Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Kesätyöprojektista tuli oikea bändi

Loppuvuodeksi keikkakalenterinsa hiljentänyt Simo ja Lentojätkät palaa ääneen viimeistään 9. helmikuuta 2018. Silloin paikkana on Joensuu ja Takatasku. Loppuvuodeksi keikkakalenterinsa hiljentänyt Simo ja Lentojätkät palaa ääneen viimeistään 9. helmikuuta 2018. Silloin paikkana on Joensuu ja Takatasku.
Lapsuuden automatkoista ja isän vihreässä Talbotissa luukuttamista Leevi and the Leavings -riimeistä se alkoi. Ensin tohmajärveläinen Simo Kolehmainen vain kuunteli paljon musiikkia, mutta hieman myöhemmällä iällä eli seiskaluokkalaisena hän päätti tarttua rumpukapuloihin.

Pienessä Riikolan kylässä soittokaverit olivat harvassa, ja tarpeeksi pitkään yksin rumpuja paukuteltuaan Kolehmainen vaihtoi vähitellen kitaraan.

Joskus 90-luvun puolivälissä hän alkoi tapailla kitaralla ensimmäisiä omia laulujaan.

– Pitkään tein ihan vain omaksi ilokseni, enkä muutoinkaan ole esitellyt niitä tähän päivään mennessä vielä kenellekään, paitsi nämä muutamat hupsut laulut.

– Nyt ne alkavat olla siinä pisteessä, että niitä ilkeää ehkä soitella muillekin, kiireettömästi jutteleva 36-vuotias Kolehmainen summailee.

Päivisin hitsarina työskentelevä Kolehmainen muistelee nousseensa ensimmäisen kerran kitaran kanssa yleisön eteen seitsemisen vuotta sitten. Cover-hommia hän on tehnyt paljonkin, mutta lainakappaleiden seuraksi syntyneistä omista lauluista Kolehmainen sai reilu vuosi sitten idean. Hän halusi värkätä niistä konkreettisen, kuunneltavan tuotteen.

Kolehmaisen omat taidot loppuivat kuitenkin kesken, eikä hänellä ollut bändiä, jonka kanssa biisit olisi voinut toteuttaa. Niinpä hän otti yhteyttä joensuulaiseen muusikko-tuottaja Heikki Marttilaan ja lähetti hänelle kappaleidensa demot.

Marttila piti kuulemastaan, ja kaksikko työsti yhdessä rumpali Mikko Leinosen kanssa Kolehmaisen ensimmäisen singlen, syksyllä 2016 julkaistun Jos mun sydän särkyykin.

Siitä homma lipsahti ihan uudelle tasolle. Päällisin puolin touhu vaikutti edelleen Kolehmaisen sooloprojektilta, sillä myös seuraavat kaksi singleä, Kaukana kotoa ja Keltainen talo, ilmestyivät hänen nimellään. Sen sijaan studiossa väkeä alkoi tungeksia enemmän, sillä trion jatkoksi koskettimien taakse istahti Jone Väänänen.

Sitten Marttila keksi kysyä Kolehmaiselta, oliko tämä ajatellut esittää uusia kappaleitaan myös muille ihmisille.

– Sanoin, että onhan se mielessä ollut, mutta siihen hommaan pitäisi olla bändi. Heikki vastasi, että hän voisi tietää yhden kitaristin, joka pystyisi luultavasti kohtuullisen hyvin soittamaan. Sehän oli hän itse, Kolehmainen naurahtaa.

Kun ryhmä sai vielä basistiksi Tuomas Tahvanaisen, kesätyöprojekti Simo ja Lentojätkät oli valmis. Ensimmäisen keikkansa kokoonpano soitti Tohmajärven Potsipäivillä kesäkuun lopulla, ja meininki tuntui heti huomattavan mukavalta.

Kesän jälkeen projektia ei voinut enää katkaista.

– Nyt meillä on sen verran hyvä pöhinä, etten tiedä, mitä tästä syntyy, Kolehmainen myhäilee.

Kokoonpanon leppoisat, pohjoismaisella melankolialla ryyditetyt iskelmäpopkappaleet ovat pitkälti Kolehmaisen käsialaa. Itseään peräkylän iskelmäpeikoksi luonnehtiva lauluntekijä on ollut aina mollivoittoisen musiikin ystävä, mikä kuuluu vielä toistaiseksi settilistalla olevissa lainakappaleissakin. Siellä kun on esimerkiksi Marko Haavistoa Poutahaukkoineen sekä Agentsia, joiden siniset sävelet soivat Kolehmaisen mielestä hyvin lohdullisina.

Kolehmaisen omat lyriikat eivät yleensä ole superhenkilökohtaisia, mutta tuorein single, Tohmajärven vanhalle kunnantalolle omistettu Keltainen talo, on poikkeus.

– Siinä ei ole yhtään sanaa valhetta. Se on sikäli harvinainen, sillä yleensä kappaleita pystyy värittelemään paljonkin, jos siltä tuntuu.

Bändin myötä Kolehmaisen biisintekometodit ovat muuttuneet täysin. Nyt hänellä on soittokavereita, joiden kanssa voi miettiä ja toteuttaa hieman vaikeampiakin sovituksia.

Lentojätkissä on muun muassa Stellasta ja Suvi Teräsniskan taustabändistä tuttuja pitkän linjan muusikoita.

Maanantaina Kolehmainen ja kumppanit sulkeutuvat jälleen studioon. Tarkoituksena on työstää uutta musiikkia, ja tällä kertaa mukana on myös kosketinsoittaja Jone Väänäsen tekemä kappale. Seuraava singlen tekijäksi onkin nimetty Simo ja Lentojätkät.

Kommentoi

Hae Heilistä