Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Rehellistä rockia ilman sirkushuveja

Kouvolassa vuonna 1976 perustetulla Peer Günt -yhtyeellä napsahtaa tänä vuonna mittariin 42. ikävuosi, ja kitaristi-laulaja Timo Nikin, 57, mukaan meno vain paranee koko ajan. Toisaalta mikään ei myöskään muutu.

Tuhansia keikkoja soittanut blues rock -trio kavahtaa edelleen kaiken maailman sirkustemppuja ja esiintymislavalle marssitettavia artistivieraita, elleivät he sitten ole bändin ystäviä tai sukulaisia. Peer Güntille musiikki on ja pysyy rehellisenä rock and rollina.

– Olen itsekin aina tykännyt musiikki edellä eteenpäin menevistä bändeistä. Kaikki hilpeydet sun muut ovat minulle toisarvoisia, lyhyesti ja ytimekkäästi vastaileva Nikki toteaa.

Ahkeran keikkabändin maineessa oleva Peer Günt ponkaisi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 1984 Rockin SM-kisoista, josta se selvisi voittajana päihittäen muun muassa Kolmannen naisen ja Keban.

Seuraavana vuonna ilmestyi debyyttialbumi Peer Günt, jonka jälkeen yhtyeeltä syntyi albumeja vuoden parin välein aina 90-luvun puoliväliin asti. Sen jälkeen julkaisutahti hidastui ja lopulta tyrehtyi. Yhtyeen toistaiseksi tuorein julkaisu, live-albumi Live Today, Gone Tomorrow, on vuosimallia 2011.

Siihen albumijulkaisut saattavat jäädäkin. Uusia Peer Günt -biisejä on kyllä syntynyt viime aikoina, mutta niitä yhtye on kaavaillut soittavansa vain livenä esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevalla kevätkiertueella. Viime viikonloppuna Seinäjoelta ja Jyväskylästä alkanut kiertue saapuu perjantaina Joensuuhun.

– Uusia biisejä on puolivalmiina kyllä, soittokunnossa pari. Emme me muuta kuin soitamme niitä keikoilla ja katsotaan, mihin ne alkavat muotoutua. Julkaisua emme ole miettineet.

– Tuntuu, että albumien tekeminen on aika turhaa. Mieluummin soittelemme biisejä keikoilla, niin ihmiset tulevat kuuntelemaan niitä, Nikki kommentoi.

Vaikka Nikin usko albumiformaattiin on kokenut kolauksen, rockmusiikin tulevaisuuteen hän suhtautuu positiivisemmin. Tällä hetkellä rock on ehkä livennyt musamarkkinoilla marginaaliin, mutta Nikki uskoo, että uusia soittajia syntyy aina. Hän on bongannut nuoria rockdiggareita myös oman yhtyeensä yleisöstä.

– Joissain paikoissa meitä käy katsomassa jo kolmas sukupolvi, Nikki huomauttaa.

Vuosiensa aikana muutamaan otteeseen tauollakin olleen Peer Güntin jäsenistö on ollut vaihtuvaista sorttia. Trion nykyinen kokoonpano, Nikki, basisti Pete Pohjanniemi ja rumpali Sakke Koivula, on ollut kasassa vuodesta 2006 asti. Nikki on yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen.

Miehistö Nikin ympärillä on vaihtunut, mutta kitaristi itse ei ole missään vaiheessa pohtinut vakavissaan bändistä lähtemistä. Vuonna 2005 Peer Güntin lopettaminen käväisi kuitenkin mielessä.

Yhtye oli juuri julkaissut 11 vuoden tauon jälkeen uuden albumin No Piercing, No Tattoo, mutta keikoilla ja kiertueella meno yltyi toisenlaiseksi kuin mitä Nikki oli trion muiden jäsenten kanssa sopinut. Alkoholia kului liikaa, ja Nikki päätti puhaltaa pelin poikki hajottamalla bändin.

– Silloin oli vähän sellainen fiilis hetkellisesti, kun kaikki meni päin helvettiä, että voisin lopettaa. Se meni kyllä aika nopeasti ohi, halu soittaa ja tehdä biisejä ja musaa oli niin suuri. Sen jälkeen ei ole ollut päivääkään fiilistä, että haluaisin lopettaa.

– Keikoilla soittaminen on sen verran kivaa, että kyllä sitä jaksaa tehdä, Nikki summaa.

Peer Güntin kevätkiertue päättyy maaliskuun alussa Helsinkiin. Sen jälkeen yhtye jatkaa hetki kerrallaan, entiseen malliin.

Kommentoi

Hae Heilistä