Julkaistu    |  Päivitetty 
TIINA SORMUNEN

Onneksi on niitä hittejä...

Neljännen yhteisen levynsä suunnittelun aloittaneet Jussi Rainio ja Ressu Redford saapuvat perjantaina Joensuuhun. Kuva: nana simelius Neljännen yhteisen levynsä suunnittelun aloittaneet Jussi Rainio ja Ressu Redford saapuvat perjantaina Joensuuhun. Kuva: nana simelius
Kun turkulaisen kanssa juttelee, vartin haastattelukin on ohi kymmenessä minuutissa. Esa Mäkelän eli Ressu Redfordin puheen rytmiä tosin taitaa Turun murteen ohella juoksuttaa myös kiire, sillä melko pian haastattelun jälkeen miehen tie kulkee lentokentälle ja sieltä muutaman päivän aurinkolomalle Espanjaan.

Sitä ennen studiossakin pitäisi saada jotain aikaiseksi.

–  Just nyt aloin tehdä minun ja Jussin uutta materiaalia, mutta sitä ennen tuotin yhtä äänimainosta, Ressu selventää.

Tuore materiaali on vielä siinä vaiheessa, ettei Ressu pysty määrittelemään, millainen hänen ja Jussin neljännestä levystä tulee.

–  Vaikutteet ovat kuitenkin paljolti tämän päivän rytmimusapopissa, jossa on pianot ja kitarat. Toivottavasti oikein melodista ja toivottavasti joku tykkää. Meillä ei ole aikatauluja, vaan teemme materiaalia. Ja sitten kun tuntuu hyvältä, alamme miettiä julkaisuajankohtaa.

Ressu ja Neon 2 -yhtyeen Jussi Rainio ovat tunteneet toisensa jo kauan. Tuttavuus sai alkunsa, kun Neon 2 äänitti ensimmäistä, vuonna 1992 julkaistua Polku-albumiaan Ressun ja muutaman muun entisen Bogart Co. -hapsutukan omistamalla studiolla. Samainen tuotantotiimi on tuottanut myös Ressun soololevyt.

Kuten monella muullakin muusikolla, myös Ressulla ja Jussilla oli tapana perustaa bändejä keikkareissuilla vietettyjen yhteisten aamuyön tuntien aikana. Yleensä nämä yöllä viljellyt bändikuviot kuihtuivat seuraavan vuorokauden aikana, mutta vuoden 2009 paikkeilla kaksikon suunnitelmat alkoivat realisoitua.

–  Olimme tekemässä Jussin biisejä studiollani, demotimme niitä, ja minä sanoin, että miten olisi tällainen idea? Jussi sanoi, että kuulostaa hyvältä.

Lähdimme viemään asiaa eteenpäin, ja sen jälkeen on ollut aika hauskaa.

–  Meillä on aika erilainen musiikkimaku molemmilla, mutta mitään todellisia juttuja ei ole, mitkä haittaisivat hommiamme. Meillä on myös keikoilla tosi kivaa. Enemmän plussia eikä oikein miinuksia, silloin on aika helppoa, Ressu kuvailee duon kemioita.

Ressu ja Jussi -duon edellinen albumi Elämästä seonneet ilmestyi syksyllä 2014. Ressu on tuottanut levyn yhtä kappaletta lukuun ottamatta.

Ressun ja Jussin nettisivut ovat osoitteessa Ressuredford.fi, mikä saa miettimään, onko duo enemmän Ressun kuin Jussin juttu?

–  Ei, sivut nyt vain sattuvat olemaan siellä. Siellähän on muutenkin vähemmän toimintaa kuin meidän Facebook-sivullamme, jossa infoamme keikoista ja julkaisemme kuvia. Facebook on myös yhteydenpitokanava yleisöömme, Ressu tarkentaa.

Perjantaina Ressu ja Jussi saapuvat keikalle Joensuun Ilonaan. Viihdemaailma mainostaa kaksikon show’ta ysäriklassikoilla, mutta Ressun mukaan keikat ovat muutakin kuin pelkkää nostalgiaa. Hän ei myöskään koe mahdollista nostalgiaa huonona asiana.

–  Soitamme joitain uusia biisejämme, mutta totta kai meidän on pakko soittaa vanhat hittimme, ja me haluamme soittaa ne, koska ihmiset diggaavat niistä. Eräs kaverini sanoi eilen, että hän jutteli Tom Jones -nimisen herran kanssa ja kysyi tältä, että entäs sitten ne vanhat biisit? Tom Jones sanoi: Every time. Joka kerta.

–  Muutama uusi tuore biisi virkistää aina, mutta eniten keikoillamme on niitä hittejä. Ja onneksi niitä on.

Ressu listaa nopeasti, että perjantaina settilistalla on ainakin sellaisia vanhoja tuttavuuksia kuin Kemiaa, Polku, Älä mee, All the best girls, Raising my family sekä Kato mitä sä teit. Biisit ovat tuttuja, vaikkei fani olisikaan.

–  Ja keikoilla niiden mukana voi laulaa, se tuntuu kuitenkin olevan monella aika tärkeää, Ressu päättää.

Kommentoi

Hae Heilistä