Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Stig-isä putsasi tekemiään lyriikoita

Perjantaina Joensuussa esiintyvä Stig valmistautuu jo sunnuntaiseen isänpäivään. Silloin hänelle tuodaan sänkyyn ruokalista, josta hän saa valita mieleisensä aamupalan. Perjantaina Joensuussa esiintyvä Stig valmistautuu jo sunnuntaiseen isänpäivään. Silloin hänelle tuodaan sänkyyn ruokalista, josta hän saa valita mieleisensä aamupalan.

Autistisella, puhevammaisella ja vaikeavammaisella Veikko Päätalolla, 39, on unelma: hän haluaa elää normaalia elämää.

Laitoksessa 17 vuotta elämästään viettänyt mies saa asua nyt kotona, mutta se ei onnistu ilman henkilökohtaista apua. Veikko on hakenut Helsingin kaupungilta apua päivittäisiin toimiinsa, mutta päätös on ollut kielteinen.

Kaupungin mukaan Veikon omaishoitajana aiemmin toiminut sisar voi huolehtia hänestä myös jatkossa, vaikka mies itse ei halua olla enää sukulaistensa holhottavana.

Veikko päätti kertoa oman tarinansa ja latasi sen syyskuussa Youtube-videopalveluun. Puolessatoista kuukaudessa video on tavoittanut noin 3 000 katsojaa. Massoja se ei ole siis liikuttanut, mutta ehkä hieman yllättäen Stig eli Pasi Siitonen, 39, on yksi Veikon puheenvuoroa sosiaalisen median kanavissaan jakaneista.

Eräs muusikon vanhoista kavereista kuuluu Veikon lähipiiriin, mutta auttamishalua motivoi myös muutos. Nykyinen Stig kun ei halua olla enää niin urpo kuin se parodisena rap-artistina 11 vuotta sitten aloittanut Stig Dogg.

 

 

Liian syvälle asialinjalle Stig ei ole kuitenkaan sukeltamassa. Kevyen musiikin edustajana hän tiedostaa olevansa viihdyttäjä, ja siinä tehtävässä tietty keveys kuuluu asiaan. Liiallinen kannan ottaminen saattaisi mennä viihdyttämisen tielle.

Silti Stig on valmis avaamaan suunsa, jos jokin asia tuntuu tarpeeksi tärkeältä.

– Uran alkuaikoina olin profiloitunut vahvasti huumoriartistiksi, hyvän tekeminen ei silloin olisi sopinut hirveän hyvin imagoon. Vuosien varrella huumorimeininkini on vähentynyt ja olen tavallaan tullut oikeammaksi artistiksi. Olen ollut mukana erilaisissa kampanjoissa, jos asia on ollut sellainen, että olen voinut seisoa sen takana.

– Muuten en hirveän aktiivisesti omasta mielestäni kirjoittele, vaikka välillä tekisikin mieli. Twitterissä en ole kyllä pystynyt hillitsemään itseäni, kun on ollut asioita, jotka ovat ärsyttäneet niin paljon, että on ollut pakko kommentoida, hän muotoilee.

Stigin ärsytyskynnys madaltuu etenkin silloin, kun heikompiosaisten ihmisryhmien oikeuksia poljetaan tai heille naureskellaan. Esimerkeiksi hän nostaa maahanmuuttajat sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Toistaiseksi Stig on pitänyt kannanottonsa ja musiikkinsa erillään, mutta tulevana talvena tilanne muuttuu hieman. Mies on työstänyt kaikessa hiljaisuudessa pientä rap-yllätystä.

– En haluaisi tehdä sitä vanhaa urpoa Stigiä, se ei tunnu enää oikealta. Vähän kieli poskessa olenkin joutunut tasapainoilemaan sopivan urpouden ja vähän tiedostavamman Stigin välimaastossa. Mistään aktivistirapista ei silti voi puhua, Stig selventää.

Mistä muutos sitten johtuu? Lauloihan Stig vielä jokunen vuosi sitten pikkutuhmasti puuman metsästyksestä ja karvakulmion koskettelusta.

– Kymmenessä vuodessa olen ehkä kypsynyt ja tullut vähän varovaisemmaksi, kun on omia lapsia. Olen alkanut miettiä, että myös he kuulevat varmasti kaiken mitä julkaisen. Kaikkein härskeimmät jutut sensuroin itse pois.

 

 

Muutoksesta huolimatta yksi asia Stigissä on ja pysyy: musiikin tekemisessä tärkeintä on hauskuus. Se myös selittää Stigin polveilevana näyttäytyvän uran, johon mahtuu esimerkiksi poppia, rapia, diskoa, kantria sekä Popedan tuoreimman albumin tuottaminen.

Joka kerta, kun homma on lipsahtanut liialliseksi mailan puristamiseksi ja hittien metsästykseksi, Stig on koukannut toisaalle ja tehnyt jotain muuta ja ennen kaikkea hauskempaa.

– Mietin kyllä, mitä jengi kelailee poukkoilustani, mutta minulle on tärkeää, että homma pysyy mielenkiintoisena. Olkoonkin, että ulospäin se saattaa näyttää hämmentävältä, mutta mielestäni näin on parempi kuin että tekisin yhden kaavan mukaan eläkeikään asti, Stig summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä