Julkaistu    |  Päivitetty 
Maija Palojärvi

Huolella työstetty kasvutarina

Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan lehdistökiertueen aikana Toronton elokuvajuhlat olivat vasta tuloillaan. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Selma Vilhunen ja näyttelijä Paula Vesala odottivat innolla, miten Varpun kasvutarina otetaan vastaan Atlantin toisella puolen. Elokuva noteerattiinkin näkyvästi Torontossa ja pääosaa esittävälle 13-vuotiaalle Linnea Skogille povataan menestyksekästä uraa.

–  Elokuva valmistui sellaiseen aikaan, että Toronto oli sopivin festivaali. Muitakin festivaaleja on jo kiikarissa, kuten Rakkautta ja Anarkiaa Helsingissä, kertoo Vilhunen, joka toivoo Toronton poikivan lisää tapahtumia ja näkyvyyttä.

Kimmoke elokuvaan tuli jo yli kymmenen vuotta sitten, kun Vilhunen oli mukana käsikirjoittamassa Petri Kotwican elokuvaa Koti-ikävä, joka ilmestyi vuonna 2005.

–  Elokuva käsitteli jollain tapaa vähän samankaltaisia asetelmia. Siinäkin on yhden aikuisen ja yhden lapsen perhe, ja sen kirjoitusprosessi oli itselle myös henkilökohtaisesti aika mullistava. Tein paljon oivalluksia omasta historiastani. Kun elokuva valmistui, minulla oli vahva olo siitä, että haluan tehdä vielä ikioman elokuvan samoista asetelmista, omasta näkövinkkelistäni käsin, Vilhunen kuvailee.

Ohjaaja toteaa, että vaikka elokuvassa on paljon aineksia hänen omasta elämästään, tarinassa tai juonessa ei ole suoria lainauksia elämässä. Vaikutteet löytyvät tunnetiloista ja havainnoista.

–  Tässä on myös hyvin henkilökohtainen taso itselle. Minulle tämä on mahdollisuus tavata tarinan kautta isäni, joka kuoli, kun oli vauva. Katsojan ei tietenkään tarvitse katsoa tai nähdä sitä minun näkökulmastani, Vilhunen pohtii.

Paula Vesalan kanssa Vilhunen neuvotteli yhteistyöstä jo alkuvuodesta 2015. Varpua esittävä Linnea Skog löytyi koekuvausten kautta, joskin roolittaja Minna Sorvoja vinkkasi Vilhuselle, että Skog kannattaa pistää merkille.

–  Kun tapasin Linnean, ymmärsin kyllä miksi Minna suositteli häntä. Palapelin palat loksahtivat kohdalleen, Vilhunen toteaa.

Varpun äitiä Sirua näyttelevä Vesala asui Sirun hahmoa työstäessä yksin, eli eineksillä ja perehtyi Chekhov-metodiin. Sirun kehonkieli ja fyysinen olemus kertovat paljon hahmosta.

–  Tein harjoitteita, joissa tutkin sitä, millainen fyysinen hahmo on Sirulla tai ylipäätään henkilöllä, joka kaipaa jatkuvaa hyväksyntää ja tulee tilanteeseen aina toivoen, että ei pilaisi mitään ja tulisi rakastetuksi, Vesala muistelee.

Skogin kanssa Vesala kertoo tehneensä paljon kontakti-improvisaatiota, ja he viettivät muutenkin paljon aikaa yhdessä. Vesala ja Vilhunen työstivät hahmojen historiaa myös yhdessä elokuvassa isää näyttelevän Lauri Maijalan kanssa.

–  Teimme harjoitteita, joissa loimme menneitä muistoja siitä, miten hahmot ovat tavanneet ja rakastuneet.

Vilhunen toteaa, että jo näyttelijän valinta on osaltaan roolihahmon työstämistä.

–  Se, kuka tulee näyttelemään, maalaa niin paljon elokuvan palettia. On hienoa, että läheisinä työtovereina oli monipuolisia draaman ammattilaisia. Roolihenkilöt muotoutuvat yhteisen prosessin kautta, Vilhunen kuvailee.

Elokuvan musiikin työstäminen alkoi keväällä 2015. Ensimmäisten hahmotelmien jälkeen musiikkipuoli jätettiin tarkoituksella hautumaan. Vesala siirtyi säveltäjänrooliin vasta kuvausten päätyttyä, jotta näyttelijävaihe olisi selkeästi takana.

–  Varpun matkallelähtöbiisissä laulaa mukana itse asiassa poikani, eli siinä on äidin ja lapsen äänet. Mielestäni leffan ydinkuva on se, jossa auto on sammunut tien varteen ja Varpu seisoo yksin aamuöisellä tiellä. Tuo kappale lähtee tavallaan siitä kuvasta, Vesala valottaa.

Vaikka elokuvassa käsitellään painavia aiheita, Vilhunen pitää tärkeänä sitä, että mukaan mahtuu myös huumoria ja valonkajoa.

–  Ajavana voimana on ollut kirjoittaa tarina, joka mahdollistaa sen, että katsoja voi tarkastella hahmoja kokonaisia. Katsoja voi vähitellen kuoria katseestaan ennakkoasenteita pois ja ehkä yllättyä matkan varrella. Tärkeää on, etteivät hahmot määrity ongelmiensa kautta, vaan että he olisivat kokonaisia ihmisiä, Vilhunen painottaa.

Kommentoi

Hae Heilistä