play

Lakipalsta: Miten nopeasti vuokrasaatavat vanhenevat?

Lukija haluaa tietää, miten vuokrasaatavia voi periä lakiteitse.

Lukija haluaa tietää, miten vuokrasaatavia voi periä lakiteitse. Kuva: Minna Raitavuo

Karjalan Heili

Kysymys: Kysyisin, kuinka nopeasti vuokrasaatavat vanhenevat. Kuinka menetellä niiden saamiseksi lakiteitse, ja millaisia kuluja niistä tulee hakijalle. Saatavat ovat viime vuoden alkupuolelta.

Vastaus: Vuokravelan vanhentumisesta. Luonnollisen henkilön vuokravelka vanhentuu yleisen vanhentumisajan mukaisesti kolmen vuoden kuluttua vuokravelan eräpäivästä. Eräpäivällä tarkoitetaan velan viimeistä maksupäivää.

Jos vuokravelkaan on haettu käräjäoikeudelta maksutuomio, velka vanhentuu viiden vuoden kuluttua tuomion antamisesta. Velkoja voi kuitenkin jatkaa perimistä sekä kolmen että viiden vuoden jälkeenkin katkaisemalla vanhentumisajan. Katkaiseminen on mahdollista yhä uudelleen, kunnes velka aikanaan vanhentuu lopullisesti.

Vuokravelan perimisestä. Vuokranantajan kannattaa säännöllisesti seurata sitä, että vuokralainen maksaa vuokransa ajallaan. Jos vuokralainen laiminlyö vuokranmaksuvelvollisuutensa, kannattaa vuokranantajan puuttua asiaan viivytyksettä.

Ensin vuokralaista kannattaa muistuttaa vuokranmaksusta vapaamuotoisesti. Mikäli tilanne ei korjaannu yhteisymmärryksessä vuokralaisen kanssa, kannattaa vuokranantajan siirtää saatavat joko vapaaehtoiseen tai oikeudelliseen perintään.

Jos huomautuksista ja yhteydenotoista huolimatta vuokraa ei makseta, vuokralaiselle laitetaan kirjallinen maksumuistutus, jonka voi lähettää 14 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Jos maksumuistutuskaan ei auta, on hyvä jälleen ottaa yhteyttä vuokralaiseen ja tiedustella ongelmaa sekä yrittää sopia ratkaisu.

Jos maksun suorittamisessa on todellinen ongelma, vuokralaisen kanssa voi tehdä maksusuunnitelman. Jos ei halua itse tehdä maksusuunnitelmaa, vaihtoehtona on kääntyä perintätoimiston puoleen ja antaa sen hoitaa tilanne.

Jos vapaaehtoinen perintä ei tuota tulosta, vapaaehtoinen perintä lopetetaan ja saatavia ryhdytään perimään oikeusteitse. Oikeudellinen perintä tarkoittaa tuomion hakemista käräjäoikeudesta, jonka jälkeen saatavien perintä siirtyy ulosottoviranomaisen hoidettavaksi.

Kuluista. Jos tarkoituksena on antaa vuokrasaatavan perintä perintätoimiston hoidettavaksi, kuluja kannattaa selvittää perintätoimistoista. Perintätoimistoilla on erilaisia tapoja veloittaa toimeksiantajalta perintäkuluja, ja myös hinnoittelumallit poikkeavat toisistaan eri toimijoiden välillä.

Oikeudellinen prosessi voi viedä aikaa, ja siitä aiheutuu pääsääntöisesti oikeudenkäynti- ja ulosottokuluja. Kuluihin vaikuttaa prosessin luonne ja kesto. Lähtökohtaisesti lain mukaan velallisen on korvattava perinnästä velkojalle aiheutuvat kohtuulliset kulut.

Vastauksen on laatinut varatuomari Merja Salmi Lakipalvelu Salmi Oy:stä.

Lähetä oma lakiaiheinen kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen toimitus@heili.fi tai kirjepostitse osoitteeseen Kauppakatu 26 C, 80100 Joensuu. Palsta ilmestyy kerran kuussa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta