Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Kun viha kuohahtaa, Anni saa laulaa

Perjantaina Joensuuhun saapuva Huora vetää syyskuun happea, jotta jaksaa loppuvuoden kiertää taas Suomea. Perjantaina Joensuuhun saapuva Huora vetää syyskuun happea, jotta jaksaa loppuvuoden kiertää taas Suomea.
Hetki oli erikoinen. Anni Lötjönen valmistautui muiden kuorolaisten tavoin ryhmän ensimmäiseen lauluesitykseen, kun opettaja tuli puhuttelemaan silloin 8-vuotiasta tyttöä. Opettaja kehotti Annia vain aukomaan suuta esityksen aikana, ilman, että päästäisi sieltä yhtään ääntä.

– Se tapahtui just ennen sitä esitystä ja pienenä tyttönä ajattelin, että kokeillaan. Todella hitaasti tajuntaani iskostui, mistä siinä oli kyse. Se vaikutti musertavasti.

– Suu meni kertalaakista kiinni, enkä ole ollut aikeissa laulaa, keikkamatkalta tavoitettu Lötjönen muistelee.

Suu ehti pysyä kiinni 21 vuotta, kunnes vappuna 2013 Lötjönen avasi tamperelaisen bänditreenikämpän oven.

Alkamassa olivat metallia ja rockia sekoittavan punkbändi Huoran ensimmäiset treenit, ja Lötjösen pestinä oli toimia laulajana.

Helppoa laulaminen ei ollut 29-vuotiaanakaan. Vaikka bändin pojat, kitaristi Paavo Pekkonen, basisti Ere Manninen ja rumpali Saku Sahlstedt olivat Lötjösen hyviä ystäviä, toisten edessä laulaminen ei ollut luontevaa. Tunnelukko oli niin voimakas.

Lapsuuden inhottava kokemus sai Lötjösen pelkäämään, että minä hetkenä tahansa joku voisi sanoa, että ei tästä tulekaan mitään. Tai niin ainakin Lötjönen itse ajatteli niillä kerroilla, kun suuntasi treenikseltä kotiin ja itki.

Kun Huora muutaman vuoden treenattuaan aloitti keikkailun toukokuussa 2016, Lötjönen olisi voinut jäädä treenikselle muhimaan vielä pidemmäksikin aikaa. Keikkailun myötä laulamisen luontevuus alkoi kuitenkin pikkuhiljaa löytyä.

Enää Lötjöstä ei ole pyydetty olemaan hiljaa ja aukomaan vain suutaan, pikemminkin päinvastoin.

– Sehän tässä hurjaa on ollutkin, että on tullut aivan äärimmäisen hyvää palautetta. Se on mennyt tunteisiin, hyvällä tavalla tällä kertaa, Lötjönen naurahtaa.

Yhtyeen nimi saa luultavasti muutaman Karjalan Heilinkin lukijan maiskauttamaan suutaan paheksuvasti.

Alun perin nimen keksi kitaristi Pekkosen isä Eero, joka tokaisi pojalleen, että sen niminen punkbändi pitäisi olla kuin Huora. Vitsistä tuli totta.

Lötjönen myöntää, että alussa äidille, vanhemmille sukulaisille tai vaikka työpaikalla oli vaikeaa paljastaa bändin nimi. Nykyään sen kertominen sujuu jo leppoisammin, vaikka nimi herättääkin reaktioita.

– Enemmän se herättää hymynkaretta tai kysymysmerkin. Tunnelma on kuitenkin utelias, mielestäni enemmän positiivisella tavalla kuin loukkaantuneella tai hermostuneella. On toki sitäkin, mutta väitän, että myös ne ihmiset, jotka hermostuvat nimestä, joutuvat miettimään, miksi hermostuvat.

Maaliskuun lopulla Huora julkaisi debyyttialbuminsa Hukutaan paskaan. Äkäisellä esikoisella on mittaa reilu puoli tuntia ja selkeä viesti: nyt ei enää niiata eikä kumarreta maamme johdolle, mitta on tullut täyteen.

Onko yhtye sitten niin vihainen kuin albuminsa?

Lötjönen vastaa omasta puolestaan myöntävästi ja toteaa epäkohtien meillä ja muualla ”vituttavan välillä ihan saatanasti”.

Sosiaalialalla nuorten kanssa työskennelleelle solistille etenkin teinien hyvinvointi on lähellä sydäntä, eikä hänestä ole lainkaan hyvä idea leikata esimerkiksi opintotukia.

Hän myös toivoo, että peruspalikat, kuten mielenterveyspalvelut, mahdollisuus opiskella ja hyvä asuminen, olisivat kaikkien saatavilla. Ne nyt ainakin voisi panna kuntoon näin alkajaisiksi.

– Mutta ei jäädä pyörimään omaan nurkkaan, vaan pidetään huolta myös turvapaikanhakijoista. Vituttaa ihan älyttömästi näinä aikoina, miten on suhtauduttu avuntarvitsijoihin, hän puuskahtaa.

Puheeseen pungertavat voimasanat paljastavat, että epäkohdista puhuminenkin saa Lötjösen käymään kierroksilla. Siksi hän ei tällä kertaa etene eläinsuojeluasioihin asti.

– Viha kun ottaa vallan ja kuohahtaa, ne ovat niitä hetkiä, joita on päässyt ihanasti kanavoimaan Huoran kautta ulos, Lötjönen rauhoittuu ääni pehmeten.

Kommentoi

Hae Heilistä