Julkaistu    |  Päivitetty 
TIINA SORMUNEN

Von Hertzen Brothers rönsyilee jälleen

Britannian-kiertueen jälkeen Suomen kiertämisen aloittaneet von Hertzenin veljekset saapuvat perjantaina Joensuuhun. Britannian-kiertueen jälkeen Suomen kiertämisen aloittaneet von Hertzenin veljekset saapuvat perjantaina Joensuuhun.
Kyllä sen kuulee, että Kie von Hertzen, 47, on käynyt Briteissä.

Marraskuun alkupuoliskolla kitaristi-laulaja kiersi yhtyeensä Von Hertzen Brothersin kanssa pari viikkoa brittiläisiä keikkapaikkoja, ja tämänkertaiselta reissulta Kielle tarttui loputtomalta vaikuttava, puhelinhaastattelunkin muutamaan otteeseen keskeyttävä yskä.

–  Englannissahan ei ole mitään keskuslämmitystä, ja tähän vuodenaikaan siellä on helvetin kylmä joka paikassa. Sain flunssan ja minulle käy aina niin, että se painuu keuhkoputkeen. Taidan yskiä nyt seitsemättä viikkoa ihan raivona, krooninen astmaatikko manailee.

Muuta jurnutettavaa Kiellä ei reissusta olekaan. Marraskuinen War Is Over -kiertue oli seitsemättä vuotta brittejä kiertävällä Von Hertzen Brothersille tähänastisista pisin pääesiintyjänä, ja liki 3  000 ajokilometriin mahtui muutamia täysin uusia keikkakaupunkeja.

Pienimmillä keikoilla helsinkiläisyhtyettä kuunteli sadan hengen yleisö, mutta yleensä klubeilla oli 200–400 ihmistä. Kie laskeskelee, että Von Hertzen Brothers tavoitti tällä kertaa sellaiset 6  000–7  000 kuulijaa.

–  Uusi levymme War Is Over julkaistiin päivää ennen kiertueelle lähtemistä, mutta vaikutti siltä, että jengillä oli se jo 90-prosenttisesti hallussa. Levy on saanut myös kansainvälisessä mediassa ihan hemmetin hyviä arvosteluja, jatkuvasti putoili tosi ylistäviä arvioita, mikä piristi kummasti sprintterissä istumista, Kie naurahtaa.

Von Hertzen Brothersin marraskuun alussa julkaisema War Is Over on yhtyeen seitsemäs albumi. Kyseessä ei ole teema-albumi, mutta sen kappaleet pureutuvat ihmismieleen, jatkuvaan pelon tunteeseen ja sotimisen tarpeeseen.

Albumin aloittava 12,5-minuuttinen nimikappale on melkoinen järkäle. Kappaleen demo oli olemassa jo yhtyeen edellisen, kaksi vuotta sitten julkaiseman New Day Rising -albumin aikoihin, mutta silloin Kie ja kumppanit tavoittelivat lyhyitä ja ytimekkäitä lauluja. Uudella albumilla moni asia on toisin.

Loppukesästä 2016 määrittelemättömän mittaiselle tauolle jäänyt Von Hertzen Brothers päätti aloittaa puhtaalta pöydältä, jotta homma olisi taas mielekästä. Veljestrio vaihtoi levy-yhtiötä sekä managerinsa ja sai rumpalikseen kymmenen vuoden tauon jälkeen Sami Kuoppamäen. Kosketinsoittajaksi yhtye kiinnitti ruotsalaisen Robert Engstrandin.

Musiikin suhteen progeyhtye päätti tehdä sitä, mikä tuntui luontevimmalta eli rönsyillä. Se selittää myös aloituskappaleen, jonka mahtipontisuus on aika Queeniä.

–  Queen on ollut meille tärkeä vaikuttaja aina. Jos puhutaan vanhoista bändeistä, jotka ovat haamuina olleet tosi vahvoja vaikuttajia, Queen on edelleen eniten sellainen, jonka musiikin pariin hakeudun. Periaatteessa Queen on minulle The Beatlesin jatke, Kie innostuu.

Myös yhtyeen hollantilaisella levy-yhtiöllä olisi saattanut olla mielipide aloitusraidasta, mutta se sai albumin kuunneltavakseen vasta levyn ollessa valmis.

Aiemmista Von Hertzen Brothers -levyistä War Is Over erottuu myös kantaaottavuudellaan. Ajattomista ja filosofisista teksteistään tunnettu yhtye on edellisillä albumeillaan vältellyt päivänpoliittisia aiheita, mutta Kien mukaan ilma on ollut viiden viime vuoden aikana niin sakeana pelottavaa vastakkainasettelua, että tällä kertaa yhtye ei voinut olla enää hiljaa.

–  Kaikki yhteiskunnallinen, globalisaation ja automatisaation mukanaan tuoma rakennemuutos, joka yhdistyy massiiviseen pakolaiskriisiin ja sosiaalisen median kuplautumiseen, yhtäkkiä tuntuu, että ihmiset vain huutavat toisilleen naama punaisena.

–  Esimerkiksi levyn Jerusalem-biisin piti olla Immigrant song vuonna 2017 pakolaisuudesta, sen biisin ajatus syntyi heti. Myös Beyond the Storm on sitä teemaa. En koe olevani vaikuttaja, enkä tuo sosiaalisessa mediassa esille mielipiteitäni, mutta näissä biiseissä se kuitenkin tulee läpi.

Unelmaa rauhasta alleviivaa myös albumin kantta koristava, oliivin oksaa nokassaan kantava kyyhkynen.

Kuinka todennäköisenä Kie pitää sitä, että unelmasta voisi tulla totta?

–  Huomaan olevani ensimmäistä kertaa huolissani oman elämäni aikana lasteni tulevaisuudesta. Kuuluisi varmaan sanoa, että totta kai rauha on mahdollista, aina pitää olla se toivo siellä, joka määrittelee tämän hetken toimia, hän saa vastattua ennen uutta yskänpuuskaa.

Kommentoi

Hae Heilistä