Julkaistu    |  Päivitetty 
TIINA SORMUNEN

Poppia suurella sydämellä

Kovassa nosteessa oleva Elias Kaskinen saapuu bändinsä kera perjantaina ensimmäisille Joensuun-keikoilleen. Kuva: Jussi Sallinen Kovassa nosteessa oleva Elias Kaskinen saapuu bändinsä kera perjantaina ensimmäisille Joensuun-keikoilleen. Kuva: Jussi Sallinen
Elämme vuoden pimeimpiä aikoja, mutta Elias Kaskisen, 23, olemuksesta sitä ei huomaa. Sosiaalisen median eri kanavia ahkerasti hyödyntävä poptulokas hehkuu kuvissaan ja viesteissään melkeinpä ärsyttävääkin hyväntuulisuutta.

Mistä Päivän Sankarit -yhtyeensä kanssa Suomea valloittavan Kaskisen positiivisuus oikein kumpuaa?

– Positiivisuus on ehkä perusluonteessani. Sitä kysellään usein esimerkiksi bändimme nimeenkin liittyen, että miksi se on sellainen? Ehkä se kuvaa sitä meininkiä, joka minulla ja bändillämme on.

– Soitamme toiveikasta poppia suurella sydämellä oikeasta elämästä, autonsa huoltoreissulta tavoitettu muusikko kiteyttää.

Piakkoin loppuva vuosi on ollut Elias Kaskiselle & Päivän Sankarit -yhtyeelle muutosten aikaa.

Vuoden alkajaisiksi yhtye siirtyi pieneltä Jiffel Music Groupilta Warner Music Finlandin jengiin. Sen myötä homma kipusi Kaskisen mukaan uudelle tasolle ei vain promootion ja markkinoinnin osalta vaan myös musiikillisesti.

– Saan tehdä töitä Suomen huippubiisisparraajien kanssa ja saan pallotella ideoita. Se on ehkä ollut minulle se isoin bonus. Hienoa, kun saan tehdä hommia niin ammattitaitoisten tyyppien kanssa.

Elokuussa Kaskinen & ”Päikkärit” julkaisi ensimmäisen levynsä, Elämä lupaa mulle. Debyytti syntyi hitaasti kypsytellen, sillä yhtye aloitti sen työstämisen jo vuonna 2010. Silloin uraansa aloitellut kokoonpano vaati itsekin vielä marinointia, sillä oma ääni ja soundi eivät tupsahda tarjottimella ihan yhdessä yössä.

– Meidänkin bändimme kohdalla se vaati satoja tunteja treenikämpällä ja satoja biisejä. Oma juttu löytyy itsetutkiskelun kautta. Bändimme on perustettu 2010, mutta aktiivinen levyn tekomme tiivistyi pariin kolmeen viime vuoteen.

– Sitten jossain vaiheessa, kun alamme tehdä toista levyä, uskon, että prosessi tulee olemaan paljon lyhyempi. Kun tietää jo, mitä levyn julkaiseminen tarkoittaa ja mitä kaikkea prosessiin kuuluu, Kaskinen täsmentää.

Elämä lupaa mulle -albumin yhdeksästä raidasta peräti viisi on lohkaistu singleksi. Tuoreimpana radioasemilla soi ihmissuhteen päättymisen jälkeisistä tunnelmista kertova debyytin nimibiisi. Kappale on myös toinen Kaskisen suosikkihetkistä levyllä. Se toinen on täydellistä antautumisen tunnetta ihmissuhteessa ruotiva Aina minä jään.

Lyriikoita kirjoittaessaan Kaskinen harjoittaa henkilökohtaista heittäytymistä. Sanat biiseihin tulevat oman elämän tapahtumista.

– Musiikin tekeminen on minulle myös tapa käsitellä tunteita ja ympäröivää maailmaa. Osa biiseistä on sellaisia, että olen ajatellut kirjoittavani ne vain itselleni selvittääkseni päätäni. Usein henkilökohtaiset biisit ovatkin sitten olleet niitä, jotka ovat koskettaneet myös muita.

Elias Kaskinen säveltää ja sanoittaa paitsi omalle bändilleen myös muille suomalaisartisteille. Hänen kappaleitaan ovat tulkinneet jo ainakin Paula Koivuniemi, Suvi Teräsniska, Kaija Koo ja Anna Abreu. Viime kesänä musiikkikustantamo HMC nappasi Kaskisen talliinsa lauluntekijäksi.

Biisinikkarina Kaskinen kertoo olevansa tekstilähtöinen. Vaikeinta työssä on löytää vastaus kysymykseen: mistä haluan kirjoittaa?

– Jos saan sen ajatuksen kristallinkirkkaaksi, että tällaisen biisin haluan tehdä, kirjoitus- ja sävellysprosessi on melko jouheva.

Lyriikoissaan hän välttelee tuoreita slangisanoja ja suosii perinteisempää suomen kieltä, jotta kappaleet kestäisivät paremmin aikaa.

Sanoittamisen tarpeen Kaskinen epäilee juontuvan lapsuuteensa, jolloin pieni ja energinen showmies tykkäsi olla esillä. Kirjoittamisen hän löysi teini-iässä, 15–16-vuotiaana.

– Tajusin vasta silloin, että laulujen kirjoittaminen ja niiden esittäminen ovat kuningasmuotoja.

Viime aikoina Kaskinen on viettänyt paljon aikaa studiossa oman yhtyeensä kanssa mietiskellen kokoonpanon seuraavia askelkuvioita.

Määrätietoisilla muusikoilla suunta on jo ainakin selvillä. Tavoitteena on viedä Elias Kaskinen & Päivän Sankarit Suomen ykköseksi.

Kommentoi

Hae Heilistä