Klassikot pitävät pintansa juhlapöydässä – tässä ohje pikkuisen parempaan britakakkuun
Kesällä edessä on häiden, riparien ja sukujuhlien kultakausi, joten monessa kodissa varmasti mietitään erilaisia juhlatarjottavia.
Pohjoiskarjalaisia juhlia ei varmasti voi kuvitella ilman karjalanpiirakoita. Ne varsinkin pienemmässä koossa leivottuna ovatkin loistava ja ruokaisa herkkupala, joka maistuu myös lapsille. Piirakoita voi jalostaa kuorruttamalla ne erilaisilla täytetahnoilla ja täytteillä ennen tarjoilua, jolloin ne saavat hieman uutta vivahdetta munavoin rinnalle.
Erilaiset voileipäkakut, ja etenkin rullattavat voileipäkakut, ovat nyt taas trendikkäitä muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen.
Suolaisiin kakkuihin haetaan uusia makuja klassisten kinkun ja lohen rinnalle, vegaanisia vaihtoehtoja unohtamatta. Koristelussakin voi antaa joko luovuuden ja runsauden kukkia tai luottaa minimalistisempaan ilmeeseen.
Nykyään perinteinen pitopöytä tai yleensäkin lämpimänä tarjottava ruoka alkaa olla harvinaisempi.
Sen tilalle ovat tulleet erilaiset runsaat buffet-pöydät, joista voi koostaa itselleen mieleisen valikoiman purtavaa.
Tarjolle voi laittaa niin keveitä kuin ruokaisia salaattipohjia, erilaisia täytteitä, proteiineja kalasta lihaan ja kasvisvaihtoehtoihin, leipiä ja levitevaihtoehtojakin.
Teeman voi valita vaikka välimerellisesti tai värien perusteella.Hanna Suhonen
Erilaiset tarjotinkattaukset ovat tällä hetkellä trendien huipulla. Niitä ovat muun muassa butter board tai tunkutarjotin, jonka nimi ei anna oikeutta sen ihanalle konseptille.
Tarjottimelle voi kasata naposteltavaa, dipattavaa ja kauhottavaa periaatteella ”enemmän on parempi”. Teeman voi valita vaikka välimerellisesti tai värien perusteella.
Tarjotin voi sisältää niin makeita kuin suolaisia suupaloja sekä näiden yhdistelmiä. Isommalle joukolle tarjottimet voi unohtaa ja levittää leivinpaperit tarjoilupöydälle, jonka päälle levittää tarjottavat.
Näyttävyyttä saa nostamalla osan tuotteista pöydänpintaa ylemmäs esimerkiksi erilaisille kakkuvadeille, kulhoihin tai jalustoille.
Suolaiset piirakat ovat käteviä tarjottavia, ja niitä valmistamalla saa tarjottavaa nopeasti isommallekin porukalle.
Myös erilaiset allergiat ja erikoisruokavaliot on helppo ottaa huomioon, kunhan ne ovat juhlien järjestäjällä etukäteen tiedossa. Tällä hetkellä suosikkeja ovat kevyet ja näyttävät voitaikinapohjaiset piirakat, jotka täytetään vasta paistamisen jälkeen.
Kakkutrendeissä vallitsevat tällä hetkellä minimalismin rinnalla överi vintage kuin nakukakutkin. Minimalismia voi harjoittaa joko keskittymällä yhteen värimaailmaan kuin karsittuun koristeluunkin. Hääkakunkaan ei tarvitse enää olla valkoinen, vaan sen voi sävyttää juhlan teemaan sopivaksi.
Nakukakut ovat huolettoman helppoja valmistaa, ja ne sopivatkin mainiosti vaikkapa rentoihin puutarhajuhliin – etenkin tuoreilla syötävillä kukilla koristeltuna. Syötäviä kukkia voi ostaa kaupan heviosastolta, mutta niitä voi kerätä myös luonnosta puhtaalta paikalta. Valitse vaikkapa kauniin hentoa syreeniä, orvokkeja tai omenankukkia.
Onnistunut tarjoilu rakentuu myös omien sekä päivänsankarien toiveiden perusteella.
Kun valmistaa pöytään tarjottavat ilman stressiä omista bravuureistaan, maistuu lopputulos varmasti kaikille. Rennommat juhlat voi järjestää myös vaivattomasti nyyttikestiperiaatteella, jolloin jokainen tuo tarjottavaa yhteiseen pöytään.
Suosittelen tekemään koeleivonnan ennen varsinaista h-hetkeä, jolloin välttynee ainakin hieman varmemmin mahdolliselta katastrofilta.
Oma juhlatarjoiluni rakentuu omien ja vieraiden suosikkien ympärille, etenkin jos mieltymykset ovat tiedossa. Kokeilen jotain uutta, etsin perinteisiä ohjeita ja mahdollisesti päivitän niitä nykyaikaan.
Näin karjalaisuuteen vedoten hirveintä, mitä juhlissa voisi tapahtua, olisi tarjottavien loppuminen kesken. Vielä niin ei ole päässyt käymään, mutta aina on hyvä varautua yhdellä ylimääräisellä pellillisellä tarjottavaa. Ei ole olemassa niin pientä asiaa, etteikö se ansaitsisi juhlia!
Pikkuisen parempi britakakku
10 annosta
marinoidut mansikat
500 g mansikoita
8 rkl muscat-jälkiruokaviiniä
kakkupohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
marenki
2 valkuaista
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
vajaa 1 dl mantelilastuja
täyte
valutetut marinoidut mansikat
4 dl kuohukermaa
4 rkl tomusokeria
koristelu
tuoreita mansikoita
tuoreita (pensas)mustikoita
minttua
Aloita marinoitujen mansikoiden valmistamisella. Perkaa mansikat ja leikkaa ne pitkittäin neljään osaan, laita mansikat kulhoon. Mittaa muscat-jälkiruokaviini mansikoille ja sekoita kevyesti.
Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan, sekoita välissä varovasti pari kertaa.
Valmista kakkutaikina. Vaahdota pohjan huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita yhteen kaikki kuivat aineet.
Sekoita vaahdon joukkoon kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi (n. 25 x 30 cm) leivinpaperoidulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.
Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes sokeri on liuennut vaahtoon, vaahto on erittäin kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki esipaistetun pohjan päälle varovasti lastan avulla. Tee marenkiin pieniä huippuja lastalla taputellen. Ripottele pinnalle mantelilastut (voi jättää myös kokonaan pois). Paista uunin keskiosassa 180 asteessa 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä.
Valmista täyte. Vatkaa kuohukerma napakaksi vaahdoksi ja mausta seos tomusokerilla. Valuta mansikoista viini talteen.
Kokoa britakakku. Leikkaa kakkulevy puoliksi ja aseta toinen levy kauniille tarjoiluvadille. Levitä päälle kermavaahto ja nostele päälle valutetut mansikat. Valuta täytteen päälle ohuita raitoja marinointilientä. Nosta varovasti päälle toinen kakkulevy.
Perkaa koristeeksi tulevat mansikat ja asettele ne kauniisti britakakun päälle. Asettele joukkoon puolitettuja ja kokonaisia pensasmustikoita. Koristele minttutupsuilla. Tarjoile välittömästi. Palanpainikkeeksi sopii marinointiinkin käytetty muscat.
Huom! Muscat sisältää alkoholia, joten kakku ei sovellu lapsille tai alkoholia välttäville. Muscatin voi korvata seljankukkamehutiivisteellä, sitruunamehulla tai raparperisiirapilla. Lisää tarvittaessa marinadiin sokeria.