolaulutekstejä ja loitsutekstejä, uudemmasta perinteestä pari balladia, joihin olemme säveltäneet uusia melodioita. Käytämme joissain myös perinteisiä melodioita omien lisäksi, Loisa täydentää.

Aiemmin duo esitti keikoillaan myös lainakappaleita, mutta parissa vuodessa Loisarosta on tullut omavarainen. Omia kappaleita duolla on setillinen.

Kevään koittaessa Loisaron tarina saa uusia käänteitä. Arola ja Loisa valmistuvat tänä keväänä muusikoiksi konservatorion kansanmusiikin linjalta, ja molempien tulevaisuus on vielä avoin. Tai siis jatko-opinnot kansanmusiikin parissa kiinnostavat, mutta ne eivät onnistu enää Joensuussa.

– Ainoat paikat, jossa voi korkeakoulussa opiskella kansanmusaa, on Kokkolassa ja Helsingissä, Arola toteaa.

Loisarona molemmat haluavat jatkaa valmistumisensa jälkeenkin, tavalla tai toisella ja vaikka eri kaupungeissa asuen. Varmaa on, että jatko-opintopaikasta riippumatta, molemmat jatkavat kansanmusiikin parissa, omaa musiikkia tehden.

Mutta mikä kansanmusiikissa kiehtoo nuoria naisia?

– Kansanmusiikissahan tapahtuu tosi paljon tällä hetkellä, mutta se voi olla vähän vaikeasti tavoitettavissa. Mutta se, miten voi yhdistellä vanhaa perinnettä modernin musiikin genreihin tai omaan musiikilliseen mieltymykseensä. Ja se, kun tietää siitä vanhasta perinteestä ja historiasta, oppii aina jotain ihmisyydestä.

– Millaista soitto tai musiikkikulttuuri on ollut satoja vuosia sitten. Silloin musiikki ei ollut samalla tavalla esitettävää kuin nykypäivänä. Se on myös mielenkiintoista, kun tehdään musiikkia ja yhdistetään sellaista perinnettä, jota ei alun perin ole tarkoitettu esitettävään muotoon, Arola ja Loisa summaavat.

Kommentoi

Hae Heilistä