Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

All Female Panel naurattaa miehiäkin

Helsinkiläinen All Female Panel -klubi sai alkunsa, kun koomikot Ida Grönlund, Anna Rimpelä, Saana Peltola, Eeva Vekki ja Kaisa Pylkkänen kaipasivat vaihtelua stand upin miesvaltaisuudelle. Mikko Kauppinen Helsinkiläinen All Female Panel -klubi sai alkunsa, kun koomikot Ida Grönlund, Anna Rimpelä, Saana Peltola, Eeva Vekki ja Kaisa Pylkkänen kaipasivat vaihtelua stand upin miesvaltaisuudelle.

Helmikuussa 2015 feministitutkija Saara Särmä aloitti miespaneeleille irvailevan Congrats, you have an all male panel! -kuvablogin. Kuvat ovat seminaareista ja muista akateemisen maailman tilaisuuksista, joiden asiantuntijapanelistit ovat kaikki miehiä.

Perjantaina Joensuuhun Kerubin Komiikkafestareille saapuvan All Female Panel -klubin kaikki neljä koomikkoa ovat naisia. Särmän blogin tavoin myös klubin tausta-ajatus on hyvin feministinen.

-– Stand up on perinteisesti hyvin miesvaltainen ala. Vaikka naispuolisiakin komiikan tekijöitä on paljon, he eivät välttämättä saa niin paljon huomiota tai jalansijaa. Stand up -iltamme ei kuitenkaan ole erityisen feministinen.

– Olemme koomikoita ja puhumme aiheista, joista itse haluamme komiikkaa tehdä. Kaikilla meillä on varmasti jotain feminismiin liittyvää materiaalia, mutta on paljon muitakin aiheita elämän eri osa-alueilta, kuten työelämästä, lapsista, parisuhteesta tai sinkkuudesta. Kyllä ne yleisössämme olleet miehetkin ovat viihtyneet, koomikko-käsikirjoittaja Ida Grönlund, 36, huomauttaa.

Ajatus All Female Panel -klubin tyylisestä kollektiivista alkoi muhia koomikoiden ajatuksissa jo muutama vuosi sitten.

Aluksi ideaa palloteltiin kahdessa eri leirissä, kun Grönlund ja Eeva Vekki haaveilivat tahollaan klubista, jossa olisi vain naispuolisia koomikoita. Samanlaisia visioita oli myös Anna Rimpelällä sekä Saana Peltolalla. Jossain vaiheessa nelikon ajatukset kohtasivat ja he päättivät yhdistää voimansa.

 

 

Vieläkin paremmalta idea tuntui vuosi sitten keväällä, kun Vuosisadan suomalainen -komiikkakiertue julkistettiin, eikä mukana ollut aluksi yhtään naiskoomikkoa.

Grönlundin, Vekin, Peltolan, Rimpelän ja Kaisa Pylkkäsen All Female Panel -klubi aloitti Helsingissä ravintola Manalassa viime vuoden syyskuussa. Kaikki syksyn klubit myytiin loppuun.

Pelkästään naiskoomikoista koostuva klubi on Grönlundin mukaan saanut mukavan vastaanoton.

– Stand up -illoissa on normaalisti totuttu siihen, että kun on monta esiintyjää, mukana on ehkä yksi tai kaksi naispuolista koomikkoa. Nyt kun meitä on samassa illassa viisi tai seitsemänkin, jos on vierailijoita, on ollut jännä huomata, että olemme keskenämme hyvin erilaisia persoonia ja koomikoita.

– Se, että on nainen, ei välttämättä kerro koomisesta tyylistä vielä yhtään mitään.

– Palautteen mukaan katsojat eivät ole ikinä aiemmin olleet tilanteessa, jossa olisivat päässeet vertailemaan naiskoomikoita keskenään. He vertautuvat aina miehiin.

– Ja silloin naiskoomikot näyttäytyvät yleensä erilaisina. Naiskoomikoilla on edelleen leima, että olisimme jollain tavalla hyvin samantyylisiä kaikki, ja se ei pidä paikkaansa, Grönlund kiteyttää.

 

All Female Panel -klubin yleisörakenne ei tavallisen miehisestä stand up -iltamasta juuri eroa, sillä myös naiskollektiivin katsomossa naiset ovat enemmistönä.

Aluksi monet kollegat antoivat kollektiiville palautetta naisyleisön suuresta määrästä ja yrittivät vinkata, kuinka he voisivat saada katsomoon lisää miehiä.

– Mutta meille sillä ei ole mitään väliä, naiset ovat ihan yhtä hyvä yleisö kuin miehetkin. Emme näe syytä, miksi meidän pitäisi tehdä asialle jotain ja varta vasten houkutella miehiä yleisöön, paitsi toivottaa kaikki halukkaat tervetulleiksi, Grönlund naurahtaa.

Liki 15 vuotta stand upia tehnyt Grönlund kertoo kohdanneensa vähättelyä ja ennakkoluuloja uransa alkuvaiheessa, mutta nykyään siinä ei ole enää mitään ihmeellistä, että myös nainen voi olla hauska. Viime vuosina stand up -alalle on myös tullut paljon uusia, hyviä naiskoomikoita.

Grönlund itse ei haaveillut lapsena koomikon urasta.

Nuorena aikuisena, kun olisi pitänyt tietää, mitä tekee isona, hän ei meinannut millään keksiä ensin yhtään mitään. Nähtyään ensimmäisen stand up -show’nsa Grönlundille valkeni, että myös hänestä tulee koomikko.

– Menin Tikkurilan teatterin stand up -kurssille vuonna 2003, ja siellä harjoiteltiin juttujen kirjoittamista ja esiintymistä. Meillä oli joulukuussa ensimmäinen keikka, joka meni silloisiin taitoihini nähden oikein hyvin. Se varmaan olikin se, että kun ensimmäinen kerta meni niin hyvin, sille tielle jäin.

Kommentoi

Hae Heilistä