Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Lavalla kolme soulin kuningasta

Jotta soul kuulostaa soulilta, tarvitaan iso bändi. Soul Train on sellainen. Kuva soulbändin Joen yön keikalta viime elokuulta. Jotta soul kuulostaa soulilta, tarvitaan iso bändi. Soul Train on sellainen. Kuva soulbändin Joen yön keikalta viime elokuulta.
Muutaman lämmittelykysymyksen jälkeen käy hyvin selväksi, että Ismo ”Kanttori” Homasen varoitus pitää paikkansa: mies todella on kova puhumaan. Toimittajan lausekaan ei ehdi aina kysymysmerkkiin asti, kun Homanen jo vastaa ja aloittaa tarinoinnin.

Puhetulvaan on myös hyvä syy, sillä lauantaina Homasen 11-jäseninen, Motown- ja Stax-soulia esittävä Soul Train järjestää Joensuun konservatoriolla ensimmäisen oman konserttinsa Kings of Soul.

Illan solisteina lavalla nähdään kolme kuningasta eli Soul Trainin pitkäaikainen laulaja Timo Rönkä, suomalaisen pop- ja jazzmusiikin monitoimimies Harri Saksala sekä soul-laulaja Niko Ahvonen.

Homasen mukaan idea lauantain konserttiin tuli tavallaan Saksalalta, joka tutustui pääkaupunkiseudulla vuonna 1992 perustettuun Soul Trainiin jo 90-luvulla satuttuaan erään kerran trubaduurikeikallaan samalle keikkapaikalle soul-bändin kanssa.

– Kuultuaan bändiämme hän sanoi: ”Hei, soulia, saanko tulla laulamaan vierailevaksi tähdeksi?” Homanen muistelee ja jatkaa:

– Kohta meillä olikin jo yhteiskeikka. Harri oli 90-luvulla meillä varmaan kymmenkunta kertaa vierailevana solistina, ja oli meillä pari isompaakin konserttia.

Vuosituhannen vaihteessa Homanen muutti Joensuuhun ja Soul Train jäi pitkälle tauolle. Kunnes vuonna 2009 Soul Trainin perustajajäsenistä, kosketinsoittaja Homasesta, solisti Rönkästä ja kitaristi Jurmusta alkoi tuntua siltä, että voisi olla re-unionin aika. Rönkä asui Lappeenrannassa ja Jurmu Keravalla, joten Homanen päätti koota Soul Trainin loppuporukan pohjoiskarjalaisista muusikkokavereistaan.

Uusien soittajien myötä Soul Train pääsi jatkamaan matkaansa. Saksala ei ollut suinkaan unohtanut bändiä, vaan hän seurasi hyvin aktiivisesti Soul Trainin keikkakuulumisia Facebookissa.

Viime kesänä, kun Soul Train oli soittanut Meri-Oulussa ison kesäteatterikeikan vierailevan tähtensä Markus Aallon kanssa, Saksalalta alkoi tulla bändille viestejä.

– Hän kyseli, milloin olisi hänen vuoronsa tulla vierailevaksi staraksi. Ei siinä mitään, katselimme elokuussa sopivan päivämäärän ja iskimme lokakuun 21. päivän kiinni. Että tervetuloa Harri solistiksi, melkeinhän tässä menikin 20 vuotta edellisestä kerrasta, Homanen nauraa.

Ahvonen löytyi mukaan virtuaalimaailmasta. Homanen harrastaa internetissä pelattavaa ilmataistelupeliä, ja sattumoisin samalla virtuaalitantereella liitelee myös Ahvonen. Niinhän siinä kävi, että kahdella soul-miehellä alkoi juttu luistaa.

– Kun Niko kuuli, että meillä on Harrin kanssa keikka, hän ehdotti, mitä jos hänkin lähtisi mukaan, Homanen kertaa.

Lauantai-illan settilista uskoo niin vanhojen kuin uusienkin soul-klassikoiden voimaan. Saksalan solistiosuudella matka alkaa 60-luvun meiningeistä.

– Hän täyttää tammikuussa 70 vuotta ja sovimme, että hänelle tulee vanhoja hyviä soul-standardeja, kuten Knock on Wood ja In the Midnight Hour. Ja eiköhän siellä kuulla Harrin Topmost-bändin hittikin Näen mustaa vaan, Homanen paljastaa.

Rönkän osuudelle bändi on kerännyt Soul Trainin nykyisestä keikkasetistä ne kaikista parhaimmat palat sekä muutaman uuden kappaleen. Homanen myös vihjaa, että luvassa on hieman herkempää tunnelmaa balladien muodossa. Rönkän setissä on myös yksi Soul Trainin omista kappaleista.

Ahvosen vuorolla yleisöä hemmotellaan miehen hittibiiseillä, kuten Onnen ongintaa ja Pohjoinen soul. Samalla vaihtuu esityskieli.

– Timo ja Harri laulavat englanninkieliset osuudet, ja kun Niko hyppää lavalle loppumetreillä, alkaa tulla niitä Nikon suomenkielisiä biisejä, Homanen kertoo.

Äijäenergian ohella konsertissa kuullaan myös naisääntä, sillä Soul Trainin taustalaulajaksi vakiintunut Oona Immonen laulaa muutaman biisin.

Kommentoi

Hae Heilistä