Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Elokuva: Harvinaisen ajankohtainen toimintajännäri

Mission Impossible yhdistyy nykyään melkein poikkeuksetta näyttelijä Tom Cruisen tähdittämään ja tuottamaan, vuonna 1996 alkaneeseen elokuvasarjaan. Alkujaan Mission Impossible oli kuitenkin agenttiseikkailujen kultakaudella, 1960-luvulla, nähty tv-sarja.

Dead Reckoning Part One on elokuvasarjan seitsemäs osa ja elokuvalle on tulossa jatko-osa ensi kesänä. Elokuva toimii itsenäisenä elokuvana yllättävän hyvin, vaikka juoni jääkin odottamaan useampaa vastausta.

Mission Impossible -elokuvissa uusi teknologia on tärkeä osa juonta. Nyt juoni pyörii tekoälyn ympärillä. Maailmaan on kehitetty lähes kaikkivoipa tekoäly, josta puhutaan nimellä Entiteetti. Vääriin käsiin joutuessaan se toisi maailmanvallan vaikka hullulle roistolle. Tällaista roistoa juonessa edustaa Esai Moralesin näyttelemä Gabriel. Asiantuntijat kertovat Entiteetin määrittelevän tulevaisuudessa totuuden ja maailmanpolitiikan valtasuhteet.

Nyt kun kylmän sodan maailma on hiipinyt takaisin, vakoilujännäri näyttäytyy muunakin kuin menneen maailman jäänteenä. Elokuvasta ei ole vaikea löytää nykytilannetta kommentoivia alatekstejä. Muutenkin elokuva tuntuu kiinnostavan ajankohtaiselta.

Tuttuun tapaan juonessa liikutaan hengästyttävällä tahdilla sekä Lähi-idässä että Euroopassa. Elokuva huipentuu Innsbruciin matkustavassa liikkuvassa junassa. Nyt juonen ”MacGuffin” eli se minkä perässä juostaan, on taskuun kätevästi mahtuva perinteinen avain, jolla voi jotenkin hallita Entiteettiä. Toisin sanoen avaimen haltijasta tulee maailman valtias.

Elokuvasarja muistetaan toimintakohtauksistaan, joista mainitaan aina se, että Cruise tekee ne itse.

Dead Reckoning Part One on Mission Impossible -elokuvien parhaimmistoa. Ajankohtaisuuden lisäsi se palauttaa elokuvasarjaan humoristisemman otteen. Elokuvien repertuaariin kuuluu kohtaus, jossa naamioidutaan täydellisesti joksikin toiseksi hahmoksi. Uudessa elokuvassa tuota jippoa käytetään monta kertaa.

Muutenkin Mission Impossible -elokuvissa kumarretaan agenttisarjojen perinteille. Jännitettä nostatetaan tutulla räjähdystä ennakoivalla kellolla. Pommi puretaan aina viimeisellä sekunnilla.

Elokuvan on ohjannut Christopher McQuarrie. Hän on luotsannut elokuvasarjaa vuodesta 2015 lähtien. Myös elokuvan jatko-osa tulee olemaan hänen ohjaamansa.

Kommentoi

Hae Heilistä