Julkaistu    |  Päivitetty 
TIINA SORMUNEN

Kymppiteemainen greatest hits

Egotrippi julkaisi lokakuussa kymmenennen albuminsa ja antoi sille nimeksi 10. Egotrippi julkaisi lokakuussa kymmenennen albuminsa ja antoi sille nimeksi 10.
Paljon on hyviä muistoja, ja sitten on se yksi ikimuistoinen. Nelisen vuotta kasassa olleen Egotripin muusikot istuskelivat 4. huhtikuuta 1997 ensimmäisen Joensuun-keikkansa jälkimainingeissa Kellarin takahuoneessa, kun yhtäkkiä sinne pöllähti täysin tuntematon kaveri.

– Hän pääsi takahuoneeseen jostain, kertoi olevansa Egotripin serkku ja kusi housuihinsa, kitaristi-laulaja Zachris Alexander Stierncreutz, eli Knipi, muistelee naureskellen.

Yllättävä sukulaiskohtaaminen ei jättänyt yhtyeelle traumoja, sillä vuosituhannen vaihteessa Egotrippi kävi Joensuussa usein keikoilla. Viime vuosina tahti on verkastunut, ja yhtyeen edellisestä Joensuun-keikasta on kulunut jo yli kaksi vuotta.

– Ei siihen ole mitään erityistä syytä, ei minulla ole mitään Joensuuta vastaan. Päinvastoin, se on mahtava kaupunki, lauantaina yhtyeensä kanssa Joensuuhun saapuva kitaristi-laulaja kuittaa.

Lauantainen keikka on osa Egotripin tuoreen, lokakuussa ilmestyneen 10-albumin julkaisukiertuetta. Pitkään ja hartaasti kypsytetyn albumin kymppiteema valkeni bändille vasta viimemetreillä, kun tuli aika päättää, mitkä biisit jäävät levylle ja mitkä tippuvat pois.

Kymmenen uutta kappaletta sisältävä julkaisu on Egotripin kymmenes studioalbumi.

– Päätimme lähestyä albumia siltä kantilta, että teemme kymmenen kappaleen kokonaisuuden, jossa jokainen biisi voisi olla single, vähän greatest hits -pohjalta, Knipi taustoittaa.

Suurin osa albumin kappaleista on tuttuun tapaan Knipin ja laulusolisti-kosketinsoittaja Mikki Kausteen käsialaa, mutta muutamaan raitaan yhtye on saanut sanoitusapua Iisalta sekä Tuure Kilpeläiseltä.

Ja koska kyseessä on Egotrippi, mukana on myös kappaleita, jotka ovat muhineet ja etsineet muotoaan vuosikausia. Esimerkiksi Kilpeläisen sanoittaman Kadonnutta kauneutta -kappaleen yhtye sai käyttöönsä jo vuonna 2004. Knipin mukaan kappaleen sävellyksessä ja osassa sanoitusta oli niin mahtava tunnelma, että vaikka se silloin jäikin levyttämättä, hän päätti jemmata sen odottamaan sopivaa hetkeä.

– Kun Tuure iski liinat kiinni ja sanoi, että hänen mielestään kappale on valmis eikä hän halua enää koskea siihen, siitä tuli minullekin sellainen mörkö, etten uskaltanut koskea tekstiin. 13 vuotta siihen meni, ennen kuin uskalsin kajota biisiin ja tehdä sen valmiiksi.

Patja-nimisen kappaleen Iisa oli alun perin tarkoittanut omalle soololevylleen, mutta päätti jättää sen pois. Knipi oli kuullut kappaleen ja ihastunut siihen, ja hän sai ajatuksen ehdottaa Patjaa Egotripin esitettäväksi.

– Ensin oli pientä radiohiljaisuutta, mutta pikkuhiljaa jätkät alkoivat lämmetä. Ennen ja nyt -kappaleeseen tarvitsimme ulkopuolista apua, omin voimin se ei olisi ikinä valmistunut, Knipi kertoo Iisan avustuksella syntyneestä kappaleesta.

10-albuminsa julkaisua Egotrippi on juhlistanut kymppiteemaisilla tempauksilla, kuten yllätyskeikalla 10-linjan raitiovaunussa Helsingissä 10. lokakuuta kello 10 alkaen. Pikku Huopalahdesta alkaneen puolituntisen ratikkakeikan alkuhetket sujuivat hivenen hämmentyneissä tunnelmissa.

– Ihmiset vähän ihmettelivät, että mikähän juttu tämä on ja tarvitseeko tästä maksaa, mutta loppujen lopuksi saimme ihan taputuksiakin. Hymyileviä ihmisiä näytti olevan liikenteessä, ja oli hauskaa seurata ihmisten ilmeitä, kun he nousivat ratikkaan, Knipi mainitsee.

Lisää juhlia ja yllätyksiä on luvassa ensi vuonna, kun Egotrippi täyttää 25 vuotta. Juhlavuoden ohjelmistoa Knipi ei vielä voi paljastaa, mutta bändin suunnitelmissa on tehdä isoja juttuja ja keikkailla ahkerasti.

Kiinnostavinta tietenkin on, pääsevätkö joensuulaiset mukaan juhliin?

– Jos minusta on kiinni, kyllä pääsevät, Knipi kiteyttää.

Kommentoi

Hae Heilistä