Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Mash upia Agricolan kalapapin tyyliin

Agricolan kalapappi ei halua leimautua huumoribändiksi, mutta soittamisen hauskuus saa näkyä keikoilla niin lavalla kuin yleisössäkin. Piia Kinnunen Agricolan kalapappi ei halua leimautua huumoribändiksi, mutta soittamisen hauskuus saa näkyä keikoilla niin lavalla kuin yleisössäkin.

Juu, kyllä, ehdottomasti.

Maaliskuussa 2014 perustetun, joensuulaisen Agricolan kalapappi -yhtyeen laulaja Jukka Saari vastaa ytimekkäästi, kun häneltä tiedustelee, onko suomirock kulkenut miehen tyylinä alusta asti.

– Olen niitä 80-luvun nuoria, jotka kuuntelivat uutta aaltoa ja jonkin verran punkiakin. Sitten oli tietysti hevijuttuja, mutta myös Elvistä, The Beatlesiä sun muita, kymmenenvuotiaana ensimmäisissä bändeissään koulun musiikkiluokassa treenannut Saari kertoo.

Suomirokkia soittaa myös Agricolan kalapappi, mutta hieman tavallista omaperäisemmällä otteella. Onhan yhtyeen slogankin ”mahtiriffejä ja yllätyksiä”.

 

Agricolan kalapappi sai alkunsa, kun neljän, teini-iästä asti erinäköisissä bändikuvioissa touhunneen miehen porukka kokoontui jamittelemaan keskenään. Aikansa soiteltuaan poppoo keksi kysyä vanhaa kaveriaan Jukka Saarta mukaan laulajaksi, minkä jälkeen treenaaminen alkoikin toden teolla.

– Kun meillä oli ensimmäiset yhteiset treenit, meillä oli jo kaksi keikkaa tiedossa. Aloimme vain treenata settiä suoraan keikoille, Saari muistelee.

Saaren, kitaristi Matti Kemppaisen, hanuristi Mikko Kinnusen, basisti Petteri Kärjen sekä rumpali Niko Kokkosen muodostamalla Agricolan kalapapilla on omiakin biisejä, mutta keikoilla yhtye soittaa pääasiassa covereita. Lainakappaleiden tyyli ei ole ihan se perinteisin, sillä yhtye tekee mash up -musiikkia eli sekoittaa eri kappaleita ja luo niistä yhden, hyvin omanlaisensa kappaleen.

– Sotkemme maailmankuuluja mahtiriffejä ja yhdistelemme niitä suomirockin ja -popin klassikoihin.

– Meillä kaikilla on aika samanlainen musiikkimaku, olemme raskaampaan musiikkiin kallellaan, ja käytämme paljon Iron Maidenin, Judas Priestin ja Deep Purplen riffejä.

– Viimeksi yhdistelimme Deep Purplea ja Kaija Koota. Kolmeakin biisiä olemme sotkeneet samaan, ja yhdessä biisissä on esimerkiksi Deep Purplea, Apulantaa ja Michael Jacksonia.

Yhtyeen mash upit syntyvät perinteisellä kaavalla: jollain välähtää ja ideaa testataan. Jos se toimii, bändi harjoittelee sikermää ja sovittaa siitä oman versionsa.

Agricolan kalapapin toinen erikoisuus on Mikko Kinnusen soittama hanuri, josta ei äkkiseltään arvaa, että soitin taipuu rockin soittamiseen vallan mainiosti.

– Mikko on erittäin taitava, hän on nuorena poikana menestynyt harmonikkakilpailuissakin. Hanurilla taipuvat Trooperin riffit sun muut kyllä, eikä tämä bändi olisi tämä, jos hanuria ei olisi, Saari kiteyttää.

 

Agricolan kalapapin omia kappaleita alkaa olla varastossa kymmenkunta. Valmiita ne tosin eivät vielä ole, sillä yhtyeellä on tapana päivittää myös omaa tuotantoaan tekemällä lauluista uusia sovituksia. Haaveena on, että jonain päivänä yhtye voisi koostaa omasta tuotannostaan kokonaisen keikkasetin.

Omien kappaleiden tekemiseen osallistuu koko bändi, mutta lyriikat ovat rumpali Niko Kokkosen käsialaa.

Agricolan kalapappi on julkaissut yhden kolmen kappaleen demon, jonka tekemiseen yhtye sai tukea Joensuun Popmuusikot ry:n rahastosta. Demon voi käydä kuulostelemassa Soundcloud-suoratoistopalvelusta.

Tulevan vuoden varalle yhtyeellä ei ole vielä virallisia suunnitelmia, mutta muutaman keikan se on jo ehtinyt napata kalenteriinsa. Saaren mukaan toiveissa olisi myös päästä äänittämään yhtyeelle toinen demo ja saada se jonnekin ihmisten kuultavaksi.

Ensi vuonna jatkuu myös Agricolan kalapapin ja ammattiopisto Outokummun mediapuolen ensimmäisen vuoden opiskelijoiden yhteinen projekti. Opiskelijat käyvät yhtyeen keikoilla kuvaamassa ja ottavat promokuvia, ja he voivat hyödyntää materiaaleja omissa opinnoissaan. Ajatusta opiskelijavoimin tehdystä videostakin on jo palloteltu.

Vuosi 2018 tuo tullessaan myös paljon treeniä.

– Olemme treenanneet myös akustista settiä, joten voimme keikkailla pienissäkin tiloissa, vaikka ihmisten olohuoneessa. Se on yksi alkavan vuoden projekteista myös ja aika tärkeä, Saari paljastaa.

Keikkoja Agricolan kalapappi tekee aina, kun ne vain sopivat soittajien aikatauluihin. Suurin osa bändin viidestä jäsenestä on perheellisiä ja kaikilla on siviilityö. Reilussa kolmessa vuodessa yhtye on kuitenkin ehtinyt soittaa noin 60 keikkaa, mikä on Saaren mielestä aika hyvin harrastelijabändiltä.

 

Juttua muokattu 28.12.2017 kello 8:17: Lisätty kuvaajan nimi.

Kommentoi

Hae Heilistä