Julkaistu    |  Päivitetty 
TIINA SORMUNEN

Paljon onnea, Niilo!

Grungen kummisedäksikin mainitun kantrirokkari Neil Youngin syntymäpäiviä juhlitaan myös Joensuussa. Grungen kummisedäksikin mainitun kantrirokkari Neil Youngin syntymäpäiviä juhlitaan myös Joensuussa.
Huomenna torstaina kanadalaissyntyinen Neil Young täyttää 70 vuotta. Sen verran merkittävästä juhlapäivästä on kyse, että kantrirokkarin syntymäpäivää juhlitaan myös Joensuussa. Tosin voitaisiin myös olla juhlimatta, taustoittaa Happy Birthday Mr. Young -illan järjestäjä Suonna Kononen.

– Eräs muusikkotuttavani kuuli eräillä jatkoilla minun soittavan Neil Youngia jokunen aika sitten. Hän oli viime keväänä huomannut, että on Youngin 70-vuotisjuhlavuosi ja sanoi minulle ääneen, että järkätkääpä Joensuussa Neil Young -konsertti. Idea kuitenkin hautautui, sillä se tuntui liian isolta.

– Sitten tuttuni sanoi idean uudestaan ääneen. Hän oli katsonut keikkakalenteria ja kysyi, ettekö järjestäkään tapahtumaa? Tartuin itseäni niskasta kiinni, ja panimme tämän pystyyn.

Teatteriravintolan Neil Young -iltamassa esiintyvät Eläin-yhtyeessä laulava Laura Kaljunen, laulaja-lauluntekijä Marko Sillanpää vaimonsa Helin kanssa sekä kantriyhtye Huojuva lato, jonka solisti Suonna Kononen nousee estradille myös soolona.

Esiintyjäkaarti muotoutui Konosen sanoin ”vähän sattumalta”.

– Tiesin, että Sillanpäät ovat hyviä amerikkalaisen musiikin tulkkeja. Markon kanssa olen joskus Huojuvan ladon keikoilla esittänytkin muutaman Youngin numeron. Laura Kaljunen pitää Sointulassa Lulu ja ystävät -klubia, ja olin hänen vieraanaan esittämässä folkia ja kantria. Lauloimme yhdessä Youngin kappaleen Out on the Weekend.

– Laura sai siihen hyvän tatsin, ja kun tämä konsertti alkoi syntyä, tuli heti mieleen, että Laurahan pitää ottaa mukaan.

Tapahtumassa kuultavia kappaleita muusikot ovat harjoitelleet yhdessä ja erikseen. Biisien valitseminen ei ole ollut helppoa, sillä Neil Youngin tuotannossa on, mistä ammentaa. Kononen naurahtaakin, että hän pelkää konsertin ryöpsähtäneen kolmetuntiseksi.

– Katsotaan sitten, saadaanko pidettyä mitenkään kasassa. Mutta totta kai siellä pitää soittaa ne kappaleet, jotka ihmiset tuntevat. Ei voi olettaa, että Teatteriravintola on täynnä faneja, jotka tuntevat kaikki sinkkujen b-puolet, bootlegit ja hyllytetyt albumiraidat.

– Kyllähän meidän pitää soittaa ne tunnetut, Harvest Moon, Heart of Gold ja Like a Hurricane, mutta ei siinä ole mitään vastenmielistä. Soitamme myös niitä ovelia raitoja, jotka ovat merkinneet henkilökohtaisesti, mutta jotka eivät ole muuten valtavan tunnettuja.

Konoselle tapahtuman valmistelutyö on ollut hauska kertauskurssi siitä, miksi hän alkoi alun perinkään musiikista tykätä.

Neil Youngissa Konosta viehättää tämän rosoinen ja humaanin oloinen jälki.

– Siinä on sellaisen höyläämättömän laudan tunnelmaa. Hän on julkaissut aika paljon sen sijaan, että olisi hinkannut yhtä mestariteosta seitsemän vuotta. Pikemminkin hän on julkaissut seitsemässä vuodessa seitsemän levyä.

Huominen torstai on Suonna Konoselle siinäkin mielessä merkityksellinen päivä, että silloin Huojuva lato julkaisee uutta musiikkia. Talvisia tarinoita -nimeä kantava mini-cd sisältää neljä kappaletta, joiden lyriikoita yhdistävät joulu ja talvi.

Levyn avausraidan, Barbie hautakiven päällä, Huojuva lato on Konosen laskelmien mukaan soittanut kolmella keikalla. Joka kerta yleisön reaktiot ovat olleet hyvin tunteikkaita.

Marraskuussa kappaleesta julkaistaan Tommi Raution ohjaama musiikkivideo.

– Se on pieni kuvallinen tarina, joka kertoo tytön näkökulman sisaren menettämiseen. Miten pieni lapsi reagoi kaipaamiseen. Meillä ei perhepiirissä ole mitään näin traagista tapahtunut, Kononen korostaa.

– Mietimme videota Tommin kanssa ja totesimme, että Barbien kanssa hautausmaalle meneminen olisi liian alleviivaavaa. Tommi on lahjakas paikallinen tekijä, joka löysi kappaleeseen uuden kulman, joka ei itselleni olisi tullut mieleenikään. Tykkäsin tosi paljon Tommin Jokela-leffasta ja mielenkiinnolla odotan, miltä tämä näyttää.

Teatteriravintolassa Huojuvan ladon uusia kappaleita ei kuulla. Ilalla on vain yksi sankari, 70-vuotias Neil Young.

Kommentoi

Hae Heilistä