Julkaistu    |  Päivitetty 
TIINA SORMUNEN

95-prosenttisesti totta

Ensi vuonna 25 vuotta täyttävä Apulanta näyttää nyt tältä. Kuvassa Sipe Santapukki, Toni Wirtanen ja Ville Mäkinen. 
Kuva: Sami Jämsén Ensi vuonna 25 vuotta täyttävä Apulanta näyttää nyt tältä. Kuvassa Sipe Santapukki, Toni Wirtanen ja Ville Mäkinen. Kuva: Sami Jämsén
Uuden levynsä Kunnes siitä tuli totta lokakuussa julkaissut Apulanta soittaa perjantaina loppuunmyydyn keikan Kerubissa.

Tuukka Temosta yhtyeen riveissä ei nähdä tälläkään kertaa, sillä basisti jätti Apulannan kymmenisen vuotta sitten.

Silti Temonen editoi parhaillaan Apulannasta kertovaa elokuvaa, jonka ensi-ilta on syyskuussa 2016.

Teit meistä kauniin -elokuvaa kuvattiin Apulannan kotikaupungissa Heinolassa syys-lokakuun ajan. Elokuva sijoittuu vuosiin 1991–95, ja se kertoo yhtyeen tarinan alkumetreistä läpimurtoon.

Autenttisten kuvauspaikkojen löytäminen oli helppoa, sillä 20 000 asukkaan Heinola kuuluu samaan kerhoon kuin moni muu suomalainen pikkukaupunki. Kun kasvukeskuksia muokataan jatkuvasti, pienissä kaupungeissa kehitys on minimaalista.

– Joitain kylttejä piti tietysti poistaa kuvausten alta, uudempaa autokantaa rajata pois ja tuoda vanhoja tilalle. Heinola on monen pikkukaupungin tavoin iso 80-luvun lavaste, ohjaaja Tuukka Temonen muotoilee.

Apulannan nuoria punkkareita elokuvassa näyttelevät nousussa olevat lahjakkuudet Roope Salmisesta Iiro Panulaan. Näyttelijöiden jatkoksi mukana ovat myös Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki, tosin ehkä hieman yllättävissäkin rooleissa. Elokuvan käsikirjoitukseen he eivät puuttuneet, sillä kaikki ovat sinut menneisyytensä kanssa.

Temosen mukaan valkokankaalla nähtävä tarina on 95-prosenttisesti totta.

Apulannan ohella Temosen elokuva käsittelee 90-luvun lamaa, jolla oli suuri vaikutus pikkukaupungin nuoriin. Temosen perhe ei ollut poikkeus.

– Vaikka olimme keskiluokkainen perhe, meillä oli aika vähän rahaa. Isä oli yrittäjä, joka teki konkurssin. Olen aina sanonut, että hän kuoli laman seurauksena. Oman yrityksen konkurssi oli isälle niin nöyryyttävää, että hän sairastui syöpään ja kuoli neljä kuukautta myöhemmin.

– Elin elämäni parasta aikaa, nuoren miehen kasvuaikaa, jolloin otetaan niitä omia askeleita. Minulla ei ollut aavistustakaan vanhempieni taakasta. Siinä hetkessä käyttäydyin todella huonosti, olin tosi paskapää.

Bändikuvioihin lama vaikutti tuomalla punkin ja tee se itse -mentaliteetin takaisin. Kun yhteiskunnan rakenteet murenivat ympäriltä, eikä tukea tullut niin paljoa, nuoret löysivät itse keinot ilmaista itseään.

Aluksi tulos saattoi olla aivan hirveää kuraa, kuten kävi esimerkiksi Apulannalle, joka on tällä hetkellä yksi Suomen suosituimmista bändeistä.

Nykypäivän menestystarinat, tosi-tv-tähteydet ja äkkirikastumiset toisten kustannuksella, Temosta sylettävät.

– Menestyminen ei ole sattumanvaraista. Se on sitä, että tekee sinnikkäästi jotain, josta itse pitää. Kun siinä on tullut tarpeeksi hyväksi, joku muukin voi pitää siitä. Kulttuurissa se on helpompaa, mutta sama pätee siivouspalveluun tai kaupan kassaan.

– Tässä ajassa pitäisi tukea hyvää fiilistä ja yhdessä tekemistä enemmän kuin satunnaisia äkkirikastumisia, entinen kokoomuslainen jyrähtää.

Kun Temonen jättäytyi Apulannasta pois ja keskittyi televisiotuotantotyöhön, hän jatkoi siinä sivussa myös yhtyeen musiikkivideoiden tekemistä.

Bändistä lähtemistä Temonen ei tunnu tosissaan harmittelevan, vaikka mainitseekin kaipaavansa esimerkiksi kesäkeikkojen tunnelmaa. Myös muusikoiden saamaa suoraa palautetta hän ikävöi.

Nykyhommissa kun hiljaisuus on yleensä merkki asioiden sujumisesta.

Sen Temonen sai huomata viimeistään siinä vaiheessa, kun hänen Presidentintekijät -dokumenttielokuvansa suututti Sauli Niinistön kampanjatyöryhmän.

Temoselta on tivattu paljon, miksi hän halusi ohjata ensimmäisenä pitkänä draamaelokuvanaan Apulannan tarinan.

– Minulla ei ole muuta järkevää syytä kuin se, että tarina on poikkeuksellinen ja mielestäni hyvä. Minun on helpompi käsitellä elokuvassa asiaa, joka on minulle tuttu ja josta ymmärrän 90-prosenttisesti kaiken.

– En pääse Apulannasta ikinä eroon. Olen aina ”se entinen basisti”, Temonen nauraa.

Kommentoi

Hae Heilistä