Julkaistu    |  Päivitetty 
Anttu Kudjoi

Levy: Uniin usvaisiin Niina Annikan johdolla

Niina Annika on joensuulainen laulaja-lauluntekijä, joka on julkaissut musiikkia kolmen vuoden ajan; aluksi Aurinkoiset-kokoonpanon kanssa, jonka jälkeen syntyi soolona kaksi sinkkua Otava ja Pajukkoa sekä viimeisempänä EP Unessani tuuli. Levyjulkaisujen lisäksi artistille on tehty myös musiikkivideot kappaleista Unessani tuuli sekä Pajukkoa.

Artistille luonto ja runous on intohimo ja ennen kaikkea luovuuden lähde. Musiikki pohjautuu folkin ja juurimusiikin maailmoihin, sieltä voi kuulla kansanmusiikin henkäyksiä. Tärkeitä teemoja levyllä ovat inhimilliset tunteet ja luonto symbolisena kielenä – nämä toimivat pääteemoina laulujen aiheissa.

Punainen lanka Niina Annikan musiikissa on herkkä mutta vahvatahtoinen yhdistelmä shamanismia, naiseutta ja juurekasta rytmimusiikkia. Yhdistelmä on yksinkertaisuudessaan vaikuttava ja samaan aikaan maadoittava - se puhuttelee lempeästi kuulijaansa.

Tällaisessa musiikissa, jossa korostuu laulaja-lauluntekijän olemus, lyriikka nousee esiin tärkeänä ja yhdenvertaisena voimana soiville instrumenteille – on ehdottomasti kuunneltava tarkkaan mitä laulaja kertoo kappaleissa. Laulunsanat seikkailevat luontoteemaisesti maalaillen ihmismielen tunnemaisemissa. Ne tarttuvat otteellaan kuulijaan ja laittavat pysähtymään musiikin äärelle.

Vahvin kappale EP:llä on mielestäni julkaisun päätösraita Otava, joka menevyydessään olisi hienoa nähdä livenä. Kappaleen lyriikat käsittelevät rakkautta ja sitä vuoristorataa, jossa tunteiden kanssa menemme. Kappaleen sanoitukset ovat mitä ilmeisemmin suunnattu tälle ”Otavan pojalle”, jolle laulaja antaa neuvonsa – ”sydämen ohjeeksi” elämässä.

Levyllä esiintyvät muusikot ovat viulussa ja kitarassa Antti Männikkö, joka on myös äänittänyt levyn, Jari Lappalainen perkoissa ja lisämuusikkona Juho Kanervo. Instrumenttipuoli levyllä on akustisvoittoista, sieltä voi kuulla akustisen kitaran ja rytmiosion lisäksi huumaavat viulusektiot sekä erilaiset kilkuttimet ja nokkahuilun.

Saundi EP:llä on viimeisen päälle miksattu ja eheä paketti kokonaisuudessaan, erityisesti laadukas kaikuefekti tuo tunnelmaa julkaisulla.

Julkaisu vie kuulijan Suomen kesään, ja esiintyjän voi kuvitella rantalavalle tunnelmoimaan loppuillan hetkiin.

Kommentoi

Hae Heilistä