play

Henrietta Macri haluaa yhdistää kaksi itselleen rakasta kulttuuria

Henrietta Macrilla oli vahva näkemys siitä, mikä olisi jutun kuvauspaikka.

Henrietta Macrilla oli vahva näkemys siitä, mikä olisi jutun kuvauspaikka. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Henrietta Macrin yrityksen nimi on Finlandiamo. Siitä löytyy neljä oleellista asiaa: Suomi, kielen kautta Italia, matkaaminen ja rakkaus.

– Finlandia on Suomi ja andiamo tarkoittaa mennään eli mennään Suomeen. Sitten siinä on toinen sanaleikki: amo tarkoittaa, että minä rakastan, pohjoiskarjalais-italialainen Macri selittää.

Teeman mukaisesti Macri valitsi kuvauspaikaksi kauppahallin sen seinän, jossa on sydän ja teksti Joensuu. Päästään yrityksen toimialaan.

Macrin pyrkimyksenä on saada italialaiset matkailijat ihastumaan Suomeen ja erityisesti Pohjois-Karjalaan.

Koen, että muuhun Suomeen verrattuna täällä ollaan lähimpänä italialaista kulttuuria.
Henrietta Macri

– Koen, että muuhun Suomeen verrattuna täällä ollaan lähimpänä italialaista kulttuuria. Täällä ollaan avoimia ja rempseitä ja uskalletaan puhua. Pohjoiskarjalaisen luo jos tullaan syömään, sieltä ei lähdetä maha tyhjänä pois, ja se on sama kuin Italiassa, Macri sanoo.

Vastikään Y-tunnuksen saanut Macri on haudutellut ideaansa muutaman vuoden. Merkittävä oli matka Roomaan vuonna 2022. Siellä oli tosi kuuma ja Macriin iski ikävä Suomeen.

Tuli oivallus, kuinka onnekas hän on, kun on saanut imeä vaikutteita kahdesta kulttuurista.

– Tässä iässä alan aavistaa, että Suomessa voi, jos itikat sen sallivat, mennä luontoon ja olla siellä vaikka koko päivän, rauhoittua. Myös kaoottinen ja stressaantunut italialainen voi sen kokea, Macri sanoo.

– Roomassa vahvistui ajatus, että tykkään ja osaan olla ihmisten kanssa. Olen työskennellyt tulkkaajana, tehnyt käännös- ja opastöitä, toiminut Joensuun kaupungille hanketyöntekijänä, järjestänyt tapahtumia ja saattanut ihmisiä yhteen. Miksi en tekisi jotain, mistä nautin, mikä on minun näköistäni ja mistä on hyötyä muille ihmisille.

Omia nettisivujaan henriettamacri.com hän on muokannut kauan. Nyt kun hän keksi yritykselleen toimivan nimen, nettisivujen osoite saattaa muuttua.

Sivut ovat italiankieliset, koska pyrkimyksenä oli alun perin saada italialaisia Suomeen, ei toisin päin.

– Yllätys oli, että sain yhteydenoton myös suomalaiselta, joka oli törmännyt postaukseeni sosiaalisessa mediassa. Olen nyt etsimässä Italiasta luotettavia yhteistyökumppaneita, Macri kertoo.

– Italialaisten tärkein somekanava on ehkä Facebook, suomalaisten enemmän Instagram. Tiktokiin ja Snapchatiin en edes katso, koska en usko, että asiakkaani ovat siellä. Youtube-kanavaa olen yrittänyt käynnistää, mutta se on hidasta.

Macri pyrkii toimimaan yhteistyössä maakunnan matkailutoimijoiden kanssa. Itse hän on valmis toimimaan oppaana italialaisille, joille Suomi ja suomalaiset ilmiöt eivät ole tuttuja.

– Me suomalaiset kun menemme matkalle, emme tarvitse opasta. Puhumme englantia ja olemme itsenäisiä. Italialaisille metsään meneminen saattaa olla pelottavaa. He saattavat jopa jättää menemättä, ellei ole tämmöinen äiti paikalla.

Macri korostaa, että asiat, jotka suomalaisille ovat luonnollisia, ovat italialaisille eksotiikkaa.

– Asun itse Joensuun keskustassa, ja kun menen isäni pizzeriaan, menen sinne pyörällä metsän kautta. Se on minulle arkinen juttu, mutta myös elämys, että wau, kun avaan oven, täällä on luontoa ja puhdas ilman, jota voi hengittää.

Luonnosta ja sen arvostuksesta Macri on löytänyt yhteiset arvot matkanjärjestäjä Äksyihin Ämmiin, joka on tullut tunnetuksi kestävän kehityksen painotuksestaan. Äksyjen Ämmien etusivulla olevaa Italian lippua painamalla pääsee Macrin tekemään italiankieliseen tekstiin.

– Haluan tuoda esille esimerkiksi suomalaisia kirpputoreja, Macri sanoo.

– Italiassa ne eivät todellakaan ole mikään juttu. Siellä ajatellaan, että kamalaa, ikinä ei osteta sieltä mitään, koska se on likaista ja blaa blaa blaa. Ajattelussa on se ero, että Suomessa tavaroita voi käyttää uudestaan, eikä se tarkoita, että ne olisivat huonoja, vaan päinvastoin hyviä.

Suomalaisesta koulustakin Macri, joka itse opettaa lapsille koulussa italian kieltä, haluaa matkailijoille puhua.

– Tietenkään se ei ole pääasia, mutta kertomalla Suomen koulujärjestelmästä sitä voi viedä edes vähän Italiaan. Italialaisille voi kertoa, miten koulu täällä toimii, miten lapset voivat mennä aamulla yksin kouluun ja tulla sieltä takaisin, ja että se on turvallista.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta